BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92
HABER /  GÜNCEL

CHP Genel Başkan Yardımcısından böcek başvurusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu dinleme kayıtlarının silinmesi için İstanbul Başsavcılığı'na başvurdu.

Abone ol
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Selam-Tevhid soruşturması" kapsamında oluşturulan dinleme kayıtlarının silinmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu.

“KAYITLARIN 10 GÜN İÇİNDE İMHA EDİLMİŞ OLMASI LAZIM"


Tanrıkulu, İstanbul Adalet Sarayı'na geldiği CHP İstanbul Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'yla birlikte çıkışta açıklama yaptı. Dün bir gazetenin attığı manşete değinin Tanrıkulu, “Manşet şuydu; 12 bin sayfalık şantaj dosyası. Yürütülen soruşturmayla ilgili olarak, biliyorsunuz polis müdürleri, polis memurları hakkında soruşturma yürütülüyor. O soruşturma nedeniyle bazı bilgilere ulaşılmış. 12 bin sayfa ve 37 klasör, binlerce kişiye ait yasadışı ve hukuk dışı dinlemeye ilişkin kayıtların suç içermemesine, özel hayata ilişkin bilgiler içermesine rağmen saklandığı anlaşılmış. Şimdi bunların Ceza Muhakemesi Usulü Yasası 137. Maddesi uyarınca 10 gün içerisinde imha edilmiş olması lazım" dedi.

“KAYITLARIN İMHA EDİLMEMESİ SUÇTUR"

Dinleme kayıtlarının saklanmasının bir suç olduğunu ifade eden Sezgin Tanrıkulu, “Zamanında imha edilmemesi yapanlar bakımından bir suç ama soruşturma kapsamında halen bunların imha edilmeden muhafaza edileceğini bildirilmesi ise başka bir suç. Yani bir suçu kovuştururken başka bir suç işliyorsunuz. Şimdi kimlerin dinlendiği belli değil. Binlerce kişiyi özel hayatına ilişkin bilgilerden dolayı rahatsız etmeye, endişe içerisinde bırakmaya kimsenin hakkı yok. Dolayısıyla bugün burada savcı tarafından muhafaza edildiği bildirilen bu kayıtların imha edilmemesi doğrudan doğruya anayasanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ve ceza yasamızın ihlalidir" diye konuştu.

“SUÇ İŞLEMEYE DEVAM ETMEYİN"

Bugün savcılığa müracaatta bulunduğunu söyleyen CHP'li Tanrıkulu, “Yapılması gereken işlem şudur, 12 bin sayfadaki dinleme kayıtlarının kimlere ait olduğunun isim olarak yazılması lazım, hangi kişiye ait kaç sayfa dinleme var bunların tespit edilmesi lazım, bir tutanakla bir hakim nezaretinde. Daha sonra bu 12 bin sayfa tutanağın imha edilmesi lazım. Yarın öbür gün bu kayıtların kimin eline geçeceği, hangi yapının eline geçeceği belli değil. Devletin gizli kasasında saklanıyor deniyor. Bunlar kasada saklanmaz, derhal imha edilir ve imha tutanağı da saklanır. Ben buradan hem başsavcıya hem de ilgili savcıya çağrıda bulunuyorum, yeni bir suç işlemeye devam etmeyin" dedi.

“YASA DIŞI DİNLEMENİN NEYİNİ SAKLAYACAKLARINI MERAK ETTİK"

CHP İstanbul Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise , “Yasa dışı yapılmış olan dinlemelerin yasa dışı olduğunu tespit ettikten sonra neyini saklayacaklarını merak ettiğimiz için savcılığa başvuruda bulunduk" şeklinde konuştu.