BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  GÜNCEL

Cezaevindeki iddialara ne dedi ?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bazı cezaevlerinde çocuklara yönelik şiddet uygulandığı iddialarıyla ilgili, “Türkiye’deki cezaevlerinde bu id...

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bazı cezaevlerinde çocuklara yönelik şiddet uygulandığı iddialarıyla ilgili, “Türkiye’deki cezaevlerinde bu iddialara karşı sıfır toleransla gayret sarf ediyoruz. Ve geçmişten bu yana varsa bir sorun bu sorunu kilimin altına süpürme gibi bir yaklaşımımız olmadı, olmayacak” dedi.

TÜSİAD’ın Marriott Otel’de gerçekleşen Yüksek İstişare Konseyi’ne katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İzmir ve Antalya’da çocukların kaldığı cezaevlerinde şiddet olduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Bakan Ergin, “Türkiye’deki cezaevlerinde bu iddialara karşı sıfır toleransla gayret sarf ediyoruz. Ve geçmişten bu yana varsa bir sorun bu sorunu kilimin altına süpürme gibi bir yaklaşımımız olmadı, olmayacak. Sorunlarla yüzleşiyoruz, her geçen gün daha iyi bir noktaya ceza infaz kurumlarımızı taşıyoruz” diye konuştu.

“Ceza infaz rejiminde de insani iyileştirmeler yapıyoruz” diyen Bakan Ergin, “Bunlar son dönemlerle yapılanlarla zaten ortada. Bu anlamda bu iddialardan özellikle Şakran’la ilgili olanlar gerçekten çok fazla mesnedi varmış gibi görünmüyor. Ama buna rağmen biz olayları tek tek inceliyoruz” diye konuştu.

Cezaevlerindeki çocuklara yönelik şiddet iddialarını araştırdıklarını, teker teker bu konuyu çocuklara sorduklarını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Bakan Ergin, “Ama buna rağmen incelememizi derinlemesine yapıyoruz. Onun ötesinde Antalya ile ilgili iddialar vardı. O konuyla ilgili iddialar çıktığında aynı günü iki tane müfettişimiz olay yerine intikal etmiştir. Onların çalışmalarının sonucu birkaç gün içerisinde sizlerle paylaşılacak” şeklinde konuşu.

“BAKANLIK OLARAK TÜM İDDİALARIN ÜZERİNE GİDİYORUZ”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, her ülkede cezaevlerinin bir ihtiyaç olduğunu belirterek, kendilerinin iddiaların üzerine tolerans göstermeksizin gittiklerini belirtti. Bakan Ergin şunları söyledi:

“Özellikle şunu ifade ediyorum; Türkiye’de cezaevleri gerçeği her geçen gün insan haklarına, evrensel kurallara daha uygun hale geliyor. Ve Avrupa konseyi üyeler ülkesi arasında şartlarından en iyisi olan birkaç ülkelerden bir tanesiyiz şuanda. Biz tam 230 ceza infaz kurumu kapattık. 170 tane daha kapatıyoruz. Ama bunların yerine sosyal donatılarıyla daha modern ceza infaz kurumları inşa ediyoruz. Belli ceza infaz kurumlarında zaman zaman yoğunluktan dolayı şikayetler oluyor. Bu şikayetleri giderecek tesislerin yapımı devam ediyor. Bu defa da şöyle eleştiriler geliyor, ‘siz ancak ceza evi yaparsınız’ deniyor. Cezaevleri her ülkede ihtiyaçtır, önemli olan bunların insani koşullarda cezalarının infazına imkan sağlayacak şekilde yapılmış olmasıdır. Buna da titizlikle dikkat ediyoruz. Ve önümüzdeki süreçte önceki süreçte bu tür şikayetlerin daha aza indiğini hep birlikte göreceğiz. Ben şunu rica ediyorum, bir yanlış varsa üzerine gidelim ama farklı hesaplarla olmayan bir şeyi varmış gibi takdir etme gayretine girmeyelim. Biz bakanlık olarak tüm iddiaların üzerine gidiyoruz. Bu iddiaların kaynağına iniyoruz, sadece bürokratların edindiği bilgilerle yetinmiyoruz, Ankara’dan ben kendim müşavirlerimi, danışmanlarımı gönderiyorum. Oradaki çalışan kişilerin yapmış olduğu çalışmalara sağlamasını yaptırtıyoruz. Daha sonra kamuoyunu bilgilendirmeye gayret ediyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte Türkiye’deki cezaevleri gerçeği hepimizin daha fazla memnun olacağı bir noktaya doğru yol alıyor. Sorunlar yok mudur, hak ihlalleri yok mudur derseniz, ‘tamamen yoktur’ diyemem, zaman zaman belli cezaevlerimizde olabiliyor. Ama bunların olduğu yerde de kesinlikle tolerans göstermiyoruz. Yapılması gereken idari soruşturmalar, adli soruşturmalar ve verilmesi gereken cezalar varsa onların da tertibi noktasında en ufak bir geri durmamız geri durmamız söz konusu olmuyor.”
(İHA)