BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  GÜNCEL

Cemaatten Öcalan mektubuna ilk yorum

Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen Cemal Uşşak, Öcalan'ın mektubunu yorumladı.

Abone ol

Diyarbakır'daki tarihi nevruz kutlaması ve Abdullah Öcalan'ın mesajlarına Gülen Cemaati'nin yaklaşımı ne oldu?

İşte merak edilen bu sorunun yanıtını cemaate yakınlığı ile bilinen Cemal Uşşak'tan geldi.

Habertürk'te Ece Üner'in hazırladığı Akşam Raporu'na konuk olan ve Gülen Cemaati'nin kıdemli isimleri arasında sayılan gazeteci-yazar Cemal Uşşak, tarihi Nevruz ve Öcalan'ın mesajlarını yorumladı.

Öcalan'ın mesajlarını olumlu bulduğunu vurgulayan Uşşak, Kürt sorununda yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi. Meydanda okunan mektubu detaylı bir şekilde değerlediren Uşşak, Öcalan'ın dindar kesimler için ince mesajlar verdiğine dikkat çekti.

ÖCALAN'IN MESAJININ ÜÇ FARKLI HEDEF KİTLESİ VARDI

"Öcalan'ın mesajının üç hedef kitlesi vardı. Birincisi Kürt halkıydı. İkincisi genel olarak Türkiye'nin tüm vatanadaşlarıydı. Üçünccüsü ise Türkiye'nin dindar vatandaşlarına verdiği ince mesajdı. Kürt halkı ve örgüte çok açık bir şekilde sınır dışına çekilmelerini ve silahları susturmalarını söyledi ki ben bu kadar açık ve net olmasını beklemiyordum. Türk halkına yönelik mesajları ise Fırat ve Sakarya'nın kardeşliği üzerineydi. Bunlar Türkiye halkına yönelik barış mesajlarıydı. Özellikle halkımızın dindar kesimlerine de İslam kardeşliği ve Hz. Muhammed'in mesajlarının hayata geçirilmesi yönünde bir mesaj verdi. Bence güçlü mesajlardı."

ÖCALAN'IN MEKTUBUNUN TAM METNİ... (OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

öcalan-mektubu-içerik.20130321223822.jpg

TÜRK BAYRAĞI YILLARCA BÖLGE HALKI ÜZERİNDE SOPA GİBİ KULLANILDI

"Ben de Türk bayrağının olmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede yıllar yılı kimi iş güzar yöneticiler Türk bayrağını adeta bir sopa gibi bölge halkı üzerine kullanarak maalesef bayrağın birleştirici vasfına zarar vermişlerdir. Bunun asılmamış olması yine mesajdaki etkiyi zayıflatan bir unsur olmuştur."

KÜRDİSTAN COĞRAFİ BİR TABİR, ÜRKMEMEK LAZIM

"İnsanları etnisite üzerinden tarif eden devir bitmiştir şeklinde anlamak mümkündür. Kürdistan tabiri coğrafi bir tabirdir, bu bölgede 4 ülkede bulunun bir coğrafyayı ifade eder, bu kavramdan ürkmemek gerekir diye düşünüyorum."

diyarbakir-nevruz.20130321224611.jpg

DİN KARDEŞLİĞİ VURGUSU ÖNEMLİ

"Tarih boyunca Türk ve Kürtlerin birlikteliğinin önemli bir unsuru din kardeşliğidir. Bu bağa vurgu yapılıyor mesajda. Misak-ı Milli vurgusu da Kürtlerin inkar edilmediği dönemin tekrar geri gelmesi amacını taşıyor. Silahlı mücadele ile hak eden bir örgütün liderinin bugün silahlı mücadele bitti demesi geçmiş paradigmaların da bittiği anlamına gelir. Bekliyoruz ki bundna sonra da gereği yapılsın ve akan kan dursun."