BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  SEÇİM

CHP itiraz etti AK Parti'nin oyu arttı! İtirazlarda son durum

Seçim sonuçlarına itirazlar şaşırtan tablolar çıkartıyor. Ardahan'da seçimi kaybeden CHP itiraz etti, AK Parti'nin oyu arttı.

Abone ol

ARDAHAN'da, resmi olmayan sonuçlara göre 55 oy farkla belediye başkanlığını kaybeden CHP'nin, İl Seçim Kurulu'na başvurusu üzerine 45 sandıktaki geçersiz ve bazı sandıklardaki geçerli oylar yeniden sayıldı.

CHP'nin itirazından karlı çıkan AK Parti oldu. Sayım sonunda AK Parti'ye 20, CHP'ye 3 oy daha çıktı.

CHP'nin dün oyların yeniden sayılması ve tasnifi için İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulunmasının ardından kurul 45 sandıktaki geçersiz ve bazı sandıklardaki geçerli oyların yeniden sayılmasına karar verdi. İl Seçim Kurulu'nda gerçekleştirilen sayımda, 45 sandıktaki geçersiz ve geçerli oylardan 20'sinin AK Parti, 3'ünün de CHP'ye ait olduğu tespit edildi.

Sonucun açıklanması üzerine AK Parti İl Başkanı Yunus Baydar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP'nin itirazını anlamakta güçlük çektiğini belirterek, itirazın kendilerini daha da haklı çıkardığını ifade etti.

seçi̇m-evet-mührü.jpgCHP İTİRAZ ETTİ AK PARTİ KARLI ÇIKTI

CHP'nin ikinci kez itiraz ettiğini, ikincide de AK Parti'nin seçimi kazandığının tescillendiğini vurgulayan Baydar, "Bizim zaten beklediğimiz bir neticeydi bu netice. Biz demokrasiye inanan bir siyası partiyiz. Biz vatandaşın ak oylarıyla bunu kazandık. Sonucun böyle olacağı çok önceden belliydi. Hemen hemen sandıkların tamamı yeniden gözden geçti" dedi.

OY FARKI 55'TEN 70'E ÇIKTI

Baydar, itirazdan sonra talepleri doğrultusunda AK Parti hanesine 20, CHP hanesine de 3 oy yazıldığını, AK Parti'nin farkı 55'ten 70'e çıkardığını sözlerine ekledi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti adayı Faruk Köksoy 3 bin 375, CHP adayı Mete Özdemir ise 3 bin 320 oy almıştı.

GÜMÜŞHANE'DE MHP İTİRAZI

MHP Torul İlçe Başkanı Mustafa Ünlü, belediye başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz ettiğini söyledi. MHP şimdi İl Seçim Kurulu'nun vereceği kararı bekliyor.

Torul ilçesinde, 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde 3 bin 194 seçmenden 2 bin 699'u 16 sandıkta oy kullanmıştı. Yapılan ilk oy sayımında AK Parti bin 231, MHP bin 228, CHP 112, Saadet Partisi 15 ve BBP 12 oy alırken, 101 oy geçersiz sayılmıştı.

MHP Torul İlçe Başkanlığının seçim sonucuna itiraz etmesi üzerine, İlçe Seçim Kurulu'nda 16 sandıkta kullanılan oylar yeniden sayılmıştı. Yapılan yeni sayımda 2 bin 695 seçmenin oy kullandığı, AK Parti adayının bin 233, MHP'nin bin 225, CHP'nin 112, Saadet Partisi'nin 15, BBP'nin 12 oy aldığı, 98 oyun ise geçersiz sayıldığı kararına varılmıştı.

İSKENDERUN'DA SONUCA 2 PARTİDEN İTİRAZ

İskenderun ilçesinde, MHP ve CHP'nin seçim sonuçlarına itirazı reddedildi. MHP Belediye Başkan adayı İbrahim Gül, ilçede yapılan seçimin meşru olmadığını iddia ederek, seçimin iptali için İlçe Seçim Kurulu'na dilekçe vermişti. İskenderun İlçe Seçim Kurulu, her iki partinin de taleplerini oy çokluğuyla reddetti.

İskenderun'da AK Parti adayı Seyfi Dingil, resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını kazanmıştı.

TOKAT İLÇESİNDE SEÇİMLER İPTAL

Tokat İl Seçim Kurulu, Yeşilyurt ilçesinde belediye başkanlığı, belediye encümen ve il genel meclis üyeliği seçimlerinin iptaline karar verdi. MHP Yeşilyurt Belediye Başkan adayı Kübra Sever Taşkıran'ın 1007 nolu sandık başkanının engelli vatandaşların yerine kendisinin oy kulladığı gerekçesiyle İl Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz dilekçesi verdi.

