BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,28
HABER /  POLİTİKA

CHP zenginlerin partisi mi oldu?

Sosyal demokrat parti CHP, burjuva partisi oldu. İstatistiki bilgiler bunu gösteriyor.

Abone ol

CHP neden oylarını artıramıyor? Sosyal demokrat bir parti muhalefet olmasına reğmen neden itibar kaybı yaşıyor. Bu sorulara verilebilecek en iyi cevap iki makalede yatıyor. ODTÜ'den Oğuz Işık ve Melih Pınarcıoğlu kaleme aldığı "Bölgesel Siyasi Tercihler ve AKP" ve İTÜ'den Sinan Zeyneloğlu'nun yazdığı "İstanbul'un Seçim Coğrafyası 1999-2002." makalelerinde gizli.

Sabah yazarı Emre Aköz, İstanbul ve Türkiye'nin oy coğrafyasının çıkarıldığı istatistiki bilgiler içeren makelelere göre CHP burjuva partisi oldu. Aköz,. söz konusu makaleleri siyasetçilerin, gazetecilerin ve sosyoloji öğrencilerinin okuması gerektiğini belirterek şu çarpıcı tespitlere yer vermiş:

"1) AKP, Türkiye genelinde iki yerden oy alıyor. Daha doğrusu buralarda büyük başarı gösteriyor: a) Milliyetçi, İslamcı sağın baskın olduğu yerler. (Kayseri-Konya hattı ve İç Anadolu'nun kuzeyi ve Doğu Karadeniz bölgesi.) b) Baskın bir siyasi görüşü olmayan, kemikleşmemiş bölgeler.
2) İstanbul'da ise AKP bir 'gecekondu partisi' tablosu çizmekte. Yakın tarihlerde kurulan ilçelerde yaşayan, maddi imkânları ve eğitimi nispeten az olan alt ve orta-alt sınıflar AKP'ye oy veriyor.
3) Buna karşılık eğitimli ve paralı insanlar CHP'yi tercih ediyor. Kabaca söylersek, CHP 1960-70'lerdeki çizgisini terk etti ve giderek burjuvaların partisi haline geldi.
4) Ancak yukarıdaki genel çizgiyi bulanıklaştıran bir kesim var: Aleviler yoksul olmalarına rağmen CHP'ye oy veriyor. Çünkü 'laikçi' CHP'nin kendilerini Sünni baskısından koruyacağını düşünüyorlar.

Solcu denilen CHP'nin zenginlerin partisi olması ve sağcı olarak bilinen AK Parti'nin yoksulların ümidi haline gelmesine dikkat çeken yazar yazısını şöyle bitiriyor:

"Bu tabloya bakınca, Başbakan Erdoğan'ın, "Laiklik karın doyurmuyor" demesi gayet anlaşılır oluyor.Kendini laikliğe endekslemiş bir CHP, 2007 seçimlerinde sadece zenginlerden ve Alevilerden oy alabilir.
Beş yıllık iktidar yıpranmasından sonra, AKP'nin hâlâ 'fakirlerin partisi' olup olamayacağını ise göreceğiz. "