BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Mursi ile görüşme talep etti mi?

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Mısır ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNET HABER-

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Mursi ile görüşme talebi olmadığını söyledi

  Türkiye'de bugün AK Parti hükümetinin izlediği politika nedeniyle 'bir dış politika boşluğu olduğunu' savunan Loğoğlu, "Çok ilginç bir şekilde iktidarın yapamadığını sanki muhalefet iktidardaymış gibi muhalefet yapıyor. Bugün dış politikanın olumlu yönlerini hükümetin yapması gereken girişimlerin çoğunu biz yapmak durumunda kalıyoruz. Bir kısmını ziyaretlerimiz sırasında bir kısmını yaptığımız açıklamalarla." dedi.

Mısır ziyaretine ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Loğoğlu, "İlk defa CHP dış politikada ön almıştır artık AKP, Cumhuriyet Halk Partisi'nin takip etmektedir." dedi. Bugün CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ile birlikte Kahire'ye hareket edeceklerini söyleyen Loğoğlu, salı ve çarşamba günleri kendileri için hazırlanan program çerçevesinde temasları olacağını aktardı. Loğoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı ile görüşeceklerini, Dışişleri Bakanlığı'nda ilgili yetkililer ile görüşmeleri olduğunu kaydetti. Belirlenen diğer görüşmelerinden bazılarını ise şöyle sıraladı: Eski Dışişleri Bakanı ve Kongre Partisi Başkanı Amr Musa, Sosyal Demokrat Parti Başkanı Muhammed Ebu Elgar, Ahrar Partisi Başkanı Ahmet Said."

Ayrıca Mısır'da bir televizyonda bir program ayarlandığını aktaran Loğoğlu, Mısır'a Türk halkının dostluğunu kardeşliğini dayanışma hislerini götürdüklerini söyledi. Milletvekili Loğoğlu, iletecekleri mesajın ise şu olacağını kaydetti: "Mısır halkına saygımız olduğunu, Mısır halkının asırlar boyu uygarlığa katkı sağlamış önemli bir ülke olduğunu, gelecekte de Arap dünyasının ve bölgenin öncü bir ülkesi olarak katkılarının devam edeceğini, Mısır halkının geleceğini iyi gördüğümüzü, demokrasi özgürlük yolunda ilerleme kaydedeceklerinden kuşkumuz olmadığını, bunun başkalarının dayatması taraf tutması olmadan başka ülkelerin Mısır'ın içişlerine müdahalesi olmadan, Mısır halkı tarafından başarılacağına inandığımızı söyleyeceğiz."

Ziyarette Türk iş adamlarının sorunlarını da gündem getireceklerini söyleyen Loğoğlu, ayrıca "Yaptığımız temasları, edindiğimiz izlenimleri ve olabilecek önerilerimizi Dışişleri Bakanlığı'na rapor halinde sunacağız." diye konuştu.

 "CHP NE ZAMAN DARBE YANLISI OLMUŞTUR Kİ?"

Mısır ziyareti konusunda CHP'ye aşırı yüklenmeler olduğunu söyleyen Loğoğlu, "Darbecilerle darbe konuşacakmışız, ben bunları ciddiye almıyorum, bunlar hafif anlamsız eleştirilerdir. CHP ne zaman darbe yanlısı olmuştur ki bu eleştiriler bu şekilde hafif biraz da komik söylemlerle gündeme getiriliyor. Biz Türkiye'de demokrasi ve özgürlüğü savunan bir partiyiz, aynısını Irak'ta da yaptık, Mısır'da da yapacağız, Washington'da da yapacağız, her yerde yapmaya devam edeceğiz." dedi.

    "MURSİ İLE GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNMADIK"

 Mısır'da tutuklu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir görüşme talepleri olup olmadığı sorulan Faruk Loğoğlu, "Özellikle Mursi ile görüşme talebimiz şu aşamaya kadar olmadı. Kendisiyle görüşebildiğimiz takdirde bunun hem Türkiye-Mısır ilişkileri bakımından önemli bir unsur olacağını hem Mısır'daki durumu tam olarak anlayabilmemiz bakımından yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu ev sahiplerimizin takdirine bağlı. Ancak Müslüman Kardeşler'in görüşlerini temsil eden diğer yetkililerle Mursi ile görüşemesek bile görüşmemiz olacağını umuyorum, bunu gerekli de buluyoruz." şeklinde konuştu.

    "ÇÖZÜM SÜRECİ BİTMEK ÜZEREYSE BUNUN FATURASI TÜRK HALKINA ÇIKAR"

 Faruk Loğoğlu'na ayrıca KCK'nın, PKK'nın geri çekilmesinin sona erdiği yönündeki açıklaması da soruldu. Loğoğlu, şu cevabı verdi: "Bu konuda daha önce yaptıkları açıklamalar ciddiye alınan kaynaklardan gayet net açıklamalar geliyor. Fakat hükümet bunları yeterince ciddiye almıyor, diyor ki herhalde İmralı ile BDP'nin mesajları Kandil'e ulaşmadı, öyle bir sıkıntı var gibi eften püften bir söylemle gibi bunu geçirtirmeye çalışıyorlar. Biz çözüm sürecinin giderek sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyuyoruz. Kaygı duyuyoruz çünkü içeriği hakkında bugüne kadar hiçbir bilgi verilmemiş olan bu çözüm sürecinin yapılan bu karşılıklı açıklamalarla, yani PKK, BDP ve Kandil tarafı ile hükümet tarafından yapılan açıklamaların taban tabana zıt olması bir sıkıntının varlığını gösteriyor. Bu böyle değildir diyen bir tek kişi var Türkiye'de; o da Sayın Başbakan. Biz artık gerçeklerin bu kadar ayan beyan ortada iken böyle söylemlerle geçiştirilmesini Türk halkına karşı bir saygısızlık olarak görüyorum ben. Sayın Başbakan bu konuları ciddiye almalıdır, bu konuda ciddi açıklamalar yapmalıdır, daha inandırıcı doyurucu açıklamalar yapmalıdır. Bu çözüm süreci karşı tarafın iddia ettiği gibi ileri sürüldüğü gibi bitmek üzere ise bunun faturası Türk halkına çıkacak. Başka kimseye çıkmayacak. Onun için konuyu ciddiye alalım ve kamuoyunu sağlıklı bir şekilde bilgilendirmek avaz avaza duymayan hükümete tekrar hatırlatalım."

