BIST 9.007
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,29
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de şimdi de darbe krizi!

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in darbe açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözleri CHP'yi karıştırdı. Daha önce Genel Kurul'da  ifade ettiği “Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” sözleri ile tepki çeken Güler bu kez Mısır'daki darbe için konuştu. 

Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan Parti Meclisi’ne İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in “Mısır’daki darbe desteklenmelidir” sözleri büyük gerginliğe neden oldu.

Toplantıda Mısır olayları değerlendirilirken İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözleri tartışma yarattı. Mısır'da yaşanan olayları değerlendirirken "Darbe" yorumlarına katılmayan Güler'in, "Bu klasik bir bildiğimiz askeri darbe değildir. Halkın güçlerinin halktan gelen demokrasi talebi üzerine uygulamaya geçirilen bir harekettir. Mursi iktidarı uygulamalarıyla bu sonucu yaratmıştır. Zaten halkın göstermiş olduğu destek de bunu doğruluyor. AKP iktidarı Mısır'a verdiği destek nedeniyle bunu 'darbe' yorumluyor. Kaldı ki AB temsilcileri de açıklamalarında net bir 'askeri darbe' olarak bir değerlendirme yapmadılar" değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.

DARBE DARBEDİR TEPKİSİ

Bu değerlendirmeye ilk tepkinin Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldiği öğrenildi. Milletvekilleri Alaattin Yüksel, İlhan Cihaner ve Levent Gök olmak üzere çok sayıda PM üyesi de sözlere tepki gösterdi. Bu yaklaşımın kabul edilemeyeceğini belirten PM üyeleri, "Darbenin şöylesi böylesi olmaz, darbe darbedir. Her türlü darbeye karşıyız. Halk tam demokrasi talepleriyle Mursi'yi masaya oturturken bu darbe meşru talepleri de yıprattı" değerlendirmesi yaptıkları bildirildi.

ADAYLIK İSTİFALARI 15 TEMMUZ'DA

CHP MYK'nın yerel yönetimlerde aday olacak parti örgütü yöneticilerinin 15 Temmuz'a kadar istifa etmesi kararı alması örgütte krize neden olurken PM'den de bu karardan geri dönüş çıkmadı. Yerel seçimlerde aday olacak parti yöneticileri 15 Temmuz'a kadar istifa edecek. Parti Meclisi'nde yerel seçimlerde eğilim yoklaması yapılması yönünde ilke kararı alındığı bazı yerlerde de ön seçim yapılabileceği ifade edildi.

KAMPANYAYA SÜRE KALSIN

Yerel seçimlerde adayların hangi yöntemle belirleneceği yetkisi de PM tarafından MYK'ya verildi. MYK il ve ilçe bazında merkez yoklaması, eğilim yoklaması, kamuoyu araştırmalarını yapacak. CHP kurmayları, adayların yeterli sürede seçim kampanyası yapabilmeleri için bunun zorunluluk olduğunu ifade etti. Ön seçim taleplerine ise, "Yasal mevzuat gereği seçime 60 gün kala bu yapılabiliyor. Bu da kampanya için geç kalınmasına yol açar. Zaten eğilim yoklamalarını örgütle yapacağız. Sadece ön seçimdeki yargıç olmayacak. Ancak yine ön seçime yakın bir yöntem izlenecek" gerekçesiyle karşı çıktılar.

Güler daha önce de Kürt ve Türk milleti eşit olamaz sözleriyle CHP'de bir krize neden olmuştu.