BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.499,09
HABER /  GÜNCEL

Cemal Kaşıkçı için özel testere getirildi

ABD’li New York Times (NYT) gazetesi, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili yeni iddialara yer verdi. Buna göre Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gelen 15 kişilik ekipte, ülkenin adli tıp kurumunun başında olan Dr. Salah Muhammed Al Tubaigy de vardı. Ekibin Kaşıkçı cinayeti için özel bir de testere getirdiği ileri sürüldü.

Abone ol

ABD’li New York Times (NYT) gazetesi, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili yeni iddialara yer verdi. Buna göre Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gelen 15 kişilik ekipte, ülkenin adli tıp kurumunun başında olan Dr. Salah Muhammed Al Tubaigy de vardı. Ekibin Kaşıkçı cinayeti için özel bir de testere getirdiği ileri sürüldü.

New York Times’a (NYT) konuşan Türk yetkililere göre, Cemal Kaşıkçı 2 saat içinde, hızlı ve karmaşık bir operasyonla öldürüldü. Buna göre Suudi ajanlar, Kaşıkçı’nın cesedini bu cinayet için getirdikleri testereyle kestiler. Bir yetkili, ‘Pulp Fiction filmindeki gibi’ dedi. Türk yetkililer ayrıca, bu kadar kompleks bir operasyonun ancak üst düzey Suudi liderlerin onayıyla yapılabileceğini öne sürüyor. Kaşıkçı’nın yanlışlıkla da öldürülmüş olabileceği ihtimaller arasında.

‘CESET PARÇALANDI’ İDDİASI
NYT’ye konuşan kaynaklar, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında olduğu ve kayıplara karıştığı gün, aynı saatlerde özel uçakla Türkiye’ye gelen 15 kişilik ekipten birinin otopsi uzmanı olduğunu, cesedi parçalara ayırdığı tahmin ediyor. Bir diğer kaynak, Türk istihbaratının elinde Suudilerin cinayeti kanıtlamak için çektiği görüntülerin de bulunduğunu öne sürdü. NYT, Türk basını tarafından kaleme alınan ve Kaşıkçı’nın öldürülmek yerine kaçırıldığı, operasyonda başka ülkelerin istihbarat servislerinin de rol aldığı yönündeki iddialara da yer verdi.

Uçakla Suudi Arabistan'dan getirilen ekip, iki farklı otele yerleştiriliyor.

REZİDANS DA ARANACAK
Görüntülere yansıyan Mercedes Vito marka, camları siyah filmle kaplı başkonsolosluğa ait minibüsün, başkonsolosluğa 250-300 metre uzaklıktaki Başkonsolos Muhammed El Katibi’nin konutuna girmesi nedeniyle, başkonsolos ikametgâhının aranması da gündemde. Suudi Arabistan’ın verdiği arama izninin, olayla ilgili şüphe duyulan her diplomatik bölgeyi kapsadığı, bu nedenle başkonsolos konutunda da arama yapılabileceği öne sürüldü. Bir yetkili, “Türkiye, uluslararası hukuku dikkate alarak adım adım bu olayı çözecektir” dedi.

ADLİ TIBBIN BAŞINDA
SUUDİ Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetini belirlemede önemli rol oynayacak görüntüler ortaya çıktı. Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasıyla bağlantılı oldukları değerlendirilen 15 kişilik Suudi ekibin görüntülerinde en dikkat çekici isim ise Dr. Salah Muhammed Al Tubaigy oldu. Suudi Arabistan Adli Tıp Kurumu’nun başında olan Al Tubaigy’nin subay olduğu anlaşıldı. Gizli yapılan operasyonlar sonrasında delil karatma uzmanı olduğu anlaşılan Al Tubaigy’nin Suudi Arabistan’ın ülke içi ve dışındaki operasyonlarda görev aldığı değerlendiriliyor.

KİMLİĞİ SOSYAL MEDYADA
Ne görev yaptığı, Riyad yönetimine muhalif oldukları değerlendirilen sosyal medya hesaplarına yansıyınca gerçek kimliği ortaya çıkan Al Tubaigy’nin infaz sonrası çevreye sıçrama ihtimali olan kan izlerini, etrafa yayılmış diğer delilleri toplama, karartma ve ortadan kaldırmada uzman olduğu, bu nedenle Türkiye’ye gelen Suudi ekibin içinde yer aldığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, Al Tubaigy ile ilgili sosyal medyaya yansıyan açık istihbaratın doğru olduğunu bildirdi. Al Tubaigy’nin İstanbul ekibi içinde yer alması, Riyad yönetiminin Kaşıkçı’yı ortadan kaldırma kararlılığının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Başkonsolosluğun, ekip için yer ayırdığı otelde 4 günlük rezervasyon yaptığı ancak ekibin otelde gecelemeden aynı gün Türkiye’den ayrılmaları dikkat çeken bir başka konu oldu. 

LUMİNOL'LÜ ARAMA ERTELENDİ
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra ortadan kaybolması üzerine başlatılan soruşturmada, Türkiye, başkonsoloslukta inceleme talep etti. Suudi yetkililer bu talebe olumlu yanıt verdi. Bu yanıtın ardından yapılacak olan incelemenin kapsamıyla ilgili Suudi yetkililere bilgi verildi. Başkonsoloslukta yapılacak incelemede cinayet soruşturmalarının kilit işlemi olan luminol inceleme de yapılacağı Suudilere iletildi. İddiaya göre, bu bilginin paylaşılmasının ardından Suudi yetkililer, ‘luminol’ incelemeyi kesin bir dille reddetti ve incelemenin ertelenmesini istedi. Bu nedenle incelemenin başlatılamadığı öne sürüldü. Kan izleriyle kimyasal tepkimeye giren ‘luminol’ adlı özel kimyasal madde ve kızıl ötesi ışık kullanılarak yapılacak olan incelemede Kaşıkçı’ya ait DNA izi aranacaktı. (Hürriyet)