BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.430,29
HABER /  GÜNCEL

CHP pakette sadece o maddeye karşı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çözüm Paketi’ndeki bir maddeye şiddetle karşı olduklarını, diğerlerine itirazları olmadığını söyledi.

Abone ol

Hükümetin Meclis'e gönderdiği yeni çözüm paketine destek için CHP'nin tek bir maddeye itirazı var. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, o maddeye şiddetle karşı olduklarını, diğerlerine itirazları olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu; “Paketin Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen öncesinde CHP ve MHP’nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Ankara’daki ilk temaslarının yapıldığı gün TBMM’ye sevk edilmesini çok manidar bulduğunu söyledi.

DESTEK İÇİN TEK ŞARTIMIZ VAR

CHP’nin pakete destek şartını, çözüm sürecinde görevlendirilenlerin yargılanamayacağı şklindeki 4. maddenin 2. bendinin kaldırılması olarak açıklayan Kılıçdaroğlu, sınırsız yargılanamazlık yetkisinin kimseye verilemeyeceğini belirtti. Kılıçdoroğlu Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a şöyle konuştu:

SÜRECİ MECLİS DENETLEMELİ

“Sorunun çözümü için hükümete verilen yetki sınırsız ve denetimsiz olmamalı. Yasal zemini hazırlayan parlamentonun süreci denetlemesi lazım. Ancak tasarı metninde çok muğlak ve sınırsız yetkiler veren ifadeler vardır. Tasarının komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde arkadaşlarımız doğaldır ki eleştirilerini ve çekincelerini ortaya koyacak. Ancak hükümetin bu eleştirilerimize kulak vermesini de bekleriz.

FAİLİ MEÇHULLERİN YOLU AÇILABİLİR

''Endişemiz o ki, MİT yasasında dile getirdiğimiz gibi, bu tür muğlak ifade ve ucu açık yetkilerle yasadışı birtakım eylemlerin yolu açılabilir. Faili meçhul birtakım cinayetler ortaya çıkarılamaz, soruşturulmaz ve yeni faili meçhul olaylara da yasal zemin hazırlanmış olur. Hukuk devletinde bu tür ucu açık yetkiler olamaz, yasadışı işlemler meşrulaştırılamaz. Tasarı bu şekilde yasalaşırsa mesela Roboski olayının failleri ortaya çıkmaz.''

O ZAMAN ULUDERE VE FAİLİ MEÇHULLER SORUŞTURULAMAZ

''Bu düzenleme MİT kanununda vardı ve bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürdük. Gidip birini öldürebilirsiniz. Bununla yeni faili meçhullere yasal zemin hazırlanmış oluyor. Bu haliyle Roboski asla soruşturulamayacak, tümüyle kapatılmış olacak. MİT’in dışında bürokrasinin bütün alanlarına aynı yetkiyi vermiş oluyorlar.”