BIST 9.807
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,97
HABER /  GÜNCEL

Cezaevinden gülle çıktı!

Sinop cezaevinin düzenlenmesi sırasında cezaevinin duvarlarından eski devirlerde mancınıklarda kullanıldığı tahmin edilen taş gülleler bulundu.

Abone ol

Tarihi Sinop Cezaevi'nin duvarları içinde kalan ve tarihi dokuyu bozan eklentilerin yıkımı sırasında eski devirlerde mancınıklarda kullanıldığı tahmin edilen taş gülleler bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Valiliğin girişimleri ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünce tarihi Sinop Cezaevi duvarları içinde sonradan yapılan ve tarihi dokuyu bozan eklentilerin kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı.

Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun denetiminde yapılan yıkım çalışmaları sırasında ilginç buluntulara rastlandı.

İç kalenin kuzey kısmında yıkılan bazı bölümlerin altındaki dolgu toprağının alımı sırasında, mancınıklarda kullanıldığı tahmin edilen “taşlar” bulundu. 40 dolayındaki taş gülle buradan alınarak Sinop Arkeoloji Müzesi'ne taşındı. Yetkililer, zamanında kalenin savunmasında kullanıldığı tahmin edilen güllelerin hangi döneme ait olduğunun araştırma sonucu belirleneceğini bildirdiler.

Yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahip tarihi Sinop Cezaevi, çeşitli uygarlıkların mimari yapısının izlerini taşıyor.

Önceleri iç kale olarak savunma amaçlı kullanılan yapı, 1214 yılında Selçuklular tarafından tersane haline getirilmiş. 1568 yılında cezaevine dönüştürülen yapı, 1996 yılına kadar bu amaçla kullanıldı.

Aralarında Sebahattin Ali, Mustafa Suphi, Burhan Felek ve Refik Halit Karay gibi isimlerin de yer aldığı çok sayıda tanımış kişinin kaldığı tarihi cezaevi, 2000 yılından bu yana resmi olarak ziyarete açık tutuluyor