BIST 9.729
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.439,54
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cebinizdeki 'oyuna' dikkat!

Cep telefonlarındaki oyun tuzağına dikkat edin.

Abone ol

Cep telefonlarındaki oyun tuzağına dikkat edin. Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan demo oyunların mesaj yolu ile satın alınması çok kolay iken yanlışlıkla yapılabilecek onaylamanın geri iadesi ise oldukça zor.

Şikayetvar.com Yönetici Dr. Ömer Deveci "Ailesinden habersiz oyun indiren çocuk ve okuma yazması olmayan yaşlılar tek bir mesaj ile oyun satın alıyor. Asıl şikâyet ise bundan sonra başlıyor çünkü satın alınması çok kolay iken yanlışlıkla yapılabilecek onaylamanın geri iadesi ise oldukça zor" dedi.

Gelen şikayetler cep telefonu faturalarının neden kabardığını ya da hattınızda bulunan bakiyenin neden azaldığını ortaya koydu. Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan oyunların kendilerine haber verilmeksizin ücretlendirildiğini ve iadesinin mümkün olmadığını belirten vatandaşlar mesaj ile alınan oyunun tekrar iptali için çok zorlandıklarını hatta iptal ettiremediklerinden dert yandılar.

Oyunun İadesi Yok!

Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan demo oyunlar yüzünden fazlaca şikayet aldıklarının altını çizen Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, "GSM operatörü kullanıcısı bu oyunları belli bir süre ücretsiz oynayabiliyor. Beğenirse oyunların ana menüsünden satın al butonunu onaylıyor. Tam olarak üç kere mesaj gönderiliyor ve bu mesajlarda oyun ücreti de belirtiliyor. Oyunlar için 12 TL'lik bir ücret alınıyor. Cep telefonlarında bulunan oyunların satın alınmasından sonra ise telefonda hangi operatör var ise ücretler oradan karşılanıyor. Hat faturalı ise oyunun ücreti faturaya yansıtılırken faturasız hatlarda ise oyunun ücreti hattında bulunan bakiyeden alınıyor. GSM operatörlerine göre ise kesilen ücretlerin iadesi mümkün değil" diyerek cep telefonu kullanıcılarını uyardı.

'Yaramaz' Çocuğu Olanlar Dikkat!

Gsm operatörlerinin servis sağlayıcılar ile yaptıkları iş ortaklığının anne ve babaları mağdur ettiğini de kaydeden Deveci, "Akıllı telefon sahiplerinin çocuklarının bu cihazlara ilgi göstermesi ebeveynlerinden habersiz uygulama veya oyun indirmelerine veya bunlardaki uygulama içi satın alma opsiyonu kullanarak ek özellikler satın almalarına kapı açıyor. Özellikle çocukların ilgilerini daha fazla çeken oyunlarda ek özellik paketleri uygulama içi satış yöntemleriyle alınabilmekte. Bazı oyunlarda bu ek özelliklerin fiyatları üç haneli değerlere kadar çıkabiliyor. Gsm operatörlerinin gönderdiği mesajlar ile abonelik işlemi başlatıyor. Operatörlerin mesaj onay sistemine çocuk kilidi getirmesi gerekiyor çünkü; çocuklar tarafından büyüklerin izni olmadan yapılan üyelikler haftalık olarak ücretlendirildiğinden anında dahi üyelik iptali yapılsa aboneler bir haftalık ücreti ödemek zorunda bırakılıyor. Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan demo oyunların mesaj yolu ile satın alınması çok kolay iken yanlışlıkla yapılabilecek onaylamanın geri iadesi ise oldukça zor olabiliyor" şeklinde konuştu.

Oyunları Hemen Silin

Eşi için yeni satın aldığım telefondan 5 yaşındaki oğlunun izinsiz olarak oyuna girdiğini aktaran bir şikâyet sahibi şöyle anlatıyor başından geçenleri:

Bir mesaj geldi telefona 12 TL ücretlendirildiniz. 2 oyun satın alınmış oldu mu 24 TL. Meğerse aynı oyunu iki defa satmışlar. Hadi buyurun bakalım. Bende çocuk iki ayrı oyun satın almaya evet demiş zannediyorum. Oyunun demosunu koyuyor sora devam etmek istiyor musun? diye soruyor. 'Satın al' 'evet' seçeneklerine basarsanız, oyunu satın almış oluyorsunuz. Demoyu her oynayışınızda bu tür mesajlarla karşılaşabilir aynı oyunu defalarca kez satın almış olabilirsiniz. Çocuk da bilemediği için iki defa açmış iki defa satıvermişler. Helal olsun diyemeyeceğim ben hiç kullanmadığım oyunları hiç kullanmadan sildiğim halde ödeyeceğiz. Aman diyeyim yeni telefon aldığınızda hemen oyunlarını silin çocuğunuz telefona dokunmadan önce yoksa daha pahalı ödersiniz tuzağa düşmeyin.

65'lik Dedem Oyun İndirmiş

"Dedeme iki seferdir 10 TL yüklememize rağmen konuşmadan TL'leri düşmeye başladı. Müşteri hizmetlerini arıyoruz içerik satın almış o yüzden deniyor. E iptal edelim, kesin bir yanlışlık var sizde kullanıcı olarak gözüken ve gerçekten kullanan adam 65 yasında. Ne isi olur oyunla, hadi yanlışlıkla aldı iptal etmek istiyoruz. İadesi yapamıyoruz deniyor. Hangi mağazadan ne alsan daha saat dolmadan dönsen yine yardımcı olurlar. Oda yetmez gibi hat içinde kalan bir iki TL var onu da müşteri hizmetlerini aradık diye düştü."