BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.422,54
HABER /  GÜNCEL

CHP hükümetten özeleştiri istedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, terör saldıralarının sorumlusunun AK Parti hükümeti olduğunu söyledi

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, ''Başta hükümet olmak üzere terörün ve silahın rehinesi olmayan tüm siyasi yapıları, sorunun çözümü noktasında ulusal bir sorumluluk ve duruş sergilemeye çağırıyoruz'' dedi.

Koç, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, terör konusunda gelinen noktada artık hükümetin ciddi bir öz eleştiri yapması gerektiğini savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta ortak mücadele, ortak akıl ve irade ortaya koyma çağrısı yapan CHP'ye ağır suçlamalar yönelttiğini ileri süren Koç, ''Suçlamalar yönelteceğine öz eleştiri yapmalıdır'' dedi.

Gelinen noktada terörle mücadelenin çok yönlü ve bütüncül bir anlayışla yürütülmesi ve siyasi sorumluluğun iktidarca üstlenilmesi gerektiğine dikkati çeken Koç, şöyle konuştu:

''Biz olayların izlenen dış politika yanlışları ile tırmandığının altını çizmiştik. Şam, Bağdat, Tahran için Türkiye'nin artık stratejik bir tehdit, hatta açık bir düşman konumuna itildiği gerçektir. PKK'nın eylemlerini, kitlesel saldırı ve dün geceki gibi çok merkezli saldırılar şekline dönüştürmesinin altında bu gelişmelerin ağırlığı da unutulmamalıdır. Dış politikanın iç politikadaki gibi günübirlik kabadayılıkları kaldıramayacağı çok açıktır. Geri dönülmez bir noktaya gelmeden çağrımızı yineliyor ve uyarıyoruz. Bugün Türkiye, örtülü bir kuşatma altındadır. Terörle mücadelede sağlıklı, güvenilir, bağımsız bir istihbarat yapılanmasına sahip değildir. Bölge ülkelerinde uygulamaya konulan etnik ve mezhepsel ayrıştırma projesi Türkiye'ye sıçratılmak istenmektedir. TSK'yı itibarsızlaştırma girişimleri harekat alanında personelin hem kendine hem de üstlerine karşı güven erozyonu yaratmaya devam ediyor. Genelkurmay, MİT ve Emniyet arasındaki güven bunalımı ortadan kaldırılmalıdır. Önce Şemdinli, şimdi Beytüşşebap saldırılarının yerinden istihbarat ve lojistik destek olmadan gerçekleştirilemeyeceği açıktır. Terörle mücadele PKK'nın sırtı sıvazlanarak, şımartılarak sürdürülemez. Bu konuda çekingenlik sergilenemez. Bugün hakimiyet alanlarının nasıl kaybedildiği ortada. Kürt yurttaşlarımızın da terör örgütünün rehineliğinden kurtarılması gerekiyor. Terörle mücadele güvenlik boyutuyla tüm siyaset kurumlarının, hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır.''

Koç, hem toplumsal hem siyasal uzlaşma zemini aramanın, gerçekçi ve akılcı olmanın bir zorunluluk haline geldiğine dikkati çekerek, ''Başta hükümet olmak üzere terörün ve silahın rehinesi olmayan tüm siyasi yapıları, sorunun çözümü noktasında ulusal bir sorumluluk ve duruş sergilemeye çağırıyoruz. Sorun günlük telin mesajları ile medya sansürü ile hafifletilecek bir sorun değildir. Yaşamsaldır, önemlidir, ciddidir'' diye konuştu.

YENİ ADLİ YILIN BAŞLAMASI

Bugün gerçekleştirilen adli yıl açılışına da değinen Koç, hükümetin yargı üzerinde baskı uyguladığını savundu. Koç, ''Hükümet, yargıdan elini çekmelidir. Yargıya bağımsızlığını ve itibarını iade etmelidir. Unutulmamalıdır ki kronikleşmiş yargı krizi eninde sonunda bir rejim krizine dönüşür'' diye konuştu.

SORULAR

Koç, açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Teröre ilişkin bir soruyu yanıtlarken Koç, bu sorunun ''terör örgütünü şımartarak, sırtını sıvazlayarak çözümlenemeyeceğini'' ifade etti.

Aynı anda birden çok merkeze dönük terör saldırılarının dışarıdan lojistik ve istihbarat destek alınmadan gerçekleştirilemeyeceğini ileri süren Koç, ''Onun için Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nın hayalleriyle yürütülen dış politikası, uluslararası oyun kurucuların telkinleriyle yönlendirilen dış politikası maalesef içimizde yaşadığımız terör sorununun, eylemlerinin tırmanmasına katkı sağlamıştır. Bu çok açık bir gerçektir'' diye konuştu.

Koç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın terör olaylarının ardından yaptığı açıklamaları da eleştirdi. Koç, Bozdağ'ın, ''boş konuşmak yerine 10 şehidin hesabını sorması gerektiğini'' savundu.

Bu tür açıklamaların ucuz siyaset taktiği olduğunu ileri süren Koç, hükümetin bu tür yaklaşımlardan uzaklaşıp ülkenin sorunlarına çözüm üretmesini istedi.

Koç, milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de CHP'nin her zaman yalnızca kürsü dokunulmazlığından yana olduğunu söyledi.