BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.424,63
HABER /  DÜNYA

Cemil Bayık: Bunu savaş ilanı kabul ederiz!

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, çözüm sürecinde hükümetin yaklaşımına ilişkin çok sert açıklamalar yaptı. Yol haritasının kabul edilmemesi durumunda bunun bir savaş ilanı sayılacağını kaydetti.

Abone ol

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, çözüm sürecine ilişkin çok çarpıcı ve sert açıklamalarda bulundu. Bayık, sürecin tek taraflı bir olduğunu, Abdullah Öcalan'ın hazırladığı yol haritasını hükümet kabul etmez ise, bunu savaş ilanı olarak kabul edeceklerini; hükümetin bunu kabul etmemesini kabul etmeyeceklerini ifade etti.

"TÜRKİYE ARTIK BİZİMLE RESMİ GÜÇLERİ İLE SAVAŞAMAZ"

Bayık, Alman gazetesi Die Zeit'in internet sitesinde verdiği röportajda, çözüm süreci ve hükümete duydukları güven konusunda çok sert mesajlar verdi. Bayık, IŞİD ve Özgür Suriye Ordusu içerisinde Türk özel kuvvetlerinden  hiç bir yerde kaydı olmayan, gayri resmi birlikler olduğunu ve bu birliklerin kendilerine karşı savaştıklarını ileri sürdü. Bayık, Türkiye'nin artık resmi güçleri ile kendilerine karşı savaşamayacaklarını, ancak bu tür unsurlarla kendileriyle savaşabileceklerini öne sürdü.

"PROPAGANDA YAPMAYA İHTİYAÇLARI YOK"

Açıklamalarının çok ağır olduğunu kendisi de kabul eden Bayık, propaganda yapmaya ihtiyaçları olmadığını ifade ederek, AK Parti'nin hedefinde kendileriyle birlikte bir çözüm bulma fikrinin olmadığını, ayrıca sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikirleri de olmadığını iddia etti.

l-bayik.jpeg 

"PKK'DAN EMEKLİ OLUNMUYOR"

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Bayık, muhabirin kendisine yönelttiği 'Türkiye'yi özlediniz mi, döner misiniz? Döndüğünüzde siyasete girecek misiniz?' sorusuna esprili bir yaklaşımla karşılık verdi; siyasete atılacağını 'PKK'dan emekli olunmuyor' cümlesiyle ifade etti.

İşte o röportajdan çarpıcı satırlar:

( 'PKK'nın Kobani'de birlikleri var mı?' sorusuna cevaben) Tabi, bu bizim görevimiz. Biz sadece Kobani'ye değil, Güney Kürdistan, Şengal, Mahmur ve Kerkük'e de birlikler gönderdik. Gerillalarımız, Yezidilerin kutsal yerlerini IŞİD'e karşı korudu. IŞİD saldırıları sırasında Yezidileri Dohuk bölgesine gönderdik. Dohuk bölgesinde hala birliklerimiz var.

"TÜRKİYE VE BAZI GÜÇLER KOBANİ'DEKİ SAVAŞIN UZUN SÜRMESİNİ İSTİYOR"

Kobani zor günleri geride bıraktı. Şehrin sadece küçük bir bölümü şu anda IŞİD kontrolünde. Her gün yenir yeri geri alıyoruz. Birliklerimizin bir kısmı IŞİD'in ikmal yollarını kesmek üzere kentten ayrıldı. Türkiye ve bazı güçler, belki Kobani'deki savaşın uzun sürmesini istiyorlar. Ancak biz, bu savaşı bir an önce bitirmekte kararlıyız.

"TÜRKİYE DEMEK IŞİD DEMEK..."

Türkiye demek IŞİD demek, AKP IŞİD'in kendisi. AKP IŞİD'i destekleyip güçlenmesini sağladı ve insanlığın üzerine saldı. Belki başkaları da onlara destek oldu, ancak doğrudan destek AKP'den geldi.

