BIST 9.619
DOLAR 32,60
EURO 34,88
ALTIN 2.497,73
HABER /  DÜNYA

CHP liderinden Reyhanlı değerlendirmesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Yaşadığımız bu olayla terör ithal eden bir ülke haline geldik” dedi.<br/>Kı...

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Yaşadığımız bu olayla terör ithal eden bir ülke haline geldik” dedi.
Kılıçdaroğlu, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen saldırıda yaralanan vatandaşları hastanede ziyaret ettikten sonra Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’le makamında görüştü. Burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kılıçdaroğlu, Hatay’ın tüm ilçeleriyle birlikte bünyesinde bulundurduğu farklı kimliklerle barış içerisinde yaşayan bir kent olduğunu ifade etti.
Reyhanlı’ya yaptığı ziyareti asla bir siyasi amaçla gerçekleştirmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, insanlarla yaptığı görüşmede sorunları dinleme fırsatı bulduğunu söyledi. Suriye politikası nedeniyle hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Suriye’de yaşanan olayların Türkiye’ye sıçraması ciddi bir sorundur. Biz de güzel bir atasözü vardır. ‘Rüzgar eken fırtına biçer’ diye. Eğer biz kendi dış politikamızı barış üzerine inşa edebilirsek, egemen güçlerin Ortadoğu’daki taşeronluğunu yapmaktan vazgeçersek, terör ithal etmeyiz. Yaşadığımız olayla terör ithal eden bir ülke haline geldik. Neden? İnsanlar barış içinde yaşarken, huzur içinde yaşarken Reyhanlı’da vatandaş beni yakalıyor ‘bizim ne işimiz var Suriye ile” diyor. Doğru, ne işimiz var? Olay sıradan bir olay değil. Üzerinde oturup düşünmemiz gereken bir olay. Vatandaşı dinlememiz gerekiyor. Onları anlamamız gerekiyor. Eğer biz daha sağlıklı bir politika güdebilirsek kendi bölgemizde barışı egemen kılabiliriz.”
Toplumun tüm kesimlerini terör konusunda aynı noktada yer almaya çağıran Kılıçdaroğlu, terörün kimliği ve inancı olamayacağını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, “Önce bir konuda hepimizin ortak bir karar vermesi lazım. Terör kimden gelirse gelsin, terörü yapanların kimliği ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, siyasi kimliği ne olursa olsun, ortaklaşa teröre karşı durmak zorundayız. Terörün bir insanlık suçu olduğunu kabul etmek zorundayız. Terörün olduğu yerde barış olmaz. Terörün olduğu yerde huzur olmaz. Terörün olduğu yerde düşünce özgürlüğü olmaz. O nedenle hepimizin ortak teröre karşı net bir tutum takınması gerekiyor. Kim yaparsa yapsın. Teröristleri bulmak, yakalamak, yargıya, teslim etmek, öncesinde önlem almak ve önlemek siyasal iktidarların görevidir” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Osmaniye’de düşen F-16’ya ilişkin yöneltilen bir soruya ise “Düştüğünden haberim var. Gelişmeleri takip ediyorum” yanıtını verdi.
Vali Lekesiz ise saldırıyı yapanları kınayarak, hayatını kaybeden insan sayısının 50’ye ulaştığını ifade etti. Lekesiz, “Çok elim bir olay, hayin bir saldırı, menfur bir saldırı. Ölenlerin içerisinde 1,5 2 yaşında çocuklar var. Öğrenciler, kadınlar var. Şu ana kadar maalesef 50 insan hayatını kaybetti. Bunların şu ana kadar 41 tanesinin kimliği belirlendi. Ölenlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza bir kez daha şifa diliyorum” ifadelerini kullandı.
Lekesiz, gösterdiği duyarlılıktan dolayı Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti.
CHP’li milletvekillerinin de katıldığı ziyaretin ardından Kılıçdaroğlu, partisi tarafından düzenlenen toplantıda vatandaşlara hitap ediyor.
(İHA)