BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Cemaat-i İslami lideri Rahman Nizami idam edildi!

BANGLADEŞ'te savaş suçları mahkemesinde yargılanan muhalif Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami idam edildi.

Abone ol

Motiur Rahman Nizami, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yapmak ve sivillere yönelik bazı eylemler dahil olmak üzere 16 suçlamadan yargılanmıştı.

Hükümetin kurduğu savaş suçları mahkemesi, 2014’te Nizami’yi ölüme mahkum etti. Nizami kararı temyize götürdü, ancak Yüksek Mahkeme 6 Ocak’ta bu kararı onadı.

"BABAM İÇİN DUA ETMEYE DAVET EDİYORUM"

Nizami'nin büyük oğlu olan Nakibur Rahman, Dakka’daki Merkez Cezaevi  yetkililerinin kendisini arayarak babasının idam edildiği haberini ilettiklerini  bildirdi.
 
Rahman, Cemaat-i İslami mensuplarını itidalli olmaya davet ederek, şöyle konuştu:

“Bütün aile mensupları olarak metanetli ve güçlü olmaya çalışıyoruz. Sabretmekten başka çaremiz yok. Babamızın şehit olduğuna inanıyoruz. Onun göstermiş olduğu yolu takip edeceğiz. Bütün Müslümanları babam için dua etmeye davet ediyorum.”

CEMAAT-İ İSLAMİ LİDERLERİ MAHKUM

Ülkede 2009’da kurulan savaş suçları mahkemesi, şimdiye kadar 19 kişi hakkında mahkumiyet kararı aldı. Bunların büyük bir kısmı ise Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

Bazı muhalefet partileri ve uluslararası gözlemciler, Bangladeş‘te Hasina hükümeti tarafından kurulan mahkemenin adil yargılama yapmadığı ve siyasi kararlar aldığını savunuyor.

Hindistan’dan 1947 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan’ın doğusu ile batısı arasında 1971’de başlayan iç savaş sonunda, bağımsız Bangladeş devleti kurulmuştu.