"TÜRKİYE KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEK İSTEMEDİĞİ İÇİN ROJAVA'DA ÖZERKLİK İSTEMİYOR"

AKP'nin IŞİD'e neden destek olduğunun nedenleri var. Birincisi, ideolojik olarak birbirlerine yakın olması. İkincisi, her ikisi de Kürtleri hedef alıyor. Bu arada Kürtler, IŞİD'e karşı savaşabilecek tek unsurdur ve bunlar arasında da PKK en etkili olanıdır. Bu açıkça görüldü. Türkiye Kürt problemini çözmek istemiyor. Türkiye, bir sorun olduğunu görmek istemiyor. Kürt halkının doğal hakları olduğunu kabul etmek istemiyor. Türkiye yıllardan beri ne diyor: "PKK bir terör örgütüdür, terör yapıyor ve biz Türkiye'yi teröre karşı koruyoruz." Gerçek bu. Türkiye Kürt sorununu çözmek istemediği için Rojova'da da özerklik istemiyor.

"GERÇEK HALİFE EBUBEKİR EL BAĞDADİ DEĞİL..."

Kürtler, Kuzey Irak'ta özerk bir yapıya sahip. Şayet Kürtler, Rojava'da da bu özerkliği pekiştirirse, Türkiye kendi içerisinde de Kürtlere özerklik vermek zorunda kalacak. Bunu istemiyor. O zaman Rojova'nın dağılması lazım. Türkiye, dağılan Suriye'nin yeniden şekillenmesinde Kürtlerin rol oynamasını istemiyor. Türkiye Ortadoğu'da Sünni eksenli bir hegemonya kurmak istiyor, bunu IŞİD'i destekleyerek yapmanın peşinde. Türkiye neden IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda yer almadı sanıyorsunuz? Türkiye koalisyona katılsaydı, IŞİD Türkiye ile olan ilişkileri açıklardı. Bu ilişkiler birçoğunuzun sandığından çok daha derin. Gerçek halife Ebu Bekir El Bağdadi değil, Tayyip Erdoğan'dır.

IŞİD ve Özgür Suriye Ordusu içerisinde Türk özel kuvvetlerinden unsurlar var. Bunlar hiç bir yerde kaydı olmayan, gayri resmi birlikler. Onlar bize karşı savaşıyor. Türkiye, resmi güçleri ile artık bize karşı savaşamaz, ancak bu tür unsurlarla yapabilir.

"AKP'NİN HEDEFİNDE BİZİMLE BİRLİKTE BİR ÇÖZÜM BULMAK YOK"

Tabi bunlar çok ağır suçlamalar. Fakat biz gerçekleri söylüyoruz. Propaganda yapmaya ihtiyacımız yok. AKP'nin hedefinde bizimle birlikte bir çözüm bulmak yok. Bizim sorunumuzun nasıl çözüleceğine dair bir fikirleri de yok.

"BUNU SAVAŞ İLANI OLARAK KABUL EDERİZ"

Bu süreç, tek taraflı bir süreç. Bu yolu seçtiğimiz için pişmanlık duymuyoruz. Bir sonuca ulaşması için, liderimiz Abdullah Öcalan bir yol haritası hazırladı. Hükümetten bu öneri konusunda ne düşündüğünü sorduk. Hükümet şayet bunu kabul etmez ise, biz bunu savaş ilanı olarak kabul ederiz. Hükümetin bunu kabul etmemesini kabul etmeyiz.

"BİZE KARŞI SAVAŞI GÖZE ALAMAZLAR"

Fakat şimdi bize karşı savaşı göze alamazlar, çünkü önümüzde parlamento seçimleri var. AKP hükümeti, önce anayasayı değiştirecek ve başkanlık sistemini getirecek bir zafer kazanıp, ardından bizimle savaşa gidecektir. Biz bu nedenle, herşeyin seçimlerden önce ortaya konulmasını istiyoruz. Bizimle pazarlık yapılıp yapılmayacağının açıklanmasını istiyoruz. Türkiye'nin bizimle oturup sorunumuzu çözmesi için, dünyada hiçbir hareketin yapmadığı bir şeyi yaptık: 1993'ten bu tarafa tek taraflı olarak 9 kez ateşkes ilan ettik. Tek taraflı olarak esirleri de bıraktık. Mart 2013'ten itibaren birliklerimizi Türkiye'den güneye kaydırdık. Biz savaşı bitirdik. Normalde bu tür adımları savaşan taraflar bir üçüncü ve dikte eden bir irade neticesinde atar.