BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP içinde ilk türban çatlağı

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun türban sorununun çözümü için başlattığı çalışmada ilk çatlak çıktı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- “Türban sorununu biz çözeriz” diye yola çıkan ve bunun için bir rapor hazırlanması talimatı veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk tepki partisinden geldi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman türbanın siyasi bir simge olduğunu belirterek bunun üniversitelerde serbest bırakılmasının laik sistemi yok edeceğini savundu. Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması durumunda kamuda da bu talepte bulunulacağı iddiasında bulunan Arıtman, "Türbanlı bir hakim o koltukta oturunca laiklik bitmiş olur" diyerek Kılıçdaroğlu'na örtülü eleştiri gönderdi..

Arıtman'a göre Türkiye'nin öncelikli sorunlardan biri kız çocuklarının okullaşma oranı. Üstelik Arıtman'a göre okula gitmeyen kız çocuk sayısı türbanla okumak isteyenlerden çok daha fazla ve daha yakıcı bir sorun...

Örtünmenin kadını aşağılayan, eşitsizleştiren bir durum olduğu görüşleriyle tanınan Arıtman partisinin bu konudaki son çıkışını İNTERNETHABER’e yorumladı.

Arıtman öncelikle özel hayatta giyilen kıyafetlere kimsenin karışamayacağını ancak kamuda durumun farklı olduğunun altını çiziyor. "Meclis'te istediğimi giyebilir miyim? Doktor olarak istediğimi giyebilir miyim?" diyerek kendi yaşamından örnekler veren Arıtman "üniversitede türbana izin vermek basit bir özgürlük sorunu değil" görüşünde.

TÜRBAN ANAOKULUNA KADAR İNER

Arıtman'a göre üniversitede türbana özgürlük vermek kamuda da türban özgürlüğü talebini beraberinde getirecek. Bu iddiasını ve sonrasında yaşanabilecekleri Arıtman şöyle dile getiriyor:

“Üniversitede türbana izin verirseniz, daha sonra mesleklerini yapmak için de bunu isteyecekler. Türbanlı bir hakim o koltukta oturunca laiklik bitmiş olur. Üniversitede türbanı serbest bırakırsanız türbanın bütün toplumda artmasını yol açarız. Hatta anaokullarına kadar iner."

OKULA GİTMEYEN KIZ ÇOCUKLARI DAHA FAZLA

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik bir çalışma için "Yanlış, Türkiye’de yanlış” diye tepki gösteren Arıtman'a göre, Türkiye’de daha öncelikli problemler var. Bunların başında da kız çocuklarının okullaşma oranı sorunu bulunuyor.

Arıtman bu konudaki görüşlerini de şöyle dile getiriyor:
“Bu ülkede öncelikle düşünmemiz gereken şey ilkokuldan itibaren okullaşamayan kız çocukları. Bunların sayıları türbanla okumak isteyenlerden çok fazla. Daha yakıcı bir sorun. Önce bunlarla uğraşmalıyız.”

GELECEĞE BENZİN DÖKÜLMESİN

CHP’nin altı okundan birinin laiklik olduğunu hatırlatan, türbanın serbest bırakılmasının laikliği bozacağını düşünen Arıtman türbanla ilgili Anayasa değişikilği sürecinde dile getirdiği, "Türban siyasi simge" eleştirilerini de tekrarladı. Bu kez bir uyarı da oldu. Arıtman, “Geleceğe benzin dökülmesin” dedi.

Peki CHP'nin türbanı serbest bırakmanın yollarını aradığı rapor tamamlandığında bu sert çıkışları yapan Arıtman ne yapacak? Arıtman bu soruya ise, “Ben bunun yanlışlığını parti içinde de dışında da sonuna kadar savunurum. CHP altı ok ilkelerine dayanır. Bu ilkeleri sonuna kadar savunurum” yanıtı verdi.

Arıtman'ın bu yanıtı CHP'nin içinde türban konusuyla ilgili tartışmanın daha yeni başladığı, önümüzdeki dönem ciddi ayrışmalara bile gebe olduğunun sinyallerini veriyor.

NECLA ARAT BEKLEYECEK

Türban konusundaki hassasiyeti ile bilinen CHP Parti Meclisi Üyesi Necla Arat ise raporu görmeden bir görüş bildirmek istemedi. Arat, “Rapor hazırlandıktan sonra parti içinde görüşürüz. Raporu görmeden bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.