BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,57
ALTIN 2.491,40
HABER /  GÜNCEL

Cenevre görüşmeleri başlıyor bu kez çözüm olur mu?

CENEVRE görüşmeleri 23 Şubat Perşembe günü yeniden başlıyor. Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre görüşmeleri bu kez Suriye krizi için bir çözüm olabilecek mi?

Abone ol

İSVİÇRE'nin Cenevre kentinde 2012'den bu yana düzenlenen Suriye konulu üç uluslararası toplantı sonuçsuz kaldı.

Türkiye ve Rusya öncülüğünde yürürlüğe giren ateşkesin Beşşar Esed rejiminin ihlallerine rağmen savaşın şiddetini düşürmesi, yeni tur görüşmelerin önünü açtı.

23 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR

Birleşmiş Milletler (BM), İsviçre'nin Cenevre kentinde 23 Şubat'ta başlayacak Suriye görüşmelerinde ana gündem maddelerinin "yönetim", "yeni anayasa" ve "seçimler" olacağını bildirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Yara Sharif, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, de Mistura'nın önceki hafta görüşmeler için davetiyeleri gönderdiğini anımsatarak, "Bu davetiyelere olumlu cevaplar verildiğini ve istişarelerin halen devam ettiğini teyit edebiliriz" dedi.

Perşembe günü başlayacak görüşmeler için katılımcı listesinin henüz netleşmediğini, müzakerelerin sürdüğünü belirten Sharif, "Süreç halen devam ediyor" diye konuştu.

Sharif, gelecek hafta başından itibaren müzakere heyetlerinin Cenevre'ye gelmeye başlayacağını da belirterek de Mistura'nın 22 Şubat'ta basın toplantısı düzenleyeceğini kaydetti.

Görüşmelerin yeniden erteleneceğine dair çıkan haberlerle ilgili bir soru üzerine de Sharif, Suriye görüşmelerinin planlandığı gibi 23 Şubat'ta başlayacağını ve herhangi bir ertelenmenin planlarında olmadığının altını çizdi.

Sharif, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının ışığında görüşmelerdeki gündem maddelerinin ağırlıklı olarak yönetim, yeni anayasa ve seçimler olacağını ve bu konudaki istişarelerin de sürdüğünü kaydetti.

Özel temsilci De Mistura, ocak ayı sonunda yaptığı açıklamada Cenevre'de 8 Şubat'ta yapılması planlanan barış görüşmelerinin 20 Şubat'a ertelendiğini açıklamıştı.

Sözcü Sharif ise önceki hafta, 20 Şubat'ta yapılması planlanan Suriye konulu müzakerelerin 23 Şubat'ta başlayacağını bildirmişti.