BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,73
HABER /  DÜNYA

CHP’den BDP’ye bayram ziyareti

Cumhuriyet Halk Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi’ne bir bayram ziyareti gerçekleştirdi. <br/>BDP Genel Merkezi’nde bayramlaşma programına...

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi’ne bir bayram ziyareti gerçekleştirdi.
BDP Genel Merkezi’nde bayramlaşma programına BDP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, parti meclisi üyeleri Selahattin Esmer ve Zeki Altun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP Parti meclisi üyeleri Gaye Usluer ve Faruk Demir katıldı. Mutlu, umutlu bir bayram yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye ve Ortadoğu’nun hızlı bir süreç içinde olduğunu ifade etti. Parti olarak verdikleri mücadelenin tüm farklılıkların mücadelesi olduğunu söyleyen Mutlu, herkesin kendini bulduğu bir Anayasa’nın herkese gerekli olduğunu belirterek, “Artık 21. yüzyılda ulus devlet zihniyeti 21. yüzyıla sığmıyor. Bu zihniyetin artık değişmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

"ALEVİLERİN UĞRADIĞI AYRIMCILIK..."
“Alevilerin uğradığı ayrımcılığın son bulması gerekiyor” diyen Mutlu, şunları kaydetti:
“Kürtlerin uğradığı ayrımcılığın artık son bulması gerekiyor. Bunun yolu da çok açık ve net; yalın olarak yeni Anayasa, demokratikleşmesi, herkesin kendini ifade edebilmesi. Yine Kürtlerin anadilde kendilerini ifade edebilmelerinin önünün açılması gibi. Düşünce özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, KCK tutuklularının serbest bırakılması dahil olması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi önerilerimiz var. Önerilerimizin gerçekleştirilmesi için parti olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Suriye’de yaşananlara da dikkat çeken Mutlu, halkın kendi kendilerinin iradelerini seçme hakkının olduğunu belirtti. Toprak ise, anti demokratik baraj uygulamasın ülkeden kalkması gerektiğini vurgulayarak, “Demokratik bir ülkede bu çalışmalar tüm partilerin katılımıyla olur. Hepsi fikirlerini beyan ederler ve parlamento ile açılır” dedi.
CHP olarak barajın düşürülmesinden yana olduklarını kaydeden Toprak, önerilerini verdiklerini ancak karşılık bulmadığını ifade etti. Suriye konusuna da değinen Toprak, şunları dedi:
“El Nusra’nın Türkiye üzerinden geçip o bölgede komşumuzun sınırlarında kan dökmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Rojava’da olan olay bizim için de üzüntü kaynağı. Türkiye etrafında dost bırakmadı. O bölgenin huzurunu kaçırdı.”
Rojava’da Müslümanların hunharca katledilmesi doğru bulmadığını kaydeden Toprak, en başından beri uygulanan politikaların yanlışlığının bu noktaya getirdiğini söyledi. Bölgedeki vatandaşların hakları için birçok adım attıklarını ifade eden Toprak, “Türkiye’de fail-i meçhuller aydınlanmalı, Uludere’de ölenlerin katilleri bulunmalı” diye konuştu.

"O BÖLGEDE EN AZ OYUN ALAN BİZİZ AMA..."
“O bölgede en az oy alan partiyiz ama o bölge sorunlarına en çok kafa yoran partiyiz” diyen Toprak, iktidarın bu konuda ne düşündüğünü gerçekten bilmediğini iddia ederek, “Bunun çözüm yeri parlamentodur. Bizim hiç kimseye boyun eğmeden o bölgedeki vatandaşların ihtiyaçları neyse parlamento yasa olarak çıkarır, beklemeye gerek yok” ifadesini kullandı.
Mutlu ise seçim barajı konusunda açıklamalarını önemli bulduklarını belirterek, “Yüzde 10 seçim barajı dünyanın hiçbir yerinde yok. Aslında ben sizin oyunuzu saymıyorum demektir. Yüzde 10 seçim barajı problemdir. İnsan siyaset yaparken kendi ana dilinde konuşabilmelidir. Kürtçe hitap edebilmelidir. Türkçe bilmeyen bir seçmene ne demek gerekir, bir adayın kendisini tanıtması lazım. Kürtler vardır ve dilleri var, dillerinde eğitim almak istiyor, bunun üzerindeki yasal engeller kaldırılmalıdır. CHP köklü ve eski bir partidir, devlet partisidir, sizin vereceğiniz mücadele önemlidir, bir nevi yol haritasıdır” diye konuştu.
(İHA)