BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.306,93
HABER /  SEÇİM

CHP en kritik ilde itiraz etti : oylar sayılsın

AK Parti'nin kazandığı Antalya'da CHP seçim sonuçlarına itiraz etti. CHP'liler tüm oyların yeniden sayılmasını istedi.

Abone ol

ANTALYA’da CHP, il genelinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kullanılan oyların tamamının yeniden sayımı için 19 ilçe seçim kurulları ile İl Seçim Kurulu’na itiraz etti.

Antalya'da Menderes Türel rakibi Akaydın'ı yenerek belediye başkanı seçilmişti. Seçim gecesi yıkılan Mustafa Akaydın bu sonucu kabul etmiyor.

Akaydın, elindeki usul hatalarına ilişkin tutanaklarla bugün İl Seçim Kuruluna giderek, seçim sonuçlarına itirazda bulundu. Akaydın, İl Seçim Kurulu'nun bulunduğu Antalya Adliyesi'ne partililerin sevgi gösterileri eşliğinde geldi. Partililerin "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Antalya bizimdir bizim olacak" sloganlarıyla adliyeye giren Akaydın, yaşanan izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı.

USULSÜZLÜK TESPİT ETTİK İDDİASI

Akaydın, "Torbalar açılıp tutanaklar üzerinde oynama yapıldığı tespitleri var. CHP'nin oyunun sıfır olduğu, onun yanında bağımsız adayın ya da oy yüzdesi çok düşük partiye CHP'nin oylarının aktarıldığı, toplama hataları yapıldığı gibi tespitlerimiz var. Bunlar seçimin güvenilirliğine gölge düşürüyor. Bu konuyla ilgili itirazlarımızı yaptık" dedi.



İŞTE ANTALYA SEÇİM SONUÇLARI

antalya-seçim-sonuçlari.jpg

SEÇİM REZALETİ : ELİMİZDE GÖRÜNTÜ VAR

"Bir seçim rezaleti ile karşı karşıyayız" diyen Akaydın, bu itirazın seçim kaybetmiş başkanın tavrı olarak yorumlanabileceğini ancak durumun çok ciddi olduğunu kaydetti.

Tutanak halinde şikayetlerini İl Seçim Kuruluna ilettiklerini belirten Akaydın, şöyle konuştu:

"Seçimlerin aktarılış şekli de çok sakattır. Sadece Anadolu Ajansı'ndan bu işin verilmesi, ajanstan gelen bilgilerin seçim gecesi bir süre duraklaması, sabaha karşı da lehimize sonuçların aleyhimize değişmesi, rakibim Türel ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun elektronik kayıt sistemine giren arkadaşlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturması gibi etkenler bizi rahatsız etti. O gece Çavuşoğlu, bir seçim kurulu hakimini azarladı. Bu durumu gördüm ve utanç duydum. Elimizde Çavuşoğlu'nun ağzı açık oy pusulalarının bulunduğu torbanın başında beklerken görüntüsü de var."

ÇOK SAYIDA İPTAL EDİLEN OY VAR

Antalya
'da iptal edilen oy sayısının yüksek olduğuna işaret eden Akaydın, özellikle Kepez içesinde ciddi usül hataları yaşandığını tutanaklarla tespit ettiklerini ifade etti.

İlçe seçim kurullarına da itiraz yaptıkyarını anlatan Akaydın, şöyle devam etti:

"Torbalarla gelen arkadaşların, özellikle Kepez'den gelen torbaların çoğunluğu mühürsüzdü. Torbalar açılıp tutanaklar üzerinde oynama yapıldığı tespitleri var. CHP'nin oyunun sıfır olduğu, onun yanında bağımsız adayın ya da oy yüzdesi çok düşük partiye CHP'nin oylarının aktarıldığı, toplama hataları yapıldığı gibi tespitlerimiz var. Bunlar seçimin güvenilirliğine gölge düşürüyor. Bu konuyla ilgili itirazlarımızı yaptık. Hukukun yapacağı tespitlere saygılı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ayrıca geçersiz oylarla ilgili de itirazda bulunduk. Aradaki farkın iki katından fazla geçersiz oy var. Bu da seçimleri şaibeli hale getiriyor."

OYLAR YANLIŞ MI YAZILDI?

"Mesela AKP'nin oyu 60, CHP'nin oyu da 100 çıkmış. Bu, toplamda AKP'ye 160 oy olarak yazılmış" diyen Akaydın, 48 saat içinde itirazlarının sonucunun belli olacağını, olumsuz cevap gelmesi halinde YSK nezdinde itiraz edeceklerini bildirdi. 

Bir gazetecinin, resmi olmayan sonuçlara göre Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Menderes Türel'in "CHP'li bürokratların yasal olmayan ödemelere ait evrakı yok ettiklerini duyuyoruz" şeklindeki sözleri üzerine Akaydın, "Çok komik. Herhalde 5 sene önce kendi yaptığını bize yansıtıyor. Bizim bütün evraklarımız yerindedir. Hiçbir tahribat yoktur. Eğer koltuğa oturursa gereğini yapmakla yükümlüdür. Biz 5 sene önce gereğini yapmıştık" ifadesini kullandı. 

CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök ise sandıkta kazandıkları seçimi masa başında kaybettiklerini söyledi. Adalete güvendiklerini dile getiren Kök, sandıkların yeni baştan sayılması durumunda CHP'nin açık ara önde çıkacağına emin olduğunu kaydetti.