BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  SEÇİM

CHP'den Bekaroğlu’na çalış kazan mesajı!

CHP, İstanbul üçüncü bölgede ön seçimde ortaya çıkan yenileşme talebine üç dönemdir milletvekilliği yapan isimleri listeye koyarak cevap verdi.

Abone ol

CHP yönetiminin İstanbul için atadığı 14 kontenjan adayından dikkat çekici isim ikinci bölgenin birinci sıra adayı Ermeni avukat Selina Özuzun Doğan oldu. Beklendiği gibi birinci sıralar kadınların oldu ama birinci sıralar dışında 14 kontenjan adayı içinde başka kadın da yer almadı.

El Cezire Türk'ten İrfan Bozan'ın haberine göre kontenjandan atanan CHP genel merkezi sağdan transfer ettiği iki ismi Mehmet Bekaroğlu ve İlhan Kesici’yi İstanbul listelerine aldı. Örgütün pek içine sindiremediği Mehmet Bekaroğlu’na üçüncü bölgenin seçilme riski olan dokuzuncu sırası verilerek bir anlamda “çalış, kazan” mesajı verildi. CHP 2011 genel seçimlerinde 3. bölgeden 9 milletvekili çıkarmıştı. HDP'nin barajı aşması halinde CHP'nin önceki seçimde olduğu gibi dokuz milletvekili çıkaramama ihtimali Bekaroğlu'nu bekleyen risk.

CHP üyeleri İstanbul üçüncü bölgede ön seçimde özellikle örgütten yeni isimler seçerek bir anlamda merkeze değişim mesajını en net veren yer olmuştu.  Genel merkez bu mesaja nazire yaparcasına TBMM’de üç dönemdir milletvekili olarak bulunan Erdoğan Toprak, Bihlun Tamaylıgil ve Engin Altay’a dördüncü dönem milletvekili olma şansı tanıdı. Erdoğan Toprak son CHP Parti Meclisi seçiminde delegelerden en az oy alan isim olmuştu. 3. Bölgede kontenjan adayı olarak eski Kamu Güvenliği Müsteşarı Büyükelçi Murat Özçelik yedinci sıradan aday gösterildi.
İlhan Kesici yeniden

İstanbul birinci bölgede İlhan Kesici ismi son bir hafta içinde konuşulmaya başlandı ve sürpriz bir şekilde seçilme şansı olan yedinci sırada kendine yer buldu. Kesici, 2010 yılında Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olmasının ardından ben “Deniz Baykal ile geldim” mesajı vererek CHP’den istifa etmişti. Şimdi Kılıçdaroğlu, Kesici’ye CHP’nin kapılarını tekrar açtı. Kesici’nin birinci bölgedeki Alevi ağırlığını dengelemesi ve merkez sağ seçmeni kaçırmamak için aday gösterildiği kuvvetli bir yorum olarak öne çıkıyor. CHP’nin ekonomi konuşacak milletvekili ihtiyacı da Kesici ile karşılanmış olacak.

Gürsel Tekin beklendiği gibi birinci bölgede üst sıralarda kendine yer buldu. Dokuzuncu sıraya yerleşen eski müftü İhsan Özkes Üsküdar Belediye Başkanlığı’nı az bir farkla kaçırmış, oy sayımları sırasındaki mücadelesi ile CHP’lilerin gönlünü kazanmıştı. Kuşkusuz Özkes de ön seçimde çıkan Alevi aday ağırlığını dengeleyecek bir isim.

İstanbul ikinci bölgede genel merkez kontenjan hakkını birinci sıradaki kadın aday dışında halen milletvekili olan Sezgin Tanrıkulu, Sencer Ayata ve gazeteci Enis Berberoğlu’ndan yana kullandı. Sosyoloji profesörü Sencer Ayata önceki seçimde Ankara’dan adayken bu kez İstanbul’a transfer oldu. CHP tabanının “genel merkez kontenjan hakkını bilim insanları için kullansın” tercihine uyan bir isimdi.

Tanrıkulu, Çiçek arka arkaya

CHP’nin ikinci bölge aday listelerine bakıldığında üçüncü sırada Diyarbakırlı Avukat Sezgin Tanrıkulu dördüncü sıradaysa emekli Albay Dursun Çiçek arka arkaya yer aldı. Siyasi görüş olarak farklı uçlarda yer alan iki isim belki de ilk kez bu kadar yakın oldu.

İlk 30’da 7 kadın

CHP’nin her üç bölgede kesinleşen ilk 10 sıra adayları incelendiğinde 30 adaydan yedisi kadın iki adaysa 1980 sonrası doğumlu. Ön seçimler sırasında neredeyse görüştüğümüz her CHP’linin dile getirdiği “kadın ve gençlerin önü açılsın” talebi kesinleşen listelerde 3’te 1 oranında karşılık buldu.

CHP İstanbul 1. Bölge adayları

1- Şafak Pavey
2- Gamze İlgezdi
3- Gürsel Tekin
4- Barış Yarkadaş
5- Akif Hamzaçebi
6- Mahmut Tanal
7- İlhan Kesici
8- Oğuz Kaan Salıcı
9- İhsan Özkes
10- Onursal Adıgüzel
11- Ali Özcan
 
CHP İstanbul 2. Bölge adayları

1- Selina Özuzun Doğan
2- Aykut Erdoğdu
3- Sezgin Tanrıkulu
4- Dursun Çiçek
5- Sencer Ayata
6- Gülay Yedekçi Arslan
7- Enis Berberoğlu
8- Didem Engin
9- Mustafa Sarıgül
10- Yüksel Mansur Kılıç
 
CHP İstanbul 3. Bölge adayları

1- Bihlun Tamaylıgil
2- İlhan Cihaner
3- Engin Altay
4- Ali Şeker
5- Erdoğan Toprak
6- Eren Erdem
7- Murat Özçelik
8- Zeynel Emre
9- Mehmet Bekaroğlu
10- Sibel Özdemir