BIST 8.896
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,68
HABER /  GÜNCEL

Cemaat okullarına el kondu mu?

Türk müteşebbisler tarafından Azerbaycan'da kurulan okullara, devletin el koyduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Abone ol

Bazı medya organları, Azerbaycan'daki Türk okullarının çatı kuruluşu olan Çağ Öğretim İşletmeleri ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) arasında geçtiğimiz yıl Mart ayında imzalanan işbirliği anlaşmasını, bir yıl sonra ''kamulaştırma'' olarak okurlarına duyurmuş, Bakü yönetiminin Hizmet Hareketi'ne tavır aldığını iddia etmişti.

Haberi kara propaganda amaçlı yayınlayan basın organları, Cihan Haber Ajansı(Cihan) tarafından abonelerine servis edilen söz konusu anlaşma haberini de görmemezlikten geldiler. Haberde işbirliği anlaşmasının 'devletin el koyması' şeklinde duyurulması ve yeni imzalanmış şeklinde sunulması dikkat çekti.

İmzalanan anlaşmada, her iki kurum; eğitim faaliyetlerini Azerbaycan Uluslararası Tahsil Merkezi (AUTM) adıyla eşit hukuklu olarak kurulan bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında sürdürme kararı almıştı. Hatta söz konusu anlaşma SOCAR merkez binasında düzenlenen törenle Başkan Rövnak Abdullayev'in de iştirakiyle imzalanarak kamuoyuna açıklanmıştı.

İmza töreninin sonunda basına açıklamalarda bulunan SOCAR Başkanı Abdullayev, Çağ Öğretim şirketiyle uzun süredir bir çok projede birlikte çalıştıklarını ifade etmişti. Abdullayev, atılan imzalar ile de AUTM çatısı altında her iki şirketin, ülkenin ihtiyacı olan uluslara arası standartlarda eğitim alanında projeler geliştireceklerini dile getirmişti. Çağ Öğretim şirketinin açtığı kurumlardan mezun olan öğrencilerin, üstün niteliklere sahip olduğunu hatırlatan Abdullayev, bu tecrübeyi AUTM'ye taşımayı amaçladıklarını vurgulamıştı.

AMACIMIZ SEKTÖRDE İHTİYAÇ DUYULAN BÖLÜMLERİN ÖNÜNÜ AÇMAK

Söz konusu imza töreninde hazır bulunan SOCAR Başkan Yardımcısı Halik Memmedov da konuşmasında, ''Gayemiz üretim ile eğitimi bir araya getirerek petrol sektöründe ihtiyaç duyulan bölümlerin önünün açmaktır.'' demişti. Memmedov, SOCAR olarak öncelikle gelecek neslin daha kaliteli eğitim almalarını sağlamak amacıyla bir an önce Çağ Öğretim'e bağlı okulların maddi imkanlarını geliştirerek söz konusu müesseselerin eğitim tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade etmişti.

Törende söz alan Çağ Öğretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Enver Özeren de yaptığı konuşmada, Azerbaycan'da eğitim konusunda SOCAR'la birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Özeren, '' Elde edilen başarılar artık AUTM çatısı altında olacak ' 'ifadesini kullanmıştı. Eğitim konusunda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Özeren, söz konusu anlaşma ile yeni projelerin geliştirilmesi üzerinde duracaklarını sözlerine eklemişti.

KARA PROPAGANDA AMAÇLI MEKTUP ALAY KONUSU OLDU

Geçtiğimiz günlerde de Azerbaycan'da bir internet sitesi Enver Özeren tarafından Fethullah Gülen Hocaefendi'ye yazıldığı iddia edilen asılsız bir mektup yayınlanmış ve söz konusu mektubun girişindeki hitapta Gülen’nin isminin bile yanlış yazılması ülkede alay konusu olmuştu. Özeren, Türkiye’deki bazı basın organlarının söz konusu Azeri internet sitesini kaynak göstererek, bu konuda haber yapması üzerine düzenlediği basın toplantısında iddiayı ret etmişti. Özeren mektubun tamamen düzmece olduğunu ifade ederek, söz konusu basın organlarını yalan ve iftira kampanyalarına alet olmamaya davet etmişti. Özeren ayrıca konunun artık yargıya taşındığını ve yapılan haksızlıkla ilgili gerekli hukuki mücadeleyi başlattıklarını da sözlerine eklemişti.