BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP 36. Olağan Kurultayı genel başkan kim oldu?

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi için oy verme işlemi sona erdi. Kurultayda delegeler 25 sandıkta oy kullandı. Oy verme işlemi yaklaşık 2 saat sürdü. Oylama sonucu Kemal Kılıçdaroğlu yeniden CHP Genel Başkanı seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy, Muharrem İnce ise 447 oy aldı.

Abone ol

CHP'nin 36’ncı Olağan Kurultayı'nda ilk gün sona erdi. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce'nin yarıştığı kurultayda 790 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin yeniden genel başkanı oldu. Muharrem İnce ise 447 oyda kaldı. CHP 36. Olağan Kurultayı Cumartesi günü saat 10.00'da Ankara Spor Salonu'nda başladı. AK Parti ve MHP'nin temsilci göndermediği kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve aday Muharrem İnce salonda yan yana oturdu. Diğer yanındaki boş koltuk ise tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'na ayrıldı.

Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda delegeler 25 sandıkta oy verdi. Oy verme işlemi yaklaşık 2 saat sürdü. Adaylardan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 1 numaralı sandıkta, Yalova Milletvekili Muharrem İnceise 4 numaralı sandıkta oy kullandı. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayıma geçildiği duyuruldu.

KILIÇDAROĞLU YENİDEN GENEL BAŞKAN

Sayımın ardından sonuçlar açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu 790 oyla yeniden CHP Genel Başkanı seçildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN ZAFER KONUŞMASI

Sonuçların açıklanmasından sonra kürsüye gelen Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi.

"Üstlendiğim görevin sorumluluğunu çok iyi biliyorum. Bu ülkenin her ferdinin hakkını hukukunu ve adaletini korumak için her türlü mücadeleyi yapacağıma sizlere söz veriyorum.

Bu yaşadığımız ortamda CHP'ye genel başkanlık yapmanın sıradan bir iş olmadığını çok iyi biliyorum. Biz haklı davamızı sonuna kadar götüreceğiz. Adaleti, demokrasiyi hukuku birlikte savunacağız. Birlikte yaşamayı savunacağız.

Önümüzdeki süreçte zor koşullarda mücadele vereceğiz. Demokrasiyi yüceltmek zorundayız, bu bizim temel görevimizdir.

15 yılda Türkiye'yi kimler beka sorunuyla karşı karşıya getirdi? Kendi ülkemizde barış içinde yaşamak istiyoruz.

Afrin'de hayatını kaybeden kahraman askerlerimize şükran borçluyuz. Onlar bizim onurumuz, gururumuz.

Kuvayi Milliye'nin ne olduğunu biliriz. Birlikte mücadele edeceğiz. Türkiye'yi beka sorunundan kurtarmanın yolu ülkemize sahip çıkmamızdan geliyor.

Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bütün komşularımızı kucaklamak isteriz.

Hak ve adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

KURULTAYIN İLK GÜNÜNDE SEÇİM ÖNCESİ NELER YAŞANDI?

Kurultayın sonucu dün gece 23.30'da açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy ile yeniden genel başkan seçildi. Muharrem İnce ise 447 oy aldı.

76 KABİN VE 25 SANDIK

Görevliler tarafından 76 kabin ve 25 sandık yerleştirildi. Daha sonra bin 226 kurultay delegesi bulunan CHP'de oy verme işlemine  geçildi.

GENEL BAŞKAN ADAYLARI OY KULLANDI

CHP'nin 36'ncı Olağan Kongresinde oy verme işlemi dün akşam 20.35'te başladı. Genel Başkan adayı Muharrem İnce 4 numaralı sanıkta oyunu kullandıktan sonra delegelerle tokalaştı. CHP Genel Başkanı ve adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 1 numaralı sandıkta oy kullandı. 

MÜKERRER İMZA POLEMİĞİ YAŞANDI

CHP Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun rakibi olan Muharrem İnce'nin adaylığı için 49 mükkerrer imza kullanıldığı iddia edildi. Kılıçdaroğlu mükerrer imzaların İnce'ye yazılmasını önerdi. Muharrem İnce ise bu iddialara çok sert çıktı, "Genel Merkez benden korkuyor" dedi.

Divan Kurulu tarafından İnce'nin oyları yeniden sayıldı. Bunun üzerine İnce'nin resmen aday olamayacağı iddiaları nedeniyle uzun süre tartışma yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun devreye girmesi sonrasında Muharrem İnce'nin resmen aday olduğu belirtildi.

İNCE TEPKİ GÖSTERDİ: KİMSENİN LÜTFUNU İSTEMİYORUM

Muharrem İnce ise konuyla ilgili “Bunlar Ali Cengiz oyunları. Ben kimsenin lütfunu istemiyorum. Örgütümün imzasını istiyorum” dedi. İnce sözlerini şöyle sürdürdü “Bana imza verenler gönüllü imza verenler. Baskıyla imza atanlar varsa bu genel merkezin baskısıyla imza verenlerdir. Benim seçimi alacağımı görüp algı operasyonu yapmak istiyorlar.

700 civarında oyla genel başkan olacağım. Buna inanıyorum, salonda inanıyor. Yarın seçilemeyecekler” diye konuştu.

LİDERLER SALONA EŞLERİYLE GELDİ

İNCE VE KILIÇDAROĞLU YAN YANA OTURDU

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona girdi. Hazırlanan platformda yürüyen Kılıçdaroğlu, partilileri selamladı, karanfil dağıttı. Kılıçdaroğlu'na gösterilen ilginin Muharrem İnce'ye göre çok daha fazla olduğu gözlerden kaçmadı. Kılıçdaroğlu ve İnce, yan yana oturdu.