BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.435,42
HABER /  GÜNCEL

Cemate açıklama yaptıran 5 iddia!

Gülen cemaati bu açıklamayı niye yaptı? Seçimler arefesinde gelen açıklama ne manaya geliyor?

Abone ol

İNTERNET HABER - Yaklaşan yerel seçimler öncesinde ortaya atılan iddialardan en çarpıcı olanları, hükümet ile yolları ayıran Cemaatin bir parti kuracağına ilişkindi.

Bu iddiaları Bülent Arınç'ın AK Parti'den kopma noktasına gelmesi de eklenince Cemaat açıklama yapmak zorunda kaldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı üzerinden yapılan açıklamada "Câmia’nın, parti kurmak gibi bir gündemi yoktur ve olmayacaktır" denildi.

NİYE ŞİMDİ? NİYE BÖYLE BİR AÇIKLAMA?

Cemaatin bu açıklamaya neden gerek duydu? Cemaatin parti kuracağına ilişkin iddialar neler? Muhafazakar çevreye yönelik etkin analizleri ile bilinen Ruşen Çakır açıklamayı yorumladı.

İşte o açıklamanın şifreleri;

Yerel seçimlere daha aylar olmasına rağmen neden bu tür açıklama yapıldığını sorguladığımızda karşımıza içiçe geçmiş beş iddia çıkıyor:

1) Cemaat’in aralarındaki gerilim nedeniyle iktidar partisine her türlü desteğini çekeceği ve bunun yerel seçimlere doğrudan yansıyacağı;
2) Cemaat’in yeni bir parti kurmak ya da kurdurmak için nabız yokladığı;
3) Mustafa Sarıgül’ün Cemaat’in desteğine sahip olduğu;
4) Bülent Arınç’ın son çıkışının bir şekilde Cemaat ile irtibatlı olduğu;
5) Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan denkleminde Cemaat’in ağırlığını birinciden yana koyduğu...

ÖN ALMA ÇABASI

İlk iddia belli doğruluk payları taşımakla birlikte diğerlerinin esas olarak bundan hareketle türetilmiş spekülasyonlar olduğunu söyleyebiliriz. Belli ki Cemaat bu tür spekülasyonların seçimler yaklaştıkça daha da artacağını düşünerek, bu açıklamayla bunları önceden engellemeye çalışıyor. Zira Cemaat ile AKP tabanları özellikle Anadolu’da içiçe geçmiş durumda ve Cemaat’e gönül vermiş kişilerin önünde AKP dışında bir seçeneğin pek bulunmuyor.

AK PARTİ'YE ZEYTİN DALI MI?

Açıklamayı Cemaat’in AKP ile arasını iyileştirme çabası olarak değerlendirmek de doğru olmayacaktır. Tam tersine, Cemaat bu açıklamayla, iktidar partisiyle arasına koymuş olduğu mesafeyi daha da açmış oluyor. Çünkü, her ne kadar açıklamada “biz hiçbir zaman kimseye angaje olmadık” dense de son iki genel seçimler ve 12 Eylül referandumunda Cemaat’in bütün imkanlarını iktidar partisi için seferber etmiş olduğunu biliyoruz. Artık böyle bir şey söz konusu olmayacağa benziyor.

Sonuçta Cemaat dünkü açıklamayla AKP’ye mecbur olmadığını, olmak istemediğini, diğer seçeneklere de kapısını aralamış olduğunu beyan etmiş oluyor.


Gülen cemaatinden parti açıklaması!

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bugün internet sitesinden bir açıklama yaptı. Hizmet hareketinin parti kurma iddialarına bu açıklamayla cevap verdi.

cemaatten-parti-açiklamasi.jpg