BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Ceylanpınar seçimleri için sarsıcı iddialar!

Seçim sonuçlarının en şiddetli çatışmalara sahne olduğu Urfa Ceylanpınar'da Kürtlerden sarsıcı iddialar yükseliyor. Belediye, hükümetin Suriye ve Rojava politikasının gereği olarak AK Parti'ye mi verildi?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Seçim sonuçlarının en gergin tartışmalara sahne olduğu Urfa Ceylanpınar'da sokaklar da karıştı. BDP'li İsmail Arslan'ın 755 oy farkla başkanlığı AK Parti adayı Menderes Atilla'ya kaptırmasının ardından başlayan gerginlik büyüdü, sokaklar savaş alanına döndü. Çıkan olaylara polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale etti. İlçede bir ay boyunca tüm gösteriler yasaklandı.AK Parti'nin seçimlerde hile yaptığı iddiası ve BDP'nin yeniden sayım talebinin red edilmesiyle tırmanan olaylar ilçede OHAL uygulamalarına kadar uzandı.

CEYLANPINAR'DA NELER OLUYOR?

BDP'nin bölgede en iddialı olduğu ilçeler arasında yer alan Ceylanpınar'daki seçimler sarsıcı iddialara konu oluyor. BDP'nin oyların yeniden sayılmasını talep etmesi ve YSK'nın talebi red etmesiyle tırmanan olaylar hayli ciddi iddiaları gündeme getirdi.

SURİYELİ SEÇMEN VE YAKILMIŞ OYLAR İDDİASI

BDP cephesinden yükselen itirazların somut olarak yoğunlaştığı iki nokta var. İlki binlerce BDP oyunun yakıldığı iddiası. Bu iddiayı destekleyen çok sayıda fotoğraf ve tanıklık sosyal medyada dolaşıma girmiş durumda. Diğeri ise Suriye sınırındaki ilçede üç bine yakın Suriyeli'nin oy kullandığı iddiası. Seçim sonuçlarının manüple edildiği iddiası bunlarla da sınırlı değil.

DEVLET SEÇİMLERE SURİYE STRATEJİSİ İÇİN EL Mİ KOYDU?

Kürt siyasetinin Ceylanpınar seçimlerine dönük AK Parti'yi hedef alan iddiaları oy yakma ya da sahte seçmen örgütlemekle sınırlı değil. BDP içinde ve sosyal medyada Kürtler arasında dolaşımda olan asıl iddia devletin Ceylanpınar seçimlerine Suriye stratejisi gereği el koyduğu yönünde.

SINIRIN DİĞER YANI SEREKANİYE

Suriye sınırındaki Ceylanpınar, PYD'nin kontrolüne geçen Serekaniye'nin komşusu durumunda. Kürtlerin "Serêkaniya serxetê" dediği Ceylanpınar bu anlamda hem Türkiye hem El Kaide hem de PYD için stratejik bir konumda. Rojava Kürtleri ile El Kaide arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı noktalar arasında Serekaniye cephesinin özel bir yeri var. Türkiye'nin Suriye muhalefetine verdiği desteğin en kritik noktalarından olan Ceylanpınar'ın BDP'nin elinden alınması bu anlamda AK Parti'nin Suriye politikasına katkı sunacak bir öneme sahip.

Kürt siyasetinin dile getirdiği iddiaya göre AK Parti Ceylanpınar seçimlerine yeni bir belediye syriakurd713b.jpgkazanmanın ötesinde bir perspektiften bakıyor. Hükümetin Suriye'ye ve Rojava Kürtlerine yönelik hedefleri açısından ilçenin BDP'den alınarak operasyonel hedeflere uygun hale getirilmesi kararı aldığı iddiası Kürt tabanında şimdiden geniş bir karşılık bulmuş durumda.

AK PARTİ ADAYI İÇİN EL KAİDE İDDİASI

AK Parti'nin Ceylanpınar adayı Menderes Atilla'nın siyasi kimliği de bu iddiaların bir diğer parçasını oluşturuyor. Kürt medyası Atilla'nın El Kaide'ci olduğu iddia ederken hükümetin Suriye politikasının bir parçası olarak kendisini belediye başkanı adayı yaptığı tezini işliyor. Atilla ise iddiaları kesin bir dille red ederken kendisine dönük bir karalama kampanyası yapıldığını savunmakta.

40 BİN 707 SEÇMENİN HEPSİ SANDIĞA GİTTİ! screen-shot-2014-04-02-at-3.29.15-pm.png

Ceylanpınar seçimlerinin bir diğer özelliği ise eşine az rastlanır bir istatistiğe sahne olması. Seçim sonuçlarına göre ilçede kayıtlı olan 40 bin 707 seçmenin hepsi eksiksiz şekilde sandık başına gitmiş. Yani bütün Ceylanpınar eksiksiz bir şekilde seçime katılarak kırılması zor bir rekora imza atmış oldu. BDP cephesinden yükselen itirazlar arasında bu istatistiğe dikkat çekilerek seçimlere şaibe düştüğü söyleniyor.

screen-shot-2014-04-02-at-3.45.29-pm.png