BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.436,02
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Gezi parkına destek verdi mi?

Gürsel Tekin'i istifa ettirecek bilgi haberi CHP tarafından jet hızıyla yalanlandı. Fahrettin Kayhan'ın açıklamasında AK Parti ile ilgili detay dikkat çekti.

Abone ol

Gezi Parkı projesine CHP'nin de onay verdiği iddia edilmişti ancak CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan, projelerin karıştırıldığını belirtti.

Taksim'i yayalaştırma projesi ile Gezi Parkı projesinin ayrı olduğunu belirten Kayhan, "Gezi Parkı'nın yıkılması ve inşaata açılması konusunda, bizim tek bir imzamız dahi yoktur. Planlar zaten Büyükşehir Belediyesi'nden değil, Kültür Bakanlığı'ndan geçti'' dedi.

AYKIRI AK PARTİLİLER DE VAR

Fahrettin Kayhan'ın açıklamasında çarpıcı bir detay dikkatlerden kaçmadı; "AK Parti içinde bazı grupların da Gezi Parkı inşaatına karşı çıktığını ancak Başbakan Erdoğan bu planı istediği için seslerini çıkaramadılar..."

PLANLAR KARIŞTIRILDI

 
CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan, konuya ilişkin gerçekleri Gercekgundem'e anlattı. Kayhan, "Gezi Parkı'nın imara açılmasına ilişkin planlar, Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülmedi. Bu plan, Kültür Bakanlığı'nca işleme konuldu. Biz buna rağmen planlara itiraz ettik. Dava açtık'' dedi.

''Taksim'in Yayalaştırılması'' projesi ile Gezi Parkı'nın imara açılmasına ilişkin planların birbirine karıştırıldığını belirten Kayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP iktidarı, bizzat Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine, Gezi Parkı'na AVM ve Topçu Kışlası'nı yapmak üzere harekete geçti. Bu planın CHP'lilerin de olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmeyeceğini gördükleri için, taktiklerini değiştirdiler. Bizzat Başbakan Erdoğan'ın emriyle, plan Kültür Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlığa bağlı Korumu Kurulu, bu planları reddetti. Gerekçe olarak da Topçu Kışlası'na ilişkin ellerinde herhangi bir veri olmadığı, yapılmak istenen binanın tarihi değere uygun olup olmayacağına ilişkin kuşkuydu. Yani; Korumu Kurulu, sizin istediğiniz binanın gerçeğine ilişkin elimizde bir veri yok, dedi. Başbakan bunun üzerine planı bu kez Ankara'ya taşıdı.''

CHP İBB Grup Başkanvekili Kayhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Gezi Parkı'nın inşaata açılması, AVM ve Topçu Kışlası'nın o bölgeye yapılacak olması, tamamen bizim dışımızda gelişti. Belediye bu noktada by-pass edildi. Başbakan topu Kültür Bakanlığı'na attı. İstanbul'daki Koruma Kurulu Başbakan'ın planını reddedince bu kez Ankara'daki Koruma Kurulu devreye sokuldu. Planlar oradan geçirildi. Biz CHP olarak bu konuyu da yargıya taşıdık. Ne yazık ki; artık birçok kurum plan yapma yetkisine sahip. Biz karşı çıksak bile, başka kurumlarda planlar yapılıyor. CHP'nin bu meselede hiçbir sorumluluğu yok. Ama top bizim üstümüze atılmak isteniyor.''

CHP İMAR KOMİSYONU: İTİRAZ ETİK

Öte yandan, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi Sedat Özkan da Gerçek Gündem'e yaptığı açılamada, Fahrettin Kayhan'ın sözlerine destek verdi. Özkan, "Bu plan İstanbul'da Kültür Bakanlığı Korumu Kurulu'nca ele alındı. Biz de konuya ilişkin çalışmalar sürerken, itirazlarımızı bir dosya halinde Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu'na sunduk. Bu bölgenin inşaata açılmasının bir facia olacağını söyledik'' dedi.

Kültür Bakanlığı'nın itiraz gerekçelerini dosyaya aldığı ve karar verirken bundan faydalandığını belirten Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gezi Parkı'nın imara açılması girişimine karşı itirazlarımızı değerlendiren İstanbul'daki kurul, (buraya inşaat yapılamaz) kararını verdi. Bu karar sonrası, Başbakan Erdoğan, dosyayı Ankara'ya bir üst kurula taşıdı. Ankara'daki üst kurul AVM ve Topçu Kışlası'na onay verdi. O kurulda Müsteşar ve genel müdürler var. Üst Kurul'un kararı, Ertuğrul Günay'ın görevden alınması sonrasına denk geldi. Biz kurulun kararına dava açtık. CHP bu konuya nasıl bulaştırıldı, doğrusu anlamadık.'

ÖZGEN NAMA: DİLEKÇEYİ BİZ GÖTÜRDÜK

Öte yandan CHP İBB Grup Sözcüsü Özgen Nama, "Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'nın yapılmasını öngören plana yönelik itirazlarımızı içeren dilekçeyi 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na ben ve grup sözcüsü arkadaşımız Mehmet Yıldız bizzat götürdük.

Partimizin Gezi Parkı'nın yağmalanmasına ilişkin planlarda dahli olmadığı gibi itirazı söz konusudur" dedi.