BIST 9.680
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,06
HABER /  EKONOMİ

Çeyrek altın bugün ne kadar referandum sonrası altın ne olur?

Çeyrek altın ne kadar, referandum sonrası altın fiyatları ne olur sorularının yanıtları internethaber.com'da. 3 Nisan 2017 canlı altın fiyatları ve altın yorumlarının detayları haberimizde.

Abone ol

Çeyrek altın fiyatı bugün 239 liradan güne başladı. Gram altın fiyatı ise buün 145 liradan alıcı buluyor. Uluslararası piyasalarda ise altın fiyatları yükselişini koruyor. 

Altın fiyatları, üç hafta üst üste yükseldikten sonra, yatırımcıların bu hafta ABD ve Çin'de açıklanacak veriler öncesi temkinli olmaları ile birlikte kazançlarını korudu.

Spot altın yüzde 0.1 yükselişle ons başına 1,250.52 dolara kadar çıktıktan sonra Sydney saati ile 10:46'da 1,249.41 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.5 yükseldi ve birinci çeyreği yüzde 8.9 yükselişle tamamladı.

ALTIN NE OLUR?

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Altın ve tahviller için süren talep, bu hafta Çin'deki PMI verileri ve ABD'deki tarım dışı istihdam öncesi yatırımcılar arasındaki tedirginliği işaret ediyor," dedi ve "Madencilik şirketlerinin hisseleri, altındaki kazançlarına rdından daha da ilgi görebilir" şeklinde görüş bildirdi.

'ALTIN' FIRSAT! Başbakan Yardımcısı Şimşek, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını bildirdi. Sistemin amacı finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak bu önemli adımla, tasarrufların artırılmasını, ekonomiye ivme kazandırılmasını ve vatandaşların atıl duran altınlardan ilave getiri sağlamak.

Australia & New Zealand Banking Group ekonomisti Jo Masters, altın fiyatlarının, Güney Afrika Devler Başkanı Jacob Zuma'nın Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı görevden alması dahil siyasi belirsizlikler ve hisse senetlerindeki zayıflamadan dolayı ralli yaptığını kaydetti.

ABD Emtia Vadeliİşlemler Komisyonu verilerine göre, para yöneticileri, altında yükseliş beklentileri açtıklrı pozisyon sayısında son 11 haftanın en yüksek artışını gerçekleştirdi.

EN ÇOK KAZANDIRAN ALTIN OLDU

Yurt içinde yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan altın, şubat ve mart aylarındaki durgun seyrine karşın ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 12 kazandırdı.

Yeni yıla dolar kuruna paralel sert yükselişlerle başlayan gram altın, ocak ayını yüzde 12,73 değer kazancıyla tamamlamıştı. Ocak ayındaki yükselişini devam eden aylarda sürdüremeyen gram altın, şubat ve mart aylarındaki sınırlı değer kayıplarına karşın yatırımcısına ilk çeyrekte yüzde 11,93 kazandırdı.

ALTIN YORUMLARI ALTIN ALMALI MI SATMALI MI?

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, altının bir süre daha gözde yatırım aracı olacağını söyledi. 

Yılbaşından bu yana gram altında 142 lira seviyesinin aşağısında kayda değer bir fiyatlama görülmediğini belirten Çekçen, bu seviyeler üzerinde her fiyatlamada gram altının yükseliş isteğinin devam edeceğini kaydetti.

REFERANDUM SONRASI ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Çekçen, referandum süreci göz önünde bulundurulduğunda, ons altındaki yükselişe bağlı olarak önümüzdeki dönemde gram altında da tekrardan 148-150 lira bölgesinin gündeme gelebileceğini ifade ederek, "İlk çeyrekte yatırımcısını güldüren altın, bir süre daha yatırımcının gözdesi olmaya devam edecek" dedi.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise dolar kuru ve altın fiyatlarındaki bağlantıya ilişkin beklentilerini açıkladı. 

ABD tahvil faizleri ile ters korelasyon içinde hareket eden altınfiyatlarında yönün yukarı olduğunu vurgulayan Erkan, altının ons fiyatının 1.250 dolar üzerindeki hareketin devamlılık sağlaması halinde 1.280 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtti. 

Erkan, Türkiye'de kur hareketinin yavaşlamış olmakla birlikte dolar/TL'nin 3,50 seviyelerinden yukarı doğru yeniden tepki verebileceğini tahmin ederek, şunları kaydetti:

"Gram altın söz konusu olduğunda kurdan bağımsız düşünemiyoruz. Kurun aşağı gitme oranı, altının yukarı gitme oranından düşük olacaktır. O yüzden gram altın fiyatlarını gelecek dönemde, şu an bulunduğu seviyenin üzerinde 155-160 lira seviyelerinde görüyorum."