BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.480,21
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP baskıya karşı 'mini revizyon' yapabilir

Parti içindeki köşk ve yerel seçim tartışmaları nedeniyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun üç-dört ismi geçmeyecek 'mini revizyon' hamlesi yapabileceği konuşuluyor.

Abone ol

Yerel seçim ve Köşk tartışmalarıyla birlikte CHP'de eski genel başkan Deniz Baykal taraftarları ve 'ulusalcılar'ın yönetime karşı harekete geçtiği, buna karşılık Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun üç-dört ismi geçmeyecek 'mini revizyon' hamlesi yapabileceği konuşuluyor.

Radikal'den Ömer Şahin'in kulis bilgilerine dayanan haberinde, “Deniz Baykal ve taraftarlarıyla 'ulusalcı' olarak bilinen isimler kurultay ateşine odun atmaya başladı” denildi.

PARTİ DEĞERLERİNE DÖNÜŞ İSTENİYOR
 
Şahin'e göre, bu grup, 30 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin beklentileri karşılayamaması üzerine 'özeleştiri' istiyor. Bu grubun itirazlarının başında Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı, Gülen cemaatiyle yapılan işbirliği; Antalya, Mersin ve Artvin gibi illerin kaybedilmesi, partinin değerlerinden uzaklaştığının düşünülmesi geliyor.

Muhalif kanadın etki alanlarının sınırlı olduğunu aktaran Şahin, kurultay toplama ve genel başkanlık yarışına girme güçleri bulunmadığının altını çizdi. Buna göre, söz konusu kesimin asıl hedefi, 2015 milletvekilliği seçiminde söz sahibi olabilmek.

SESİNİ YÜKSELTENLER YERİNİ GARANTİ ETMEK İSTİYOR

Muhaliflerin, zaten 2014′te yapılması öngörülen kurultayın bu sene toplanması konusunda da bu nedenle ısrar ettiği belirtildi. Haberde, “Şu anda muhalif bilinen isimlerin çoğunun yeni dönemde milletvekili listesinde olmayacağı söylenebilir. Sesini yükseltenler aday listeleri hazırlanırken söz sahibi olmak, daha da önemlisi o listedeki yerini garantiyi almak istiyor” denildi.

Kılıçdaroğlu cephesinden bakıldığındaysa, CHP liderinin ekibine sahip çıktığı ifade ediliyor. Bu hafta sonu il başkanlarıyla yapılacak olan ve 'küçük kurultay' şeklinde yorumlanan toplantıda gelebilecek eleştiriler doğrultusunda mini revizyona gidebileceği konuşuluyor.

KÖŞK ADAYI ANLAŞMAZLIĞI

Kurultaydan çekinmediği bilinen Kılıçdaroğlu'nun tüzüğün verdiği yetkiyi kullanarak kurultayı 2015 seçimi sonrasına bırakma yanlısı olduğu belirtiliyor. CHP liderinin gerekçesi, iki seçimin yapılacağı bir dönemde partinin enerjisini kurultaya harcamamak şeklinde özetleniyor.

Muhalif kanat ve yönetimin anlaşamadığı en önemli noktalardan biri de Köşk için aday gösterilecek isim.

Ömer Şahin, bu konu hakkında şu bilgileri aktardı: “Kılıçdaroğlu, asker ve siyasi profili yüksek isme karşı olduğunu söyleyerek, İlker Başbuğ, Deniz Baykal, Emine Ülker Tarhan gibi 'olası' isimlerin önünü kesti. Kılıçdaroğlu'nun aklında Sami Selçuk, Deniz Ülke Arıboğan gibi siyaseten 'nötr' isimler olduğu konuşuluyor. Muhalifler ise adayın mutlaka CHP'li ve solcu bir isim olmasını savunuyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN KOLTUĞU RAHAT

Mustafa Sarıgül'ün CHP liderliğine oynadığı iddialar hakkıında da “Kılıçdaroğlu'nun koltuğu rahat görülüyor” diyen Şahin, muhalif kanadın Sarıgül'e, Kılıçdaroğlu'ndan daha tepkili olduğunu yazdı.

Kulis bilgilerine göre, Baykal liderlikten çok 'Köşk' adaylığına yakın durduğıu için, lider adayı olarak Grup Başkanvekili Muharrem İnce kalıyor. İnce de Kılıçdaroğlu'yla bağlarını koparmış değil.