 "METİN TURAN'IN DURUMU DA SORULACAK"

  Mısır ziyaretinde, orada tutuklu bulunan Türk gazeteci Metin Turan hakkında bir girişimde bulunup bulunmayacakları sorulan Loğoğlu, Mısır'da hem tutuklu bir Türk gazeteci hem de konusu kendilerine intikal etmiş olan sade bir Türk vatandaşı olduğunu söyledi. Loğoğlu, "Bunları zikredeceğiz. Vatandaşlarımızın tutuklanma gerekçeleri görüşleri siyasi yaklaşımları ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sahip çıkma durumundayız. Bu konuda bir şey yapabilirsek bundan mutluluk duyarız. Ne ölçüde gündeme getirebiliriz oraya ayak bastığımızda değerlendireceğiz. Büyükelçimizden bilgi alacağız. Bu arada elçimizin geri gönderilmesini olumlu karşıladığımızı belirteyim. Belki de bu çok eleştirilen Mısır ziyaretimizin ilk olumlu ürünü hükümetin kafasına dank etmiş olmalı ki büyükelçimizi gönderelim oldu. Bütün bu konuları bu akşam muhtemelen büyükelçimiz ile yapacağımız toplantıda değerlendireceğiz." dedi.

"TÜRKİYE'DE DIŞ POLİTİKA BOŞLUĞU VAR"

 Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlarla ilgili CHP'ye Lübnan'a da gitme çağrısı yapıldığı hatırlatılan Loğoğlu, Türkiye'de bugün AK Parti hükümetinin izlediği politika nedeniyle bir dış politika boşluğu olduğunu iddia etti. Eski büyükelçi Loğoğlu, "Dış politikayı yürütemiyor bu hükümet. Çok ilginç bir şekilde muhalefetin iktidarın yapamadığını sanki muhalefet iktidardaymış gibi muhalefet yapıyor. Bugün dış politikanın olumlu yönlerini hükümetin yapması gereken girişimlerin çoğunu biz yapmak durumunda kalıyoruz. Bir kısmını ziyaretlerimiz sırasında bir kısmını yaptığımız açıklamalarla. Elbette biz Lübnan'daki 2 pilotumuz için unutulup gidiyor böyle şeyler biz unutmuyoruz CHP hiçbir Türk vatandaşının durumunu unutmuyor. 2 pilotumuzun durumunu diğer ülkelerdeki vatandaşlarımızın durumlarını da bize veya kamuoyuna intikal ettiği ölçüde bunların hepsinin takipçisiyiz bunların gereğini yapmaya çalışıyoruz. İlk defa CHP dış politikada ön almıştır artık AKP, Cumhuriyet Halk Partisi'nin takip etmektedir, bu bana göre Türkiye için iyi bir durumdur çünkü biz barıştan yana diyalogdan yana diplomasiden yana Türkiye'nin ulusal çıkarlarından yana bir politika iziliyoruz. CHP'nin bu bağlamda öne çıkmış olmasını ülkemiz açısından yararlı ve doğru buluyorum." şeklinde konuştu.

Son olarak kendisine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bir Gazze ziyareti düşünüp düşünmediği ve Mısır'da bu olası ziyaret ilişkin görüşmeler yapıp yapmayacakları sorulan CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Böyle bir niyet var, gitmek istiyoruz, bunu genel başkan da söyledi, ama planlanmış takvimlenmiş bir Gazze gezisi yok." dedi. Mısır'da bunu gündeme getireceklerini kaydeden Loğoğlu, "Gazze'ye giriş kapılarından birisi Mısır'dan geçiyor bu konudaki görüşlerini alacağız." dedi.

MISIR'DA GAZZE ZİYARETİNİ DE GÖRÜŞECEĞİZ

Faruk Loğoğlu, Gazze ziyaretinin amacını ise şöyle açıkladı: "Gazze'ye sırf gösteriş olsun diye gitmek istemiyoruz, biz Filistin davasına sahip çıkmak istediğimiz için gitmek istiyoruz. Hamas ile El Fetih arasındaki sıkıntıların giderilmesine yardımcı olmak için gitmek istiyoruz. Maalesef AKP hükümeti sadece Hamas'ı tutarak Filistin yönetimini, Mahmud Abbas'ı dışlayarak Filistin davasına yarar değil zarar verdi. Bu arabuluculuğu yine Mısır yaptı, tam sonuçlandırmadı. Bu konuda Mısır yetkilileri ile görüşmelerimiz olacaktır. Filistin davasının daha olumlu bir noktaya gelebilmesi için böyle bir ziyaret yararlı olur mu mümkün olabilir mi bu konuda Mısır makamlarının görüşlerini alacağız." ifadelerini kullandı.