BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.491,02
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Kurultayı - Kemal Kılıçdaroğlu konuştu

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 18. olağanüstü kurultayda konuştu. Konuşmasında çok önemli mesajlara yer veren Kılıçdaroğlu, rakibi Muharrem İnce'yi bu sözlerle vurdu.

Abone ol

Genel başkanlık koltuğu için rakibi Muharrem İnce ile yarışan, 944 delegenin ve milletvekillerinin büyük çoğunluğunun destek verdiği CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 18 Olağanüstü CHP kongresinde konuştu.  Kılıçdaroğlu konuşmasında, "CHP elitist bir parti diyorlar. Elitlere saygım var, aydındır. Ama bir elitistler var. Rakı sofralarında Türkiye’yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Bunu herkes iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hakkari'de 'yerel yönetim özerklik şartını getireceğiz' dedim. CHP Kurultayında yine söylüyorum; CHP iktidarında yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz" dedi.

"CHP SAĞA KAYDI DİYORLAR..."

Kılıçdaroğlu, CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, partinin "sağa kaydığı, Atatürk'ü dışladığı" yönünde eleştiriler olduğunu dile getirdi. 

25822178.jpg

"Diyorlar ki elitist parti, devleti yönetemez, çağdaş değil... Ben de şunu söylüyorum; CHP çağdaş, büyük bir partidir. CHP'nin genlerinde Kuvayi Milliye vardır" diyen Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin "ikinci büyük devrimi yapacağız" dediğini anımsattı.

HÜSEYİN AYGÜN'DEN KILIÇDAROĞLU'NA RAKI CEVABI HABERİ İÇİN TIKLAYIN

CHP'nin cumhuriyeti kuran parti olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Şimdi ikinci devrime değil, dördüncü devrime hazırlanıyoruz; özgürlük ve demokrasi devrimi" dedi.

Salondakilerden kendisini iyi dinlemelerini isteyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin 12 Eylül Darbe yasalarına karşı olduğunu, yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını savunduklarını söyledi.

"DOKUNULMAZLIĞIMI KALDIRMAZSANIZ NAMERTSİNİZ..."

"Şimdi biz sağa mı kaydık? Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesini ve lider sultasının kaldırılmasını savunan parti CHP'dir. Özel yetkili mahkemeleri benim kadar eleştiren başka bir siyasi parti olmamıştır. 'Bu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sopasıdır' diyen kim, eleştiren kim? Benim. Silivri'den Ankara'ya gelmeden AKP'li savcılar fezlekemi gönderdiler. Fezlekenin karşısında, 'dokunulmazlığımı kaldırmazsanız namertsizin' diyen de benim. 'Efendin sen doğuda başka, batıda başka şey söylüyorsun.' Nereye gittiysem, aynı şeyi söyledim. İki tane temel örnek vereceğim. Bir; Hakkari'de 'yerel yönetim özerklik şartını getireceğiz' dedim. CHP Kurultayında yine söylüyorum; CHP iktidarında yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz. Niye söylüyorum? Bakın bizim büyükşehir belediye başkanlarımız var. Ortak hukuku egemen kılmak zorundayız. Sadece CHP'li olduğu için kentsel dönüşüm kararnamesi 2,5 yıl bekledi. Ama yerel yönetim özerklik şartı olsaydı, bunların hiçbirisi olmayacaktı. Biz Trabzon için de Elazığ için de Tekirdağ için de Diyarbakır için de aynı hukukun olmasını isteriz. Yerel yönetici Maliye Bakanının kapısında saatlerce beklememelidir. Onun yeterli gelire kavuşması da CHP'lilerin görevidir."

"BEN ŞİMDİ SORMAK İSTİYORUM"

Kendisine "Demokrasiyi ve özgürlüğü yeterince savunamadı" eleştirisinin de getirildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Batman'a gittim, belediye başkanları, hiçbirisi CHP'li değil. Ellerine kelepçe vurulmuş arkadan. Sıraya diziliyor, fotoğrafları medyaya servis ediliyor. O insanlar bizim insanlarımız, buna tahammül edemedim doğru değil dedim, yine diyorum" diye konuştu.

CHP'nin "sağa kaydığı" eleştirisini yineleyen Kılıçdaroğlu, "Ben sormak istiyorum, hangi CHP Genel Başkanı Deniz Gezmiş'in mezarını ziyaret etti. Üç fidana sahip çıktım ben. Onların mezarına gidip karanfil bıraktım ben. Bizim devrimciliğimiz 'kağıttan devrimcilik' değil, bizim devrimciliğimiz yürek ister, yürek" diye konuştu.

