BIST 9.561
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.490,93
HABER /  DÜNYA

Celal Talabani'nin Kürt kedisi

Dağlardan saraya uzanan bir hayat hikayesi. Talabani, demeçleriyle gündemi uzun süre meşgul eden isimlerden birisi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-  Ağır hastalığı ile gündeme gelen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yıllar önce "Biz hiçbir Kürdü Türkiye’ye teslim etmeyiz hatta bir kediyi bile" açıklaması çok konuşulmuştu. 

Hayatının büyük bölümün dağlarda Saddam'a karşı savaşarak geçirdi. ABD'nin işgaliyle kendisini 7 Nisan 2005'te Bağdat sarayında devletin en tepesinde buluverdi.

Talabani'nin filmlere konu olacak hayatından Türkiye'ye ilişkin ilginç hatıralar var.  Özellikle de terör soruna ilişkin... Bunlardan birisi "Kürt kedisi bile vermem" polemiğiydi.

2007 yılının sonlarında Selahaddin kentinde Mesut Barzani ile toplantı yapan Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye’nin istediği PKK elebaşlarının teslim edilmesinin gerçekleşmeyecek bir hayal olduğunu’ ifade etmesi Türkiye'de büyük bir rahatsızlığa yol açmıştı.

KÜRT KEDİSİ Mİ IRAK KEDİSİ Mİ

Talabani, bir gazetecinin Türkiye’nin teslim edilmesini istediği PKK’nın elebaşlarına ilişkin sorusu üzerine, “Biz hiçbir Kürdü Türkiye’ye teslim etmeyiz hatta bir kediyi bile” dedikten sonra şöyle devam etmişti:

“Zaman diplomatik görüşme ve diyalog zamanıdır. PKK’ya silah bırakmasını, siyasi ve sivil çalışmalar yürütmeleri çağrısında bulunduk. Bunun aksi durumda Irak Kürdistanı’nda kalmasınlar ve bizim için sorun yaratmasınlar. PKK liderleri bizim elimizde değil ki Türkiye’ye teslim edelim. PKK, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki yüksek ve içine girilmesi zor dağlarda bulunuyor. Onlara ulaşmak mümkün değil. Türkiye bu teknolojik askeri gücüyle PKK'yı kontrol edemiyor biz de kontrol edemeyiz.”

Aylarca tartışılan bu sözler 2008'in Mart ayında Türkiye'ye gelen Talabani'ye sorulmuş, o da böyle bir şey söylemediğini açıklamıştı. Cumhuraşkanı Gül ile ortak basın toplantısında bu konu günemdeydi.

"IRAKLI KEDİ DEMİŞTİM"

Talabani, Irak toprakları içinde bulunan PKK’lıların Türkiye’ye iadesi konusunda “Türkiye’ye bir Kürt kedisini bile vermem" şeklindeki sözlerine ilişkin de şunları söyledi:

“Ben Kürt kedisi demedim, Iraklı kedi demiştim. Ben Irak Cumhurbaşkanıyım. Ben Cumhurbaşkanı olarak Kuranı Kerim’e ant içtim ve Irak’ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına ant içtim. Bir Iraklıyı teslim etmek, Irak Anayasasına muhalefet etmektedir. Bizler, Türkiye’deki kardeşlerimiz ile güvenlik alanında geniş bir mutabakat üzerinde konuşacağız, bu gerek Irakla ilgili, gerekse Türkiye ile ilgili olsun."

SİLAHI BIRAKSINLAR

Talabani yine 2009 yılında Gül ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında PKK'ya rest çekmiş sonrasında ise geri adım atmıştı.

Talabani'nin ''Bizim önerimiz şu; PKK ya silahlı mücadeleyi bıraksın ya da ülkemizi terk etsin. Biz ilkini temenni ediyoruz, yani silahı bıraksınlar. Herkesin silahını bırakmasını tavsiye ediyoruz. Terör herkese zarar veriyor'' sözleri yankı bulmuştu.

KENDİ DAĞLARINIZDA SAVAŞIN

Deprem etkisi yaratan bu sözlere bazı kesimlerden gelen tepkiler sonrası dönüş yapan Talabani, bu kez PKK'lılara böyle seslenmişti:

"Savaşmak istiyorsanız gidin kendi dağlarınızda savaşın. Bizim dağlarımızda değil. Ben arkadaşlara sesleniyorum. Silahlı mücadelenin dönemi bitmiştir. Siyasal ve barışçıl yollara başvurmalarını istiyorum. Ve silahı bırakmalarını istiyorum. Ama eğer, savaşmak istiyorsanız gidin kendi dağlarınızda savaşın. Bizim dağlarımızda değil."

GÜL ŞAŞTI KALDI

Cumhurbaşkanı Gül ise Talabani'nin sözleri karşısında şaşkınlığını dile getirmiş ve "O basın toplantısında, hep beraber orada konuştuk, dinledik. Bütün dünya dinledi. Ben onun söylediklerine, benim de yanımda söylediklerine inanmak isterim" diye konuşmuştu.