BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  GÜNCEL

Cemaatten Ziraat Bankası'na Bank Asya misillemesi!

Cemaat gazetelerinden Bugün'ün manşetindeki haber cemaatin hükümete Bank Asya misillemesi olarak yorumlandı...

Abone ol

Bank Asya'yla ilgili belirsizlik sürerken, cemaat cephesinden ilginç bir misilleme geldi. Bugün gazetesi manşetten duyurduğu haberle ile Ziraat Bankası'na ağır suçlamalar yöneltti.

Ekonomiden sorumlu Bakan Ali Babacan'ın "Ziraat Bankası Bank Asya ile görüşmelere başladı" açıklaması cemaate bir umut olsa da bu açıklamadan kısa süre sonra Ziraat Bankası görüşmelere son verdiğini açıklamıştı. Cemaat gazetelerinden Bugün ise Ziraat Bankası'nı Soma'lı madenciler üzerinden vurarak misilleme yaptı.

FAİZİYLE GERİ İSTENDİ İDDİASI

Cemaat'in gazetelerinden olan Bugün gazetesi, bugün manşetten verdiği haberde, Ziraat Bankası'nın, faciadan sonra ertelediği kredileri Somalı madencilerden faiziyle  geri istediğini iddia etti.

Skandalı öğrenen madencilerin büyük şok yaşadığını belirten gazete, mağdurların “Özel bankaların yapmadığını devlet bankası nasıl yapar” diyerek tekpi gösterdiğini belirtti.

Gazete haberde şu ifadelere yer verdi:

"Zi­ra­at Ban­ka­sı, kre­di bor­cu olan­la­rın bor­cu­nu öte­le­mek ye­ri­ne ye­ni­den ya­pı­lan­dır­dı. Al­dık­la­rı kre­di bor­cu üze­rin­den 3 ay­lık da fa­iz koy­du. Ma­den­ci­ler­den En­gin Kur­şun­cu, Zi­ra­at Ban­ka­sı­’n­dan 20 bin li­ra kre­di çek­ti­ği­ni an­la­ta­rak “Ban­ka­ya ko­nuş­mak için git­ti­ği­miz­de öte­le­me de­ğil de ya­pı­lan­dır­ma adı al­tın­da gel­di an­cak fa­iz­li ya­pı­lan­dır­ma. 3 ay öde­me­di­ği­miz için 600 ci­va­rı bir pa­ra is­te­di­ler. Bu­ra­da Zi­ra­at Ban­ka­sı­’n­dan kre­di kul­la­nan yüz­ler­ce ma­den­ci var. Her­kes de mec­bur ka­bul et­ti. Bu hü­kü­me­tin ban­ka­sıy­sa na­sıl böy­le bir ka­rar ver­di­ler. Di­ğer özel ban­ka­lar yap­sa bel­ki gö­ze bat­maz­dı ama dev­le­tin ban­ka­sı ya­pın­ca tu­haf olu­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

MECBUR KABUL ETTİK

Po­lat Te­tik fa­ci­a ön­ce­sin­de Zi­ra­at Ban­ka­sı­’n­dan 20 bin li­ra kre­di çek­ti­ği­ni ay­lık öde­me­si­nin de 510 li­ra ci­va­rı ol­du­ğu­nu di­le ge­tir­di. “Fa­ci­adan son­ra baş­vu­ru yap­tık, kre­di­yi öte­let­tik. ‘Ö­te­le­me ta­le­bi­niz ka­bul edil­miş­ti­r’ di­ye mesaj geldi” di­yen Te­tik “İ­ki ay­lık bor­cu­nu­zu mu öder­se­niz yok­sa ya­pı­lan­dır­ma mı is­ter­si­niz. Ya­pı­lan­dır­ma olur­sa fa­iz alı­rı­z’ de­di­ler. Biz de im­za­la­dık. Fa­iz yak­la­şık 800 li­ra gel­di. Ekim ayın­da top­lam 1220 li­ra öde­ye­ce­ğim. Da­ha doğ­ru­su öde­me­ye ça­lı­şa­ca­ğı­m” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

700 LİRA FAİZ GELMİŞ

2009 yı­lın­da emek­li olan ma­den­ci Ah­met Poy­raz, Zi­ra­at Ban­ka­sı­’n­dan 15 bin li­ra kre­di kul­lan­dı­ğı­nı ve ay­lık öde­me­si­nin 700 kü­sur li­ra ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Bor­cu­nu er­te­let­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Poy­raz, şöy­le de­vam et­ti: “E­kim ayın­da öde­ye­ce­ğiz. Yak­la­şık 700 li­ra fa­iz gel­miş. 3 ay so­nun­da 1600 li­ra gi­bi bir pa­ra öde­ye­ce­ğiz. Şim­di na­sıl öde­ye­ce­ği­mi dü­şü­nü­yo­rum. Bin 150 li­ra ma­aş alıp da bin 700 li­ra kre­di bor­cu­nu na­sıl öde­ye­yim.”

screen-shot-2014-09-15-at-9.18.39-am.png