BIST 9.046
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.297,30
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP o iddiaları Davutoğlu'na sordu

Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu’na “Son günlerde basına yansıyan Alevi vatandaşlarımızile ilgili nefret söylemleri ve hedef göstermeler ile toplumda bir tür kaos yaratılmak istendiği iddiası doğru mudur? diye sordu

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu’na “Son günlerde basına yansıyan Alevi vatandaşlarımız ile ilgili nefret söylemleri ve hedef göstermeler ile toplumda bir tür kaos yaratılmak istendiği iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu’nun Soru Önergesi şöyle:

Sultangazi Pirsultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’ın, geçen hafta akşam saatlerinde Cemevi’nden evine gittiği sırada eli silahlı ve sopalı kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce takip edilerek silahlı saldırıya uğramıştır. Saldırıda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmazken, Odabaşı, barışı isteyen tüm kesimlerin hedefte olduğunu belirtmiştir.

Bu bağlamda;

1. Sultangazi Pirsultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’ın, geçen hafta akşam saatlerinde Cemevi’nden evine gittiği sırada eli silahlı ve sopalı kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce takip edilerek silahlı saldırıya uğraması hakkında inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, gerekçesi nedir?

2. Saldırının üzerinden yaklaşık 1 hafta geçmesine rağmen faillerin bulunmadığı iddiası doğru mudur?

3. Sultangazi Pirsultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’a pusu kurularak hedef alındığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, pusu kuranlar kim ya da kimlerdir?

4. Yaşananların tekrarlanmaması adına tedbir alınacak mıdır?

5. Aynı hafta içerisinde Alevi Kurum Başkanlarına iki saldırı düzenlenmesi tesadüf müdür? Failler neden hala bulunamamıştır? Böyle bir saldırı neden bu güne kadar aydınlatılamamıştır?

6. Son 6 ayda Alevi vatandaşlara yönelik kamuoyunda çıkan nefret söylemlerinden sonra Türkiye genelinde kaç Alevi vatandaşımız, kaç Alevi Kültür Dernekleri ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı saldırıya uğramıştır?

7. Son 6 ayda güvenlik birimlerine yapılan ihbar sayısı kaçtır? Bu ihbarlarla ilgili yapılan işlemler nelerdir?

8. 2013 yılında Adıyaman Merkez Yeni Mahalle’de 1 otomobil ve sokak lambası ile 13 ev ve işyerinin kapısına, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından işaret konulduğu iddiaları gündeme gelmişti. Yine 2013 yılında, Yeni Mahalle 2690 Sokak’ta oturan bazı Alevi vatandaşların evlerinin kapılarına iddiaya göre kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kalemlerle çarpı işareti konulmuştur. Sabah saatlerinde işaretleri fark eden vatandaşlar, durumu polise bildirmiş, ihbar üzerine olay yerine gelen polisler, kapıları işaretlenen Alevi kökenli kişilerin evlerinde inceleme yaparak, görgü tanıklarının ifadesine başvurmuştur. Üzerinden nerdeyse 3 yıl geçtikten sonra, Adıyaman’da IŞİD’in Alevi Köylerini örgüt eliyle fişlediği iddiası basına yansımıştır. AKP Hükümeti son 3 yılda Alevi Köylerine ve Alevi vatandaşlarımıza yönelik yapılan fişleme iddiaları ve ihbarlarından sonra neden gerekli tedbirleri almamıştır?

9. Adıyaman’da son dönemde Alevi Köylerine giren şüpheli kişiler ve sadece Alevi Köylerinin bulunduğu, kentin kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan Kuyucak ve civarındaki köylere 20 Temmuz’da giden ve içinde sakallı 3 gencin bulunduğu İstanbul plakalı Renault marka araç ile 23 Temmuz’da Adıyaman’ın Şanlıurfa yönündeki girişinde bulunan Alevilerin yaşadığı Yarmakaya (Çakal) köyüne gelen ve içinde sakallı 3 kişinin bulunduğu Hatay plakalı minibüsün yarattığı tedirginlikten ve şüpheden sonra konu ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, sonucu nedir?

10. Yine 2013 yılında benzer bir olay İstanbul Maltepe İlçesi Esenkent Mahallesi’nde yaşanmış, orada ikamet eden bazı Alevi vatandaşların evleri kimliği belirsiz kişiler tarafından işaretlenerek, üzerine “Ölüm” şeklinde yazılar yazılmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’den gelen cevapta “Önergeye konu edilen olaylara ilişkin Cumhuriyet Savcılıklarının talimatı doğrultusunda yürütülen tahkikat kapsamında şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir.” ifadesi yer almaktadır. Üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen, olayın failleri neden bulunamamıştır?

11. Son günlerde basına yansıyan Alevi vatandaşlarımız ile ilgili nefret söylemleri ve hedef göstermeler ile toplumda bir tür kaos yaratılmak istendiği iddiası doğru mudur?”