BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Cemaatin HSYK seçimi için planları var

Sabah'ın haberine göre, cemaat yargı içinde yeniden etkin olabilmek için HSYK seçimlerine hazırlanıyor. Alevi ve solcu isimlerle işbirliği yapıyor.

Abone ol

Cemaat, yargı üzerindeki hâkimiyetini yeniden kazanmak için HSYK'nın ekimde yapılacak seçimlerine hazırlanıyor. Yapı bir yandan ittifak arıyor, diğer yandan YARSAV'ı bölmeye çalışıyor.

Sabah'ın haberine göre, cemaat, yargıdaki yapılanmasını kaybetmemek için bu kez Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ekim ayında yapılacak seçimlerine odaklandı. Cemaatin seçimi kazanmak için başka bir grupla ittifak yapması bekleniyor. Ayrıca, rakibi olan Yargıda Birlik Platformu'nun (YARSAV) da oylarını bölmek için yüksek oranda bağımsız adayın seçime girmesini teşvik ettiği belirtiliyor.

OY POTANSİYELİ YETERSİZ

Yargıda kadrolaşan cemaatin, yapıdan kopan hukukçular hariç, 3 bin ila 3 bin 500 aralığında oyu olduğu tahmin ediliyor. Ancak "cemaatin" bu oy sayısı ile tek başına seçimi kazanması mümkün değil. Zira 2010 seçimlerindeki tabloya göre seçilme oy sayısı 5 bin 500 ve üstü olmuştu. Bu durumda paralel yapının başka bir grupla ittifak kurabileceği bekleniyor. Yargı kulislerinde, paralel yapının seçimi kazanmak için her türlü entrikayı da çevirebileceği konuşuluyor.

BAĞIMSIZ ADAY OYUNU

Paralel yapının kendi üyeleri blok oy vereceği için YARSAV'ın oylarını bölmek adına oldukça yüksek oranda bağımsız adayın seçime girmesini teşvik edeceği, böylece oyların dağılmasını hedefledikleri iddia ediliyor. Yine "YARSAV" yönetimine de sızdığı için kendi adaylarından bazılarını "YARSAV" adayı gibi göstererek, hem Platform tabanından oy almayı planladıkları da konuşuluyor. Yargı kulislerinde konuşulan bir başka "cemaat" hamlesinin devşirme usulü olacağı. Paralel yapının kendilerine yararlı olacak birkaç "ithal" adayla seçime girebileceği ifade ediliyor. Yargı kulislerinde, cemaatin hem YARSAV, hem de Yagıçlar sendikası üyesi olan birini aday göstererek, bu kişi aracılığı ile çevreden de oy toplayacağı ileri sürülüyor.

İLGİNÇ SONUÇLAR BEKLENİYOR

Yargı kulislerinde konuşulan bağımsız adayların durumu ise şöyle; 2010 seçimlerinde Alp Arslan ve Aydın Başar gibi adaylar herhangi bir belirgin gruba bağlı olmadan girdikleri seçimlerde oldukça yüksek oy almışlardı. Hatta Alp Arslan blok halinde seçime giren "YARSAV" dan bile fazla oy alarak dikkat çekmişti. Ancak yargı içindeki milliyetçi grubun büyük ölçüde oyunu alan Arslan,Yargıtay üyesi seçildiği için bu seçimlere katılamayacak. Aydın Başar'la ilgili görüş ise seçimlere katılacağı yönünde. Yargı kulislerinde 2010 seçimleri galipleri listesini hazırlayan ve halen HSYK 1'inci Dairesi Başkanı olan İbrahim Okur'un Aydın Başar'ın da dahil olduğu bir liste hazırlayarak yeniden seçimlere gireceği yoğun olarak konuşuluyor. Eğer böyle bir liste çıkarsa HSYK seçiminin oldukça ilginç sonuçlara sahne olacağı ifade ediliyor.