BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.423,95
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

4+4+4'e mahkeme yolu göründü

CHP 4+4+4 Yasası'nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor...

Abone ol

CHP 4+4+4 Yasası'nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne vereceği dilekçeyi hazırladı, "Muhalefet kuşatıldı, bariz bir hukuk ihlali var" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren 4+4+4 Yasası için "şekil" yönünden Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunma süresi cuma günü dolacak. CHP 10 günlük sürenin dolmasını beklemeden başvuru dilekçesini Yüksek Mahkeme'ye verme kararı aldı.

Habertürk'ün ulaştığı dilekçenin taslak metninde CHP' nin itiraz gerekçelerinden bazı maddeler şöyle:

CEBİRLE FİİLİ DURUM

*Komisyon başkanı toplantı saatinden çok önce iktidar partisi milletvekilleri tarafından komisyon salonunun işgaline olanak sağlamıştır.

*Komisyonda, cebirle ve zorbalıkla fiili durum yaratılmasına göz yumulmuştur. TBMM' nin görev ve yetkilerinin kullanılmasına mâni olunmak suretiyle Anayasa açıkça ihlal edilmiştir.

*Komisyonda CHP' li tek bir milletvekili bile söz alamamıştır.

*11 Mart'taki komisyon ses kayıtlarının incelenmesi ile yeni usulsüzlükler tespit edilmiştir.

*Toplantıdan önceki 5 dakikalık ses kaydında, AKP grup başkanvekilinin komisyon başkanını nasıl baskı altına aldığı ve sözleri ile yönlendirdiği net anlaşılmaktadır.

*Yasama egemenliğini oluşturan iktidar muhalefet dengesi bozulmuştur.

*TBMM' de kanun koyma sürecinin hangi aşamasında olursa olsun, iktidar partisi çoğunluğunun sayısal gücüne dayanarak muhalefeti "kuşatması" oy kullanmalarının engellenmesi bariz bir hukuk ihlalidir.