BIST 9.525
DOLAR 32,63
EURO 34,84
ALTIN 2.503,13
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den deprem atağı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yaşanan ve olası yaşanacak depremler karşısında hükümetin almadığı tedbirlerin ve konu ile ilgili mevcut yetersizliklerin araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Abone ol

Tanrıkulu, TBMM başkanlığına sunduğu dilekçede, deprem riski taşıyan ülkeler arasında bulunan Türkiye’de yaşanan depremler sonucunda çok sayıda vatandaşın yaralandığını ve hayatını kaybettiğini belirterek, deprem sonrası yaşanan maddi kayıpların ise ülke ekonomisini etkileyecek düzeyde olduğu, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi, deprem bilincinin yerleştirilmesi, depreme karşı yapılarda güçlendirme ve yapı denetimlerinin acil olarak uygulamaya geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkede yaşanan ve olası yaşanacak depremler karşısında hükümetin almadığı tedbirlerin ve konu ile ilgili mevcut yetersizliklerin araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep eden CHP’li Tanrıkulu, ayrıca yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremler sonrasında toplumda travmalar oluştuğuna dikkat çekti.

“MARMARA VE VAN DEPREMİ SONRASI YAŞANAN ACI GÖRÜNTÜLER HAFIZALARDAKİ YERİNİ KORUMAKTADIR”

Tanrıkulu rakamlara da dikkat çekerek, şunları hatırlattı: “17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara depremi sonrasında resmi rakamlara göre 17 bin 480 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 23 bin 781 kişi ise yaralanmıştır. 285 bin 211 ev ve 42 bin 902 iş yeri hasar görmüştür. Van ilimizde 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin üzerinden 4 yılı aşkın bir zaman geçmiştir. 644 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüzlerce vatandaşımızın yaralandığı, binlerce vatandaşın ise evsiz kaldığı depremin ardından hasar gören konutlar, okullar, sağlık merkezleri ve altyapı sisteminin oluşturduğu olumsuzluklar yaşanmıştır. Depremin ülkemiz coğrafyasında kış aylarının en sert geçtiği bölgelerden biri olan Doğu Anadolu Bölgemizde olması ve o tarihlerde yaklaşan kış aylarının da zaten olumsuzluklar ve acılarla mücadele eden Van halkının sorunlarını pekiştirmiştir. Marmara ve Van depremi sonrası yaşanan acı görüntüler hafızalardaki yerini korumaktadır. Deprem sonrası yapı denetiminde yaşanan aksaklıklar ise durumun vahametini göstermiştir. Binaların inşasında kullanılan malzemelerden, şehir planlamalarına kadar yapılan hatalar, yaşanan doğal afetlerde ölümlerin sebebi olmaktadır.”

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TARAFINDAN ARAŞTIRILMASI ELZEMDİR”

Yaşanacak her kaybın sorumluluğunun geçmiş felaketlerden ders almayan yöneticiler olacağını vurgulayan Tanrıkulu, “Depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi, deprem bilincinin yerleştirilmesi, depreme karşı yapılarda güçlendirme ve yapı denetimlerinin acil olarak uygulamaya geçilmesi gerekmektedir. Ülkemizde yaşanan ve olası yaşanacak depremler karşısında hükümetin almadığı tedbirlerin ve konu ile ilgili mevcut yetersizliklerin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması elzemdir.” dedi.