Baskıcı devlete her zaman karşı çıktığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, siyasetlerinin odağında insan olduğunu söyledi.

"TAKSİM'İ GENÇLERE BİZ AÇTIK"

Kurultayda, Gezi eylemlerinden bir video gösterildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu,  "Taksim'i gençlere kapatmışlardı. Bir diktatör bozuntusunun talimatıyla kapatılmıştı. Bizim Kadıköy'de mitingimiz vardı. O mitingini iptal edip, Taksim'e yürüdük. Eğer Taksim Meydanı Gezicilere açıldıysa, bunu yapan CHP'dir. Bizim demokrasi anlayışımızdır" dedi.

Her kimliğe ve her inanca saygılı olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Kimliğe ve inanca saygı göstermek sağa kaymak demek değildir. Her inanca, kimliğe saygı göstereceğiz. Her mitingde söyledim; insan Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır, inancıyla, kimliğiyle başımızın üstündedir. 'Sen solcuları sevmiyorsun, sağcıları seviyorsun." Açıkça söylüyorum; bütün dünya dinlesin, ben sağcı solcu ayırımı yapmadan bütün insanları seviyorum. Çünkü bizim anlayışımıza göre, iktidar olduktan sonra sadece solculara değil, bütün insanlara hizmet edeceğiz, benim için vatandaşın mutluluğu, Türkiye'nin çıkarları var. Ben bunu savunacağım. Camide, kilisede, havrada, cemevinde nerede ibadet yaparsa yapsın, onun ibadetlerine saygı göstereceğiz. Belediye başkanlarına talimat verdim 'bütün ibadet yerlerini tertemiz yapacaksınız' diye." 

'3 FİDANIN MEZARINI ZİYARET ETTİM'

Bize sağa kaydi diyorlar...3 fidanın mezarına gittim, onların mezarına karanfil bıraktım ben. Bizim devrimciliğimiz kağırttan devrim değil. Yürek ister, yürek! Baskıcı devlete karşı çıktım, hep çıkacağım. Vatandaşına hesap veren devleti benimsedik, istedik.

Her kimliğe saygılıyız. Kimliğe ve inanca çıkmak saygı göstermek sağa kaymak değildir. Bu bizim görevimizdir. Her zaman söyledim yine söylüyorum; Allah insanın yarattığı en büyük varlıktır, hiçbir zaman ayrım yapmadım. Ben sağcı solcu ayrımı yapmadan tüm insanlarımı seviyorum. Çünkü bizim anlayışımıza göre iktidar olduktan sonra sadece solculara hizmet etmeyeceğiz. Ülkemdeki tüm insnalara hizmet edeceğim. Herkesin ibadetine saygı göstereceğim.


"EN TEMEL SORUN YOLSUZLUK"

Ülkenin en temel sorununun yoksulluk olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, yoksullukla ilgili Aile Sigortasını geliştirdiklerini anımsattı.

"Sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek" dediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, aile sigortasını da bu felsefe üzerine oturttuklarını anlattı.

Uygulama ile ihtiyaç sahibi ailede kadının banka hesabına belli bir miktar para yatıracağını belirten Kılıçdaroğlu, "Yoksulluğu yenmek ne zamandır hedeflerimizin dışına çıktı. Bu ülkede yoksulluğu tarihe gömeceğiz. 'Türkiye'de hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek' dedim. Ben şimdi sağcı mı oldum, CHP sağa mı kaydı? Yok böyle birşey" değerlendirmesini yaptı.

Merdiven altlarında sigortasız çalışan başı örtülü binlerce kadın olduğunu ve bunların sorunlarını oy versin vermesin her zaman dile getirdiğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, "CHP'ye oy versin, vermesin onları sigortalı yapmak, onların geleceğini hazırlamak benim boynumun borcudur" diye konuştu.

"RAKI SOFRALARINDA OTURANLAR..."

