BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.431,03
HABER /  GÜNCEL

CHP Hopa olaylarının failini buldu

CHP'li İnsan Hakları Komisyonu heyeti Hopa olaylarının raporunu tamamladı. Rapor da olayların faili bakın kim çıktı.

Abone ol

CHP'li İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ahmet Ersin, bir yurttaşın öldüğü, çok sayıda yurttaşın gözaltına alınıp dövüldüğü Hopa'daki olayları yerinde inceledi. Hopa'da "yasal olmayan bir OHAL" olduğunu vurgulayan Ersin, gözaltıların 200'ü bulabileceğini belirtti. Ersin "Olayların nedeni, çevre illerden gelen çevik kuvvetin sert tutumu. Eğer jandarma ve Hopa Emniyeti olmasaymış, olaylar daha büyürdü" dedi.

Hopa'daki olayları yerinde inceleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ahmet Ersin'in Hopa olaylarıyla ilgili saptama ve değerlendirmeleri şöyle:

GÖZALTI 200'Ü BULABİLİR

Olayların bu kadar büyümesinin nedeni dışardan gelen çevik kuvvet. Şu anda Hopa'da yasal olmayan, yasadışı OHAL var. Çok sayıda sivil resmi polis, istediği kişileri gözaltına alıyor, kimlik soruyor. İlçede, emniyet görüntüleri izledikçe gözaltı daha da artacak ve 200'e çıkacağı söyleniyor. Gözaltına alınanların yakınlarıyla da görüştüm, alınanların kaba dayaktan geçirilmesi var ama işkenceden söz eden olmadı.

POLİS BAŞBAKAN YOKKEN MÜDAHELE ETTİ

Olayların olduğu gün Başbakan Erdoğan Gürcistan'la Sarp sınır kapısında, "pasaportsuz geçiş" anlaşmasını imzalıyordu. Başbakan imza törenindeyken Hopa'da bir meydanda, "Derelerin Kardeşliği Platformu", her gün yaptığı gibi 1-1.5 saatlik "Karadeniz'in asi çocukları suyuna; çayına sahip çıkıyor" pankartı açıp, horon tepiyorlar, HES'leri protesto ediyorlar. Yani o güne özgü bir eylem değil. Zaten o saatlerde de Başbakan henüz Hopa'ya gelmemiş. Orada CHP'nin bayrağı var, Halkevleri'nin pankartları var. Başbakan'ın gelmesine 3 saat varken polis geliyor ve oradakilere müdahale ediyor.

MÜDÜRLER BOŞUNA ALINDI

Eğer jandarma ve Hopa Emniyeti olmasaymış, olaylar daha büyürdü. Olayların nedeni dışarıdan çevre illerden gelen ve 3-4 bin olduğu belirtilen çevik kuvvet görevlileri. Çünkü, çevik kuvvet polisleri, Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerinin açtığı pankartları indirmeye çalışıyor, onlar da karşı çıkınca arbede başlıyor. Sonra yine dışardan gelen ekipler oradakilere tazyikli su, gaz bombası atıyor, ancak yerel eminyet ve jandarma araya girip engellemeye çalışıyor. Onun için bence Emniyet Müdürü ve Jandarma Alay Komutanı ile ilçe emniyet müdürü boşuna görevden alındı.

ÖĞRETMEN LOKUMCU AYIRIRKEN ÖLDÜ

Çevik kuvvet gaz bombası, tazyikli su sıkınca, göstericiler de geri çekilmeyince CHP'nin 2. sıra adayı Metin Çorbacıoğlu ve Metin Lokumcu araya girip ayırmaya çalışıyor. Ama gaz nedeniyle Lokumcu hastaneye kaldırılıyor. Ama bu sırada taş atma olayı söz konusu değil. Ancak Lokumcu yaşamını yitirince, yakınları ve eylemciler öfkeyle, Başbakan ayrılırken taş atma olayı oluyor. Bu arada Başbakan'ın konvoyundan düşen polis hastaneye getiriliyor ancak düşme nedeni taş değil, kalabalığın otobüsü taşlaması üzerine, otobüs hızla hareket edince, dengesini kaybediyor.