BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.429,46
HABER /  SEÇİM

CHP milletvekili adayları listesi Genel Seçim 2015

7 Haziran 2015 seçimleri için CHP İstanbul Milletvekili aday adayları listesi çıktı. CHP milletvekili adaylığı listelerinde 2. bölgede büyük çekişme olacak.

Abone ol

CHP 'de 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi 4 kentte yapılan eğilim yoklamasıyla 23 milletvekili adayının ismi kesinleşti. CHP İstanbul milletvekili aday adayları listeside açıklandı. İstanbul aday adayları arasında 2. bölgedeki büyük bir yarış yaşanacak. 

CHP’ye aday adayı olarak 2 bin 822 kişi başvuruda bulundu. Bunların yaklaşık bin 871’i ön seçime girecek. 29 Mart’ta yapılacak hakim gözetimindeki ön seçimde, üyeler kontenjan dışında kendilerini temsil edecek vekilleri oylarıyla belirleyecekler.

MALATYA 'DA VELİ AĞBABA

Malatya’da 3 bin 80 delegenin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimlerde Ağbaba, geçerli oyların yüzde 91’ine denk gelen 2 bin 191 oy ile ilk sırayı aldı. Eski Yeşilyurt Belediye Başkan adayı Hulisi Porgalı da ikinci sırayı aldı. Ağbaba, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ön seçime katılan delegemiz, haziran seçimlerinde Malatya’dan aday olacak milletvekillerini tüm Türkiye’ye bir demokrasi dersi vererek belirledi. Asıl mücadele şimdi başlıyor. 4 yıl önce bana güvenerek, Malatya’yı temsil etme onuruna beni layık gören yoldaşlarım, beni bir kez daha onurlandırdılar” dedi.

CHP ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ ADAYI BİRİNCİ SIRA

Adıyaman’da 6 bin 713 örgüt üyesinin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimlerde, Adıyaman Hastanesi’ndeki görevinden aday adayı olmak için istifa eden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Tabak ilk sırayı aldı. Adıyaman’da ikinci sıra adayı parti yönetimince belirlenecek. Zonguldak’ta ise 10 bin 442 üyenin oy kullanma hakkı bulunduğu seçimlerde iş adamı Şerafettin Turpçu ilk sırayı aldı. Zonguldak’ta ikinci sıra aday, parti yönetimince belirlenecek.

MERSİN CHP BİRİNCİ SIRA VEKİL ADAYI

39 bin 232 örgüt üyesinin oy kullanma hakkının bulunduğu Mersin’de ise Dr. Hüseyin Çamak ilk sırayı aldı. Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise ikinci sırayı alarak milletvekili listesinin üçüncü sırasında yer alma hakkı kazandı. Böylece Sağlar 1999 yılında veda ettiği parlamentodaya 16 yıl aradan sonra tekrar dönme şansı kazanmış oldu. Mersin’de birinci ve dördüncü sıralar parti yönetimince belirlenecek.

ZONGULDAK CHP MİLLETVEKİLİ ADAYI

Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk eğilim yoklamasını dördüncü, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise eğilim yoklamasını üçüncü sırada tamamladı. Her iki vekil de kentlerindeki kontenjan uygulaması nedeniyle milletvekili listesinin beşinci sırasında yer alacak. CHP’nin 5 milletvekili çıkaran Zonguldak’ta iki, 12 milletvekili çıkaran Mersin’de ise dört milletvekili bulunuyor. Her iki vekil de yeniden seçilme şansını zora soktu. Ancak Atıcı’nın kıl payı vekil seçilebileceği ifade ediliyor.

Ön seçim sonuçlarıyla birlikte 5 kadın aday da milletvekili listesine girmiş oldu.

Adıyaman’da 4., Malatya’da 3., Mersin’de ise 7., 8., ve 11. sıralar kadın adayların oldu. Ancak bu 5 sıranın da milletvekili seçilebilecek sıralar olmadığına dikkati çekiliyor.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARI (TAM LİSTE TIKLAYIN)

İstanbul 2. Bölge’deki yarış Mustafa Sarıgül’ün aday adayı olmasıyla farklı bir boyut kazandı. Bayrampaşa, Beşiktaş , Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu’yu kapsayan İstanbul 2. Bölge’den, CHP 2011 seçimlerinde 9 milletvekili çıkardı. Haziran ayında yapılacak seçimlerde aday belirlemek için ön seçim yapılacak ancak CHP yönetimi ‘fermuar’ yöntemiyle 1, 3, 5 ve 7. sıraları kontenjana ayırdı. Ön seçime giren adaylar ise 2, 4, 6, 8 ve sonraki sıralar için yarışacak. CHP’nin 2011 seçimlerindeki oyu baz alındığında Meclis’e gitmek isteyen aday adaylarının ilk 5 içinde yer alması gerekiyor.

10 BİN OY ALAN MECLİS’E GİDER

Parti kulislerinde, kimlerin ön seçimden çıkıp Meclis’e gideceği merak konusu… Yaklaşık 63 bin üyenin bulunduğu 2. Bölgede 25-30 bin civarında üyenin oy kullanması bekleniyor. Bu durumda 10 bin oy alan bir aday adayının birinci çıkacağı ve Meclis’in yolunu tutacağı dile getiriliyor.

Bütün seçim bölgelerinde yarışın çok çetin geçeceği bir gerçek; ama İstanbul 2. Bölge’deki yarış Mustafa Sarıgül’ün aday adayı olmasıyla farklı bir boyut kazandı.

İSTANBUL 2. BÖLGEDE 3 GRUP YARIŞACAK

CHP’lilere göre İstanbul 2. Bölge’deki yarışın üç grup arasında geçecek. Bölgede yaklaşık 130 aday adayı bulunuyor. Bir tarafta yıllar sonra CHP’ye dönen ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ancak seçimi farklı kaybeden eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, bir tarafta Baykal’a yakınlığıyla bilinen Mehmet Sevigen, Şinasi Öktem, Çetin Soysal bir tarafta ise Genel Merkez’e yakınlığıyla bilinen İstanbul milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Melda Onur ve Ercan Karakaş ile diğer aday adayları…