BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  GÜNCEL

CHP yine Anayasa Mahkemesi’nde

Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart, bu kez bireysel başvuruda bulundu.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart, “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı görevlerini hep birlikte sürdürdüğü ve bu suretle müteaddit anayasal ve yasal ihlâlleri gerçekleştirdiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yargıtay’a yaptığı “Erdoğan” başvurusunun reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Kart, Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı görevlerini hep birlikte sürdürdüğü ve bu suretle müteaddit anayasal ve yasal ihlâlleri gerçekleştirdiği” iddiasıyla bu sefer de Anayasa Mahkemesi’ne gelerek bireysel başvuruda bulundu.
Anayasa Mahkemesine başvurusunu gerçekleştiren Kart, basın mensuplarını konu hakkında açıklamada bulundu.
Anayasa’nın 101’son maddesi gereğince Yüksek Seçim Kurulu tarafından tutanağa bağlanmasıyla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmiş cumhurbaşkanı sıfatını kazandığını belirten Kart, şunları aktardı:
“10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim sonucunda 12. Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan seçimi kazandı. Anayasanın 101/son uyarınca bu seçimin sonucunun Yüksek Seçim Kurulu tarafından tutanağa bağlanmasıyla Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçilmiş cumhurbaşkanı sıfatını kazandı. Seçilmiş cumhurbaşkanı sıfatını halk verdi. Anayasanın 101. maddesi uyarınca da o korucu iradenin ortaya koymuş olduğu seçilmiş cumhurbaşkanı 15 Ağustos tarihiyle Yüksek Seçim Kurulu tarafından kayda bağlandı.”

"KANUNSUZ EMİR VE TALİMATLARLA..."
Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte görev aldığı diğer makamların boşaldığını savunan Kart, şunları söyledi:
“28 Ağustos tarihinde yapılacak yemin ve bağlı olarak o yeminle beraber göreve başlama, anayasal yetkileri kullanma süreç başlayacak. 15 Ağustos tarihi itibariyle seçilmiş cumhurbaşkanının ortaya çıkmasıyla Ak Parti Genel Başkanlığıyla, Başbakanlık makamı boşaldı. Bunun için ayrıca istifasına gerek yoktur. Anayasal ve siyasal partiler yasası ve partilerin tüzükleri gereğince ortaya çıkan bir statüdür. Ak Parti bünyesinde Genel Başkanlık makamı boşaldığı için o makamın doldurulması gerekiyordu. Diğer taraftan da Başbakanlık makamının boşaldığı için, o makamında belli bir süre için vekâlet görevlendirmeyle doldurulması gerekiyor. Bunların hepsi bir birini tamamlayan süreçlerdir”.
Başbakan Erdoğan’ın kanunsuz emir ve talimatlar verdiğini öne süren Kart, “Seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle hem başbakanlık yetkisinin kullanıldığını, hem de Ak Parti Genel Başkanlığı sıfatının sürdürüldüğünü görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle, en üst düzeyde kanunsuz emir ve talimatlarla yönetilen bir ülke haline gelmiştir. Kanunsuz emir ve talimatlarla Türkiye’yi, rejim krizi odağı haline getirmiştir” dedi.
Kart, sözlerine şöyle devam etti:
“Seçme ve seçilme hakkının, hak arama özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinin bahisle, bu hak ihlallerinin giderilmesi, tespiti ve akabinde de bu hak ihlallerini giderecek idari ve yargısal işlemlerin tesisi ve önlemlerin alınması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvuru da bulunduk. Bu başvuruyu tamamladık. Başvurumuz Anayasa Mahkemesi’nin kayıtlarına intikal etmiş durumdadır.”
(İHA)