BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

Çekilen PKK'lıdan itiraf!

İlk çekilen PKK grubunun başındaki isim çekilmeyi önce bir oyun sandıklarını sonradan ikna olduklarını açıkladı.

Abone ol

Abdullah Öcalan'ın talimatıyla başlayan çekilmede ilk grup sınır dışına ulaştı. PKK'lı Cigerxwin Fırat çekilmenin ilk açıklandığında bunu bir savaş oyunu sandıklarını ancak Öcalan'ın açıklamaları sonrası bu karara inanarak uygulamaya döktüklerini söyledi.

Radikal'den Rifat Başaran'ın haberine göre demokratik çözüm süreci çerçevesinde, Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 8 Mayıs’ta sınır dışına çekilmek için yola çıkan 15 kişilik ilk PKK ’lı grup, silahlarıyla birlikte Metina bölgesine ulaştı.

Bu sabah günün ilk ışıklarıyla örgüt denetimindeki bölgeye gelen PKK’lılar törenle karşılandı.

İLK GRUP ÇEKİLDİ

Sınır ötesine çekilen PKK'lı gruplardan ilki Kuzey Irak'a ulaştı. 9'u erkek 6'sı kadın 15 kişilik ilk grubun Çukurca kesiminden geçiş yaptığı öğrenildi.


Van’ın kırsal kesiminden bir hafta önce yola çıkan 6’sı kadın 15 PKK’lı, Hakkari’nin Çukurca İlçesi üzerinden Irak’ın kuzeyine geçiş yaptı. Sabah saat 06.30’da Metina kampına gelen silahlı grubu, burada diğer PKK’lılar karşıladı.

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

pkk-ilk-grup-cekildi.jpg 

Gelen grubun sorumlusu Cigerxwin Fırat, 8 Mayıs’tan bu yana insansız hava araçlarının geçen yıllara göre daha yoğun keşif uçuşları yaptığı belirterek, bu uygulamanın çekilmeyi geciktirdiğini anlattı.

GAZETECİLERE ÖZEL KAMP

PKK’lıların ilk çekilme görüntülerini alabilmek için günler öncesinden gazeteciler Zaho, Duhok ve Erbil’de beklemeye başladı.

Grubun örgüt denetimindeki bölgeye gelmesinden bir gün önce gazeteciler bulundukları yerlerden alınarak, önceden belirlenen araçlarla Metina bölgesinde bir kampa getirildi. Uludere’nin karşısına denk gelen bölgede, örgüt gazeteciler için özel bir kamp hazırladı.

SİLAHLARI VE 'SÜRPRİZ' KONUKLARI İLE GELDİLER

Örgütün tahsis ettiği araçlarla yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuğun sonunda, Türkiye sınırının yakınlarında bulunan buluşma alanına ulaşıldı. Alan tören için hazırlanırken, PKK ve HPG bayrağının yanı sıra Öcalan posterinin yer aldığı bayrak asıldı.

Sınır dışına çekilmeye başlayan ilk PKK’lı grup sabah saat 06.00 civarı uzakta görüldü. Silah ve teçhizatlarıyla gelen grup yaklaştıkça sürpriz konukları olduğu da fark edildi. Grupla birlikte gazeteci yazar Hasan Cemal ile gazeteci Erdal Er ve Mehdi Doğan’da Türkiye sınırını geçerek kampa ulaştı.

Hasan Cemal, sınırı geçmesinin ardından gruba katıldığını ve yoğun yağmur nedeniyle zor bir gece geçirdiğini anlattı.

ÖZEL SAVAŞ OYUNU SANDIK

Saat 06.30 civarında buluşma bölgesine gelen 6 kadın, 9 erkekten oluşan 15 kişilik grup askerihasan-cemal-pkk-cekilme.jpg törenle karşılandı. Daha sonra grup sorumlusu Cigerxwin Fırat kısa bir konuşma yaparak, “Her zaman barıştan yana olduk. Bundan dolayı da önderliğimizin çağrısına uyduk. 7 gündür yoldayız” dedi. Çözüm sürecinin ilk başlarında bunun Hükümet'in bir “özel savaş oyunu” olduğunu düşündüklerini ifade eden Fırat, "Sonradan bunun Önderliğimizin açıklaması olduğunu anlayınca gerekli hazırlıkları yaptık. Halen Türk Devletine karşı güvensizliğimiz var. Bu saatten sonra silahlar susuyorsa, siyasetin yolu da açılmalı” dedi. Fırat, insansız hava araçlarının daha aktif çalıştığını anlatırken, gelen grupta yer alan PKK’lıların ellerindeki şemsiyeler dikkat çekti. Fırat, eriyen kar surlarının bazı yerlerde geçi vermediğini de anlattı.

ŞEMSİYE İLE GİDİYORLAR

Radikal’e konuşan Fırat, çekilme konusunda devletten de adım beklediklerini belirterek, “Halen bölgede karakol inşaatları sürüyor. Yeni karakollar yapılıyor. Koruculuk sistemi dağıtılmadığı gibi korucular mevzilerinde bekliyor. İnsansız hava araçlarının hareketliliğini 8 Mayıs’tan sonra geçen yıllara göre iki kat arttı. Tüm bunlar bizim gecikmemize neden oluyor. Tam yola çıktık, Heron hareketliliği nedeniyle 2 saat saklanmak zorunda kaldık. Ama daha sonra şemsiyemizi açıp yürüdük” dedi.

İKİNCİ GRUP YARIN
Geri çekilen bir çok grubun da yolda olduğu öğrenildi. Bugün sabah saatlerinde aynı bölgelerden ikinci bir grup giriş yapacak. Ardından grupların sınırı geçişlerinde yoğunluk olacağı öğrenildi.