BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

CHP heyeti Diyarbakır’da

Diyarbakır’a gelen CHP heyetinin başkanı İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. <br/>Diyarbakır’a gelen Cumhur...

Abone ol

Diyarbakır’a gelen CHP heyetinin başkanı İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Oğuz Oyan başkanlığındaki heyet, il başkanlığında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Ankara Milletvekili levent Gök, Balıkesir Milletvekili Namık kavukçu, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Parti Meclisi (PM) üyeleri Hüseyin Yaşar ve Emel Yıldırım’dan oluşan bir heyet sabah saatlerinde Diyarbakır’a geldi.
CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na geçen heyet burada, ziyaretleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Heyet adına açıklamalarda bulunan Oğuz Oyan, bölge ziyaretleri kapsamında Diyarbakır’a geldiklerini, bundan sonraki duraklarının Mardin ve Şanlıurfa olduğunu söyledi. Çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Oyan, “Çözüm ancak demokratik bir ortamda olur ve demokrasi sadece bölgede olmaz Türkiye’de demokrasi olacak. Buradan kalıcı bir barış çıkmaz, bunu çok net bir şekilde söylüyorum. O nedenle bizim iktidarı mutlaka demokrasi yörüngesinde tutmamız lazım. Demokrasi tramvay değil demokrasi varılacak hedef. O hedefte sürekli biz ona yaklaştıkça o ileri gider” dedi.
Demokratikleşme konusunda AK Parti hükümetine önerilerde bulunan Oyan, “Samimiysen ey iktidar sadece bölge için değil Türkiye için gel seçim barajını indirelim. Demokrasi diyorsan bu demokrasi çifte standartlı olmaz, gel seçim barajını indirelim” diye konuştu. ODTÜ’de bir kısım öğrenci tarafından başı kapalı öğrencilerin kampüs alanından uzaklaştırılması konusuna da değinen Oyan, “Bakın şimdi ODTÜ’de benzer bir senaryoyu sahneye koyuyorlar. Orada cemaat yurtlarına girme baskısı yapıyorlar kız öğrencilere ’ya kardeşim istemiyorum’ diyor baskı yapıyorlar. En sonunda istemiyoruz diye pankart, bak başörtülü türbanlı kızları üniversiteden kovuyorlar diye yalan tezvirat yapıyorlar. Halbuki ODTÜ başörtüsü konusunda en eskiden beri hoşgörülü davranan hiç tepki göstermeyen üniversitemiz” şeklinde konuştu.

CHP OLARAK MEŞRU MUHATTABIM SEÇİLMİŞ SİYASETÇİLERDİR”
Çözüm sürecinin kapalı kapılar ardında, kimin ne vaat ettiğinin bilinmediği bir ortamda sonuç alınacak bir süreç olmadığını aktaran Oyan, “Hani üç aşama vardı? E üç aşamayı ben demedim İmralı dedi’ derse ne diyeceksin e doğru o demedi ağzından çıktığını gördünüz mü? Türkiye’de yüzde 26 oy almış bir ana muhalefet partisi ki çözüm sürecine de köstek değil. Ona da mı anlatmazsın yani.
AKP’nin kendi içinde de bu sürece itirazlar var. AKP sanıyor musunuz blok olarak bunun arkasında. Kendi milletvekilleri birçoğu geliyor bize buna aklının yatmadığını söylüyor mesela. Mecliste bir muhatap var, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP). Siyasetten seçilmiş bir hareket var mecliste. Ha yok efendim BDP tam olarak temsil etmiyormuş da liderlik İmralı’daymış da kısmen Kandil’deymiş falan. O hareketin kendi iç sorunudur. Ben CHP olarak diyorum ki benim muhatabım, meşru muhatabım seçilmiş siyasetçilerdir. Bu şuna engel değildir, BDP hareketi temas mı kurmak istiyor, istişare mi yapmak istiyor İmralı ya da Kandil ile yapsın kardeşim ona da o gider bu gidemez deme. Bunu da yapsın. Bakın çok daha açık çok daha ileri bir şey söylüyorum. Mandela’ya Güney Afrika’da hapisteyken müzakere için gittiklerinde örgütü gösteriyor. Benim burada özgür iradem kısıtlı benimle görüşmeyin diyor. Örgütü gösteriyor. Gidin onlarla görüşün diyor. Aynı şeyi Gandi yapıyor. İngilizler geliyor hapisteyken. Beni muhatap almayın, diyor ben sizin esirinizim. Gidin benim hareketimle görüşün diyor. Bu böyle olmalı aslında. Bunu meclis platformuna taşır ve burada daha yazılı angajmanlar biçimine sokabilirsek bu herkesin elini rahatlatır. Kürt hareketinin de elini rahatlatan bir iş olur. Buna inanın. Çünkü o zaman dönemeyeceği insanların geri adım atamayacağı bir süreç oluşur” ifadelerini kullandı.

“BİZ CHP OLARAK AKP’NİN ZAYIFLAMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Buradaki hareketin Gezi olayları olduğu zaman yanlış bir değerlendirme yaptığını savunan Oyan, “Dedi ki yeni bir gündem oluşuyor, AKP’yi zayıflatacak bir şeydir, benim muhatabım AKP zayıflamasın aman ben bu gezi olayına katılmayayım hatta katılmayın diye talimat verdi BDP liderlikleri. Çünkü AKP zayıflamasın ve gündem değişmesin çünkü bu gündemi değiştiriyor. Bence büyük bir yanlıştır, bizce büyük bir yanlıştır. Çünkü iktidarın zayıflaması zayıflamaması üzerinden şey yapamazsınız. Eğer toplum ayağa kalkmış ve tepkisini dile getiriyorsa buna ortak olmak buradaki harekete çok daha büyük bir itibar prestij kazandırır. O hareketin masaya koyduğu tezleri daha da güçlendirirsiniz. AKP’nin zayıflaması, ’aman zayıflamasın aman referandumda çıksın2 üzerinden siyaset yapılamaz. Biz CHP olarak AKP’nin zayıflaması için mücadele ediyoruz eğer müsaade ederseniz. Ben ana muhalefet partisiyim benim birinci işim AKP’yi devirmektir. Tabi sandıkta devirmektir. AKP bir iniş çizgisindedir. AKP bu iniş çizgisinden belini doğrultamaz bir daha. O iş bitmiştir. AKP dönemi kapanmak üzeredir” dedi.

SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ
Türkiye’nin, Suriye savaşının içinde olduğunu ileri süren Oyan, “Kışkırtıcı vaziyetteyiz biz. El Nusra’lar El Kaide’ler nereden alıyorlar bu silahları. Türkiye tam bir yol geçen hanı. Biz çözümden yanayız. Biz çözüme karşı değiliz çözümün yöntemine karşıyız. Bu yöntemle kalıcı çözüm olmaz diyoruz. Bizim bölgede öncelikli hedefimiz oy patlaması değildir. Biz olaya kısa vadeli bakmıyoruz. Biz uzun vadeli bölgede yeniden bir var olma mücadelesini sürdürüyoruz. Biz neden AKP’yi taahhüte zorlamak istiyoruz, açık taahhüte çünkü bölgenin yeni bir hayal kırıklığına tahammülü yoktur” diye konuştu.
Heyet bugün Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettikten sonra akşam yemeğinde STK temsilcileri ile bir araya gelecek.
(İHA)