BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  GÜNCEL

Cezaevinde akıl almaz işkence iddiası

İstanbul Üsküdar'daki Paşakapısı Cezaevi ile ilgili öyle bir iddia ortaya atıldı ki...

Abone ol

Cezaevi'nde bulunan X-Ray cihazında yaşanan arıza nedeniyle kadınların mağdur edildiği iddia edildi.İç çamaşırlarının kopçalarına öten cihaz yüzünden kadınların yarı çıplak soyundurulduğu öne sürüldü.

Türkiye'nin birçok köşesinden gelen cezaevi skandallarına bir yenisi daha eklendi.

Mynet'ten Alp Türkalp'in haberine göre; Üsküdar'daki Paşakapısı Cezaevi'ne 26 Haziran tarihinde tutuklu yakınını görmeye giden bir kadın, X-Ray cihazındaki arıza nedeniyle zor anlar yaşadı. İsmini vermek istemeyen kadın, X-Ray cihazından geçerken bir anda ötmeye başladı. Kadın görevli üzerinde hiçbir metal parçası olmayan ziyaretçiden sutyenini çıkarmasını istedi. Bunun üzerine kadın ziyaretçi, söyleneni yapıp üzerindeki sütyeni çıkarıp yeniden geçti. Ancak bu kez de sinyal verince cihazın bozuk olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine kadın ziyaretçi ile görevliler arasında tartışma yaşandı.

HAMİLE KADINA DA AYNI MUAMELE

İddia sahibi ziyaretçi, iç çamaşırını çıkardığı kabinde, birçok sütyen kopçası ve parçası gördüğünü belirtti. Kabindeki bu görüntünün fotoğraflarını çeken kadın ziyaretçi, kendisinin önünde bulunan bir hamile kadının da mağdur edildiğini ileri sürdü. Kadın ziyaretçi, hamile kadının X-Ray cihazından geçmeye zorlandığını belirtti. Kadın, duruma itiraz etmesine karşın cihazdan geçirilen hamile kadının, kendisine, "Savcılığa şikayet dilekçesi verceğim" dediğini belirtti.

İDDİALARI YALANLADI

İddialar üzerine görüş almak istediğimiz ancak ismini vermek istemeyen bir görevli infaz koruma memuru ise, iddialarla ilgili olarak "Ziyaretçilerin X-ray cihazı sinyal vermeden geçmesi gerekiyor. Bizim için de aynı uygulama hergün söz konusu. Kadın gardiyanlarımız da aynı uygulamalardan geçiyorlar, her sabah sizce onlar askılarını takıp çıkarıyorlar mı?. Biz Paşakapısı Cezaevi olarak hiç kimseyi mağdur etmedik. Gelen ziyaretçilerin iç çamaşırlarının üstlerinden çıkarılması gibi bir durum dün oluşmamıştır. Cihaz sinyal verdiği takdirde baş memurda olsa oradan ya geçemez ya da dilekçesini verir. Bizim de sonuçta ailemiz, eşimiz, çocuğumuz var" dedi.

'İNSANLARIN ONURU HİÇBİR ŞEKİLDE ZEDELENEMEZ'

Olayla ilgili görüş belirten Türk Kadın Hukukçuları Derneği Başkanı Alev Toker, "Bu tip şikayetler için müracaat etmek gerekiyor. Çünkü bu tarz aramalarda insanın masumiyetine zarar verecek veya onur kırıcı bir davranış sergilenemez. Sutyenlerin kopçasına kadar araştırılmasının bir amacı ve arama yetkisi var. Yalnız iç çamaşırı kopçası x-ray cihazında alarm vermemesi gerekiyor. Cezaevine girişlerde kadınların mağdur olmaması açısından X-ray cihazlarının kesinlikle incelenmesi lazım. Gelen ziyaretçilerin zaten gergin olan ortamda x-ray cihazının ayarının bozuk olup her seferinde sinyalin çalması üzerine, insanlarda suçluluk psikolojisi oluşuyor." dedi.

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCEDİR

Daha önce yaşanan buna benzer bir olayla ilgili olarak Türkiye İnsan hakları Vakfı (TİHV) tarafından yapılan açıklamada, "cezaevlerindeki "çıplak arama"yı işkence kapsamında değerlendirirken kanunda, 'Tutuklu ve hükümlü ziyaretçilerinin aramalarda saygınlığını küçültecek, onurunu incitecek veya aramanın amacıyla bağdaşmayacak tutum ve davranışlarda bulunulamaz' ibaresi bulunuyor" denilmişti.

OSMANİYE CEZAEVİ'NDE DE YAŞANMIŞTI

20 Mart 2012'de patlak veren diğer bir cezaevi skandalında ise Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, mahkumlardan "Dışarıdan gelen ziyaretçiler iç çamaşırlarına varana kadar, pedlerine varana kadar tek tek çıkarılıyor ve inceleniyor. Ve ondan sonra içeri alınıyor" şeklinde bilgi aldıklarını söylemişti.