BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL

Cemaat operasyonunun en önemli delili

22 Temmuz'da emniyet mensuplarına yönelik başlatılan operasyonun en önemli delili İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan müfettiş raporları.

Abone ol

Gülen cemaatinin emniyetteki yapılanmasına yönelik başlatılan operasyonlarda, en önemli deliller İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda yer alıyor. Zanlıların İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgularında, bu müfettiş raporu ana delil olarak baz alın.

Mahkeme’nin tutuklama kararında “4/18 sayılı rapora göre” diye sık sık atıfta bulunuluyor. Raporda İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çok sayıda yasadışı dinleme yapıldığı bilgisi ve bu dinlemelerin detayları yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, dinlenen kişilerin listesine yer veriliyor. Listede 250’ye yakın isim bulunuyor. Dinlenenler arasında askerlerden, gazetecilere, bürokratlardan sanatçılara çok sayıda kişi var. Raporda dinlenenlerin büyük kısmının, kod adıyla dinlendiği belirtiliyor.

250 YASADIŞI DİNLEME KAYDI

Al Jazeera'nın haberine göre, Salı günü gözaltına alınan polislere sorguda bu yasadışı dinlemeler soruldu. Dinlenenler arasında askerler de yer aldı. Emekli orgeneral Halit Edip Başer, Ergenekon soruşturması kapsamında ‘Ramazan’ kod adıyla dinlendi. Hava kuvvetleri eski komutanı Faruk Cömert de yine aynı soruşturması kapsamında ‘Fahri’ adıyla dinlendi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da Ergenekon soruşturması kapsamında dinlenen bir diğer isim. Hisarcıklıoğlu ‘Rıfat’ adı altında dinlendi. İşadamı İnan Kıraç’ın ‘İlhan’ ve ‘İlhan Kıraç’ adlarıyla dinlendiği tespit edildi.

Müfettiş raporuna göre Ergenekon soruşturması kapsamında dinlenen diğer isimler ise şöyle:

MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, Doğan Holding Başkanı Aydın Doğan, kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile eşi Mehmet Ali Yalçındağ , İsak Alaton’un kızı Leyla Alaton. Alaton ‘Leyla Altın’ adıyla dinlenmiş. Öldürülen iş adamı Üzeyir Garih’in kızı Dalia Garih de ‘Deniz Garip’ adı ile dinledi.

ORGANİZE SUÇ KAPSAMINDA

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külük’ün Organize Suç kapsamında ‘Metin’ adıyla, TV Programcısı Müge Anlı’nın da, ‘Müge Öztekin’ adıyla organize suç kapsamında dinlendiği tesbiti raporda yer aldı.

DİNLENEN GAZETECİLER

Ergenekon soruşturması kapsamında dinlenen Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ‘Fatih’ ve ‘Fatih Altay’ adları ile köşe yazarı Oral Eğin de ‘Orhan’ ve ‘Orhan Eğri’ adlarıyla dinlenenler arasında. Gazeteci Saygı Öztürk de bu liste de yer alıyor.

ÖZ KUZENİNİ DE DİNLEDİ

Bir dönem Ergenekon soruşturmasına bakan Zekeriya Öz’ün teyzesinin oğlu Seyrullah Vatansever Ergenekon kapsamında ‘Serhat’ adı altında dinlendi. Al Jazeera’nın adli kaynaklardan edindiği bilgiye göre bu dinleme Zekeriya Öz’ün bilgisi ve onayı dahilinde yapıldı.

Vatansever, Ergenekon soruşturması hakkında bazı gazete ve TV’lere konuşmuş ve savcı Öz hakkında bazı iddialarda bulunmuştu.

Bursa savcılığı, Vatansever hakkında savcı Öz’e hareket ettiği iddiasıyla soruşturma yürütmüştü.