İl Seçim Kurulu Başkanı Ercan Adalı başkanlığında toplanan kurul üyeleri itirazı görüştü ve seçimin iptaline karar verdi. Seçimler 1 Haziran'da tekrarlanacak.

Yeşilyurt ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre, bin 410 oy alan AK Parti'nin adayı Kazım Misafir kazanmıştı. MHP'nin adayı Kübra Sever Taşkıran bin 360 oy almıştı. Bu arada çıkan gerginliklerde 12 kişi yaralanmıştı.

GEÇERSİZ OYLAR YAKILINCA SEÇİM İPTAL OLDU

MANİSA Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu, aynı oyu almasına rağmen kura çekimi sonucu seçimi kaybeden muhtar adayının itirazı üzerine, geçersiz oy pusulalarının yakılması nedeniyle seçimin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Alınan bilgiye göre, Hatıplar Mahallesi'nde muhtarlık için mevcut muhtar Mehmet Abay ve Nazif Üstün aday oldu.

318 seçmenin bulunduğu mahallede oy kullanma işleminin ardından yapılan sayımda, iki aday yüz elli üçer oy aldı. 7 kişinin oy kullanmadığı seçimde, 5 oy da geçersiz sayıldı.

Muhtar adaylarının aldığı oyların eşit çıkması üzerine kura çekimi sonucu, Nazif Üstün, muhtar olarak seçildi. Daha sonra sandık kurulu, geçersiz olduğu gerekçesiyle 5 oy pusulasını yakarak imha etti. Hatıplar Mahallesi'nde muhtarlık seçiminin, haziran ayında yeniden yapılacağı kaydedildi.

GÜROYMAK'TA SEÇİMLER YENİDEN YAPILACAK

Yerel seçimlerde BDP'nin kazandığı ancak AKP'nin itirazı nedeniyle 3. kez oy sayımı yapılan Güroymak'ta (Norşin) Seçim Kurulu kararını açıkladı. Karara göre Norşin'de seçimler yenilenecek. 

Bitlis'in Güroymak ilçesinde BDP'nin 2 kez yapılan sayım sonucunda kazanması ardından AKP'nin Bitlis İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz sonucu 3. kez oy sayımı yapıldı. 

Sayımın ardından seçim sonucu iptal edilerek 1 Haziran'da yeniden seçime gidilmesine karar verildi.

AYDIN'IN BUHARKENT İLÇESİ MHP'DEN AK PARTİ'YE GEÇTİ

Aydın’ın Buharkent ilçesindeki seçim sonuçlarına itiraz eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adayı Mehmet Erol 27 oyla seçimi MHP’nin elinden aldı.

9 bin 329 seçmenden 8 bin 733’ünün sandık başına gittiği 30 Mart seçimlerinde 8 bin 200 oy geçerli sayılırken, 533 oy ise geçersiz sayıldı. İtiraz yolu bulunan sonuçlara göre AK Parti 3024 oy, MHP 3000 oy, CHP 2021 oy, SP 102 oy, BTP 32 ve BBP 18 oy aldı.

30 Mart seçimlerinde Buharkent ilçesindeki 1013 nolu sandıktaki 112 oyun sandık mührü basılmamasından dolayı, 11 oyun ise içinde muhtarlık pusulasının çıkmasından dolayı geçersiz sayıldığı seçimleri 7 oy farkla Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Belediye Başkan Adayı Yusuf Vural’ın kazandığı açıklanmıştı. 7 oyla kaybettiği seçim sonuçlarına itiraz ederek, sandık görevlilerinin hatası ile geçersiz sayılan 123 oyun değerlendirilmesini isteyen AK Parti heyetinin itirazı Nazilli İlçe Seçim Kurulunca reddedilirken, bir üst kurula giden AK Partililerin itirazı ise Aydın İl Seçim Kurulunca kabul edilerek oyların sayılması istendi. Bugün sabah saatlerinde Nazilli Adliyesi’nde Seçim Hakimi başkanlığında tutanaklar tutularak oy sayımına geçilirken, yaklaşık 4 saat süren sayım işlemlerinin sonunda ise arkası mühürlü olan anca içerisinden muhtarlık kağıdı çıkan 11 oydan 3’ü MHP, 2’si CHP, 1’i AKP ve 5’i de birden fazla mühür basıldığı için geçersiz sayılırken, itirazlara neden olunan 112 arkası mühürsüz oyun ise 48’i AKP, 42’si CHP, 12’si MHP, 1’i BTP, 1’i SP ve 8’inin geçersiz sayıldı. Alınan karar doğrultusunda ise 27 oy farkla Belediye Başkanlığı MHP’den, AK Parti’ye geçti.