BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Cemevlerine hukuki statü arayışı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Cemevlerinin Hukuki Statüsü" çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Abone ol

Çelik, komisyonun, Hakimevinde gerçekleştirilen ilk toplantısında yaptığı konuşmada Alevilerin istek ve taleplerini öğrenme süreci kapsamında şubat ayında Alevi yazar, siyasetçi ve kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini hatırlattı.

Bu toplantının sonunda din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitabında Aleviliğin ne şekilde yer alacağının ve cemevlerinin statüsünün mevzuata nasıl uyarlanacağının belirlenmesi amacıyla iki komisyon kurulmasına karar verildiğini aktaran Çelik, eğitim komisyonunun çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Çelik, bugün de hukukçulardan oluşan komisyonun bir araya geldiğini dile getirerek, "Buradan ortaya çıkan sonuç, tekrar konunun taraflarıyla paylaşılacak ve genel ittifak sağlandıktan sonra uygulamaya konulacak" diye konuştu.

"BİZİM AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK"

Başkanlığını Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur'un yaptığı komisyonda Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Avukat Namık Sofuoğlu, Avukat Metin Tarhan ile Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Kenan Özdemir'in bulunacağını belirten Bakan Çelik, komisyonun çalışmaları sonucunda bin yılı aşkın süren problemlerin çözüme ulaşacağını söyledi. Çelik, "Bizim amacımız, üzüm yemek... Sorunları çözmek istiyoruz. Bunu yaparken net, açık bir yol izledik" dedi.

Çelik, bir gazetecinin, "Cemevlerine yasal statü verilmesi konusunda sizin ve hükümetinizin görüşünüz nedir?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bizim bu konuda görüşümüz olsaydı, bu komisyonu toplamaya gerek yoktu. Bu kadar ciddi bir konu ön yargılarla ele alınamaz. Ön yargılardan sıyrılamazsanız bu çalışmalara, bu komisyonlara başkanlık yapamazsınız. Biz gerek Alevi Çalıştayı, gerek bu komisyondaki çalışmalardan yararlanacağız. Bir şeyi 3 Haziranda biliyorduk, bunu 1 yıl sonraya erteledik diye bir şey söz konusu olamaz."

Çelik, bir başka soru üzerine de Alevi Çalıştayları ile başlayan sürecin 2-3 aylık bir sarkmayla hiçbir aksaklık olmadan devam ettiğini kaydetti.