BIST 9.746
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.420,53
HABER /  SEÇİM

Cemaat Demirtaş'ı neden destekliyor?

Akşam yazarına göre Cemaat son günlerde Demirtaş'ı o kadar çok destekliyor ki, kafalar karışıyor. Peki bu desteğin gerekçesi ne? İşte çok çarpıcı o iddia...

Abone ol

Akşam gazetesindeki köşesinde Kurtuluş Tayiz, ilginç bir tez ileri sürdüğü yazısında Cemaat'in yayın organlarının HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ı desteklemeye başladığını yazdı.

Tayiz'e göre, "bugüne dek Kürt siyasetçilere karşı -kendilerinin deyimiyle- KCK operasyonları adı altında "soykırım" yapan, dağdaki gerilla gruplarına karşı yargısız infaz operasyonları düzenleyerek çatışmaları kışkırtan Cemaat’in" Demirtaş'ın adaylığını desteklemesinin nedeni Erdoğan karşıtlığı değil, Öcalan'a karşı Demirtaş'ın bir lider olarak cilalanıp Kürt siyasetini kontrol etmek ve yönlendirme çabası.

İşte Tayiz'in yazısından çarpıcı bir bölüm:

CEMAATİN MEDYASINDA ANF'DEN DAHA FAZLA DEMİRTAŞ YORUMU VAR

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş hakkındaki haber ve yorumlar bu sıralar Fırat Haber Ajansı (ANF)'den çok, cemaatin gazete ve internet sitelerinde yer alıyor.

Zaman'ın internet sitesinde dün rastladığım uzun bir Demirtaş haberi de yine "saygı" uyandıran cinstendi. Cemaat yazarlarının Demirtaş analizleri ise fazlasıyla dikkat çekici. Mehmet Kamış, Zaman'daki köşesini dün Demirtaş'a ayırmıştı. "Kürtlerin seçimi" başlıklı yazısında Kamış, Demirtaş'a şöyle övgüler diziyor: "Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde ilginç bir portre çiziyor. Germeyen, mutedil ve bir bölge partisinden çok Türkiye geneline hitap eden sözleri dikkat çekiyor. Benim gözlemlerim, HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın tahmin edildiğinden çok daha fazla oy alacağını söylüyor (...). Netice itibarıyla HDP adayı Selahattin Demirtaş’a ilk turda çıkacak oyların yüksekliği kimseyi şaşırtmamalıdır."
(...)

SOYKIRIMI YAPAN CEMAAT BİRDEN DEMİRTAŞ DESTEKÇİSİ OLDU

Ergenekon ve Balyoz gibi büyük soruşturmaları kurgulayan, Cemaat'in istihbarat şefi Ali Fuat Yılmazer, görevden alındıktan sonra Bugün TV'de Güneydoğu'daki KCK operasyonlarını İstanbul'daki istihbarat laboratuarlarında nasıl organize ettiklerini itiraf etti. Kürt siyasetçilere karşı -kendilerinin deyimiyle- KCK operasyonları adı altında "soykırım" yapan, dağdaki gerilla gruplarına karşı yargısız infaz operasyonları düzenleyerek çatışmaları kışkırtan Cemaat’in, birden bire Demirtaş destekçisi olması bana şaşırtıcı geldi.

SALT ERDOĞAN DÜŞMANLIĞI DEĞİL

Cemaat'in konjonktürel bir tutum aldığı veya Erdoğan düşmanlığı nedeniyle Demirtaş'ı desteklediği düşünülebilir. Bu ihtimali de elbette sorgulamak, gözardı etmemek gerekiyor. Demirtaş'ı da burada zan altında bırakmamaya dikkat edelim. Burada asıl kaygımız "doğru" ve "gerçeği" öğrenmek olmalı. Ancak benim izlenimim, Cemaat'in Demirtaş aşkının, Erdoğan düşmanlığından daha çok, Kürt siyaseti içindeki Öcalan karşıtlığına dayandığı yönünde.

Mehmet Kamış'ın yazısındaki şu satırlar bence bu gerçeğin açık ipuçlarını veriyor: "Pervin Buldan ve bazı isimlerin dillendirdiğine bakılırsa en azından çözüm sürecinin devam etmesi için ikinci turda oylar Tayyip Erdoğan’a verilecek. Abdullah Öcalan’ın isteğinin de bu doğrultuda olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil. Fakat Selahattin Demirtaş’ın getirdiği çok önemli temel eleştiriler, haklılığını ve varlığını korumaya devam edecek."

KÜRT MAHALLESİNDE ÖCALAN KARŞITLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORLAR

İmralı ile çözüm süreci üzerinde anlaşıldığı günden bu yana Amerika ve derin devletin yeni sürümü olan Cemaat'in Kürt siyaseti içinde Öcalan karşıtı bir çizgiyi açığa çıkarma, geliştirme, etkin kılma mücadelesini hızlandırdığını gösteren çok güçlü veriler var.

Bu kapıyı Cemaat'in "seküler" uzantısı konumundaki gazeteci-yazar takımıyla birlikte uzun bir süredir zorluyorlar. Kandil ve Diyarbakır'da önemli Kürt siyasetçilere karşı son iki yıldır birebir markaj uyguluyorlar. KCK operasyonlarıyla Kürt sokağını çok sayıda paralel elemanla takviye ettiklerinden de benim şüphem yok. Kürt siyasetini kontrol etmek ve yönlendirmek istiyorlar. Son iki yıldır Kürt mahallesinde Öcalan karşıtlığını geliştirmek için büyük çaba gösterdiler.

Bu anlamda HDP adayı Demirtaş'ı "lider" ilan etmelerinin ve adaylığını desteklemelerinin nedeni de salt bir Erdoğan düşmanlığı değil, bundan fazlasıdır.