BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,73
ALTIN 2.486,34
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP okları Osmanlı oku çıktı! Bazıları moraracak!

CHP'nin ambleminde yer alan 6 ok, Osmanlı oku çıktı. Yılmaz Özdil belgeleriyle birlikte anlattı. CHP'nin altı oku bakın kim tarafından ve nasıl tasarlanmış.

Abone ol

Nobel ödülü kazanan Aziz Sancar'ın Erdoğan ile görüşmesi sırasında yakasında Atatürk rozeti ve Türk bayrağı, kravatında ise Osmanlı Tuğrası deseni olması gündemde oldukça ses getirmişti.

Yılmaz Özdil bugün köşesinde bu konuya değinip CHP'nin logosu olan 6 okun aslında Osmanlı Okları olduğunu belgeleri ile açıkladı.

İşte Özdil'in hem yazıp hem de fotoğraflar ile anlattığı o yazı:

Sene 1933.
Cumhuriyet 10 yaşına basmıştı. CHP’nin o güne kadar herhangi bir amblemi yoktu. Atatürk, 10’uncu yıl kutlamaları kapsamında, vatandaşların yakasına takacağı bir amblem tasarlanmasını istedi.

İSMAİL HAKKI TONĞUÇ ÇİZDİ

Bu tarihi görev, Gazi Terbiye Enstitüsü’ne verildi. Enstitü yönetimi de resim-iş bölümünü kuran İsmail Hakkı Tonguç’u görevlendirdi.
Almanya’da grafik eğitimi alan İsmail Hakkı Tonguç, eğitimbilimciydi, köy enstitülerinin mimarı ve uygulayıcısıydı. Kolları sıvadı.

CHP'NİN 6 OKU OSMANLI OKU

Atladı trene, İstanbul’a geldi, iner inmez Topkapı Sarayı’na koştu. Amblemde yer alacak olan eserleri tek tek seçti. Özel izinle paketledi, Ankara’ya getirdi. Oturdu masasına… O eserlerden esinlenerek, CHP’nin ilkelerini ve amblemini oluşturan “altı ok”u çizdi.

Evet…
CHP’nin altı oku, Topkapı Sarayı’nda sergilenen Osmanlı oklarıdır.

İSPATI OLAN FOTOĞRAF

Yılmaz Özdil CHP oklarının aslında Osmanlı okları olduğunu ispat için Topkapı Sarayı’nın silah bölümünden bir fotoğraf da yayınladı. İddiasına göre CHP ambleminde yeralan oklardan biri, 2’nci Bayezid’e ait.

OSMANLI OKLARININ ÖZELLİĞİ

Osmanlı oklarında üç tip gez vardı. Kemik, fildişi veya boynuzdan yapılan gezlere, başpare denirdi. Bakkam ağacından yapılan gezlere, bakkam gez denirdi. Okun başına yuva açılır, tutkalla yapıştırıldı. Bir de adi gez vardı. Okların arkası yontularak, kirişin, yani gergin ipin takılacağı yere çentik açılırdı. Bu tip gez, fazla sayıda yapıldığı için daha az özen gösterilen tirkeş oklarında, yani savaş oklarında kullanılırdı. İşte bu nedenle… CHP amblemindeki oklardan biri çentiklidir. En uzun ok, savaş okudur.

Cehape zihniyeti dedikleri partinin amblemi, 40 wattlık ampul değildir. Osmanlı oklarıdır!

BAZILARI MORARACAK AMA...

İsmail Hakkı Tonguç ilerlemeyi, sürati, hedefe ulaşmayı simgeledikleri için, geçmişten geleceğe gittikleri için “ok”ları tercih etmişti… 

Atatürk gördü.
Tebrik ederim dedi.
Tam isabet dedi.
Böylece, amblem kesinleşti.

Fatih’in fethettiği İstanbul’umuzu 6 Ekim 1923’te Mustafa Kemal’in kurtardığını unutturmaya çalışan zırcahil karşıdevrimciler… Bu somut gerçekleri okuyunca morarmış olabilir.