BIST 8.748
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,24
HABER /  GÜNCEL

Cemaat savaşı kaybetti sananlar yanılıyor!

AK Parti-Cemaat savaşı bitti mi? Cemaat seçimler sonrası geri adım mı attı? Hükümet Cemaate operasyon yapacak mı? İşte bugünden sonra olacaklar...

Abone ol

Fethullah Gülen ve cemaat yapılanması konusunda Türkiye'deki usta kalemlerden biri olan Vatan si yazarı , AK Parti-Cemaat savaşının 'Hasar tespit raporunu' çıkardı.

"Fethullah Gülen cemaati ile AKP hükümeti arasındaki savaş, 31 Mart sabahından itibaren duraklama dönemine girdi" diyen Ruşen Çakır, cemaatin 'yeni stratejilerle güç topladığını' yazdı.

CEMAATİN PES ETMESİ AKIL KARI DEĞİL

Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasında söylediği 'inlerine gireceğiz' sözünün pratikte zor olduğunun da altını çizen Çakır, şu tespitlerde bulundu:

"...Erdoğan, hep dillendirdiği "inlerine gireceğiz" sözünü bir türlü yerine getirmiyor ve bunu yapmayı sürekli erteliyor. Aslında bunda tuhaf bir şey yok. Çünkü Cemaat’e yönelik, çapı ve kapsamı ne olursa olsun, ciddi bir soruşturma ve operasyon, onu tahrik edebilir ve hükümet ile Erdoğan’ı daha önce olduğu gibi yine zor duruma sokacak karşı manevralar yapmaya sevk edebilir.

Sırf bu durum bile, hükümetin, yani Erdoğan’ın bu savaşın kesin galibi, Cemaat’in, yani Gülen’in de kesin mağlubu olduğu yolundaki değerlendirmelerin geçersiz olduğunu kanıtlamaya yetebilir. Zaten 40 yılı aşkın bir sürelik çalışmanın sonucunda küresel bir güç haline gelmiş olan Cemaat’in, çok uzun süre boyunca titizlikle üzerinde çalışıldığı belli olan bir savaşın ilk safhalarından birinde amacına ulaşamadığı için pes edeceğini düşünmek pek akıl kârı değil."

CEMAATİN HATALARI

17 Aralık sürecinde Cemaat bir sürü hata yaptı. Örneğin kendi güçlerini abartıp Erdoğan’ı küçümsediler. Cemaat’le irtibatlı polis şefleri ve yargı mensupları, emekliye ayrıldıktan veya kızağa çekildikten sonra güçlerini nerdeyse tümüyle kaybettiler, "yaptığımız her şeyden Başbakan’ın haberi vardı" cümlesinin ötesinde pek bir söz edemediler.

Cemaat’in bir diğer stratejik hatası, kendisini nerdeyse "sütten çıkmış ak kaşık" gibi gösterip hafızalarda hâlâ taze olan yanlış uygulamalarıyla yüzleşmeye yanaşmamasıdır.
Benzer bir şekilde, özellikle tapelerin yayınlanması hakkında hem "Bizimle ilgisi yok, var diyorsanız kanıtlayın" deyip, hem de bunları hükümete ve Erdoğan’a karşı propaganda malzemesi olarak kullanmaları da Cemaat’in samimiyeti konusunda derin şüphelere yol açtı.

Son olarak Cemaat, özellikle yerel seçimlerde, üzerine yatırım yapmış olduğu kişi ve kurumlardan beklediği verimi alamadı. Ancak sanıyorum en büyük hesap hatasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında yaptılar. Şimdi Gül’ün siyasete vedasını ilan edip Erdoğan’ın önünü iyice açmış olmasının Cemaat’i daha da zor durumda bırakmış olduğu kesin.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bununla birlikte Erdoğan’ı önümüzdeki dönemde en fazla zorlayabilecek odağın yine Cemaat olduğunu söylemek mümkün. Çünkü Cemaat Erdoğan’ın uluslararası alandaki yalnızlaşmasının daha da derinleşmesi için elinden geleni yapıyor ve bu durumdan geniş bir şekilde istifade ediyor.

Eğer Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde Batı dünyasıyla ilişkilerini rehabilite etmeye çalışmaz ya da edemezse Cemaat’in muhtemel yeni saldırılarına daha açık ve bunlara karşı daha kırılgan olacaktır. Çünkü, her ne kadar Türkiye topraklarında cereyan etse de çok ciddi küresel boyutları olan bir savaştan söz ediyoruz.