BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,79
ALTIN 2.429,90
HABER /  SAĞLIK

Cevizin müthiş faydaları günde ne kadar yemek gerekir?

Cevizin faydalarını katlayan içindeki omega 3 yağ asidi. Özellikle kalbiniz için ceviz tüketin. Günde 50 gram ceviz damar tıkanıklığının önüne geçiyor.

Abone ol

Cevizin; badem, fındık, fıstık gibi diğer yemişlerden farkı yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içermesidir. Ayrıca diğer yemişlerden 5 kat daha fazla alfa linolenik asit içerir. Ayrıca iyi bir posa ve bitkisel protein kaynağıdır. Pek çok hastalığa karşı koruyucu olması da bu özelliklerinden kaynaklanır.

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger cevizin faydaları ile birlikte ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Mutlu bir yaşam ve sağlıklı bir kalp için düzenli ceviz tüketilmesi çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda günde ortalama 50 gram ceviz tüketmenin damak tıkanıklığına engel olabileceği görülmüştür.

KANSERE KARŞI DA ETKİLİ

Ceviz, içerdiği E vitamini sayesinde yüksek antioksidan kaynağıdır. Başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Ceviz aynı zamanda manganez ve bakır gibi önemli mineralleri de bünyesinde içerir.

CEVİZ KİLO KAYBI SAĞLIYOR
Yapılan bir araştırma, ceviz yönünden zengin diyetin fazla kilolu ve obez kadınlarda kilo kaybını sağladığını ve kolesterol düzeylerini iyileştirdiğini göstermiştir.

KABUKLU CEVİZ Mİ KABUKSUZ MU?

Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de tercih edilebilir ama beslenme uzmanları kabuklu ceviz tercih ediyor. Saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı. Kabuklu cevizi kullanacağınız zaman kırarak tükettiğimizde daha taze bir lezzet alınıyor ve tabii besin değeri kayıpları söz konusu olmuyor.

CEVİZ NASIL SAKLANMALI?

Kabuklu ceviz, iyi kapanan bir kap içerisinde serin, düşük nemli ve güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde saklanmalıdır. Fazla miktarda ceviziniz varsa dondurucuda saklama yöntemini de kullanabilirsiniz. Ambalajı açılan cevizleri, ağzı kapalı kaplarda ve buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Dondurucuda saklanan cevizleri ise 1 yıla kadar tüketebilirsiniz.

CEVİZİ NASIL YEMELİ?

Herhangi bir pişirme, hazırlama, baharatlama vb. yöntem uygulanmadan yenebilen nadir yiyeceklerden. Çorba, erişte, ana yemekler, mezeler, salatalar, tatlılar, kekler, börekler, vb. daha pek çok yiyecekte rahatlıkla kullanılır ve her türlü lezzete çok yakışır.

Ceviz, ara öğünlerimizin de baş tacı. İster sade tüketin, ister mikrodalgada veya fırında kavurarak.. Haşlayarak tüketme yöntemini de kullanabilirsiniz. Kabuğu çıkartılmış cevizleri kaynar su içerisine atın ve 2 dakika beklettikten sonra suyunu süzerek afiyetle tüketin.

NE KADAR CEVİZ YENİLMELİ?

İdeal kilosunda olan kişilerin günde 1 avuç dolusu; fazla kilosu olanların ise ara öğünlerinde 2 adet ceviz tüketmesini tavsiye ediliyor.

2 tam ceviz 1 tatlı kaşığı yağ yerine geçmektedir; ortalama 100 kkal. enerji verir. Sağlığı geliştirmek, hastalıklara karşı korunmak için hergün uygun miktarda ceviz tüketmeye özen gösterin.