CHP elitist parti diyorlar. Elit ayrı elitist olmak çok ayrı. Rakı sofralarında Türkiye’yi kurtarırlar bunlardan partiyi temizleyeceğim. Bana çalışan adam lazım rakı sofralarında konuşan adam değil. Projeleri ürettik çıkıp anlattılar mı? Her şey genel başkandan beklenemez. Adam gibi çalışacağım. Elitizmi reddediyorum. Dersimli Kemal’im, devrimci Kemal’im ben. İnsanıma aşığım ben, Siyasetten bir şey bekliyorum millete hizmet etmek. En büyük ablam, annem okuma yazma bilmez. İçlerinde üniversiteye giden tek çocuk benim. Ben Cumhuriyet çocuğuyum. Haram lokma yemedim. Kitabımda hırsızlık, kul hakkı yemek yoktur...

KORKARAK SİYASET OLMAZ

2015 seçimlerimiz kadın ağırlıklı bir seçim olacak. Parti ağalarını sileceğim. CHP yeri zamanı gelirse elbette geçmişi ile yüzleşir biz geçmişimizle onur duyarız. İlk kez anayasa mahkemesini telafuz eden parti biziz. Elbetteki yüzleşeğiz. Korkarak siyaset olmaz. Söyledğin arkasında duran insanla olur siyaset.

ATATÜRK KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL

CHP Atatürk'ü dışladı diyorlar. Atatürk kimsenin tekelinde değil. Atatürk'ten bahsedildğinde tüm CHP'lilerin gözü dolar. Ben Kenan Evren Atatürkçüsü değilim. İlhan Selçuk'un dediği gibi 'gardrop Atatürkçüsü' değilim. Ben yüreğinde Atatürk'e yer açan biriyim. Atatürkçülük kimseye el açmamak, kimsenin önunde diz çökmemektir. Atatürkçülük ne ezen ne ezilen bir düzen demektir. Biri çıkmış 'ben Atatürkçüyüm, beni partiye almadılar, o zaman bunlar Atatürkçü değil' Kişiye endeksli Atatürkçülük mü olur?

“YANDAŞLARIM KÖŞEYİ DÖNECEK DİYE BİR MÜCADELE İÇİNDE DEĞİLİM”

Halkıma sesleniyorum. Kimliğinle şeref duy kimliğine saygı duyulsun istiyorsan adresin bellidir: CHP
Barışı, umudu, geleceği vaat ediyorum. Yandaşlarım köşeyi dönecek diye bir mücadele içinde değilim. Birileri köşeyi dönecekse bu halktır.  60 yıldır kalkınmakta olan Türkiye ya da gelişmekte olan Türkiye diyorlar. Ya neden gelişmiş Türkiye değil.

CHP İKTİDAR OLSAYDI TÜRKİYE GELİŞMİŞ OLURDU

60 yıldır bize gelişmekte olan parti diyorlar. Eğer biz iktidar olsaydık bize gelişmiş ülke denecekti.Çocuklarımızı kobay gibi kullanıyoruz, hangi okula girecekler belli değil. 2 buçuk yılda bir Milli Eğitim Bakanı değişiyor. İşsizlik sorunu ne kadar derinse, Kürt sorunu da o kadar ağırdır. Bu sorunda en net konuşan CHP'dir.

Sokaktaki adam siyasetle ilgilenmiyor çünkü geçim dedinde , borç içinde. O arkadasıma sesleniyorum o borçtan seni kurtarmak boynunum borcudur. Desteği ver, göreceksin...

KÜRT MESELESİ SİLAHLA ÇÖZÜLMEZ

Kürt meselesi silahla çözülmez. Bu sorun silahla çözülmes, parlamentoda çözülür, bunu biz çözeceğiz. Özgürlük ve demokrasiyle çözülmeyecek hiçbir sorun yok.

Dış politikada büyük sıkıntılarımız var, buna en çok karşı çıkan benim. Ortadoğu bataklığına dikkat çeken benim. Filistin meselesini Mısır çözdü. Üç büyük başkentte büyükelçimiz yok: Tel Aviv'de, Kahire'de, Şam'da elçimiz bulunmuyor.

CHP kimliğini aldıktan sonra progmanın tüzüğünün dışına çıkamazsın. Seni de beni de sınırlayan odur.

SİZE SÖZ VERİYORUM...

Herkesle kucaklaşmak zorundayız. Kavgaya izin vermeyeceğim herkes bunu bilsin. 24 saat çalışmaya, tüm Türkiye'yi kucakmaya, kadın erkek eşitliğine, hukukun üstünlüğüne, işisizliği gündemden çıkaran bir Türkiye'ye var mısınız? Söz mü? Ben de size söz veriyorum. 24 saat çalışacağım sözüm söz...