BIST 9.506
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.491,52
HABER /  GÜNCEL

Çek Cumhuriyeti kiliselere mal varlıklarını iade ediyor

Çek Cumhuriyeti, komünizm döneminde el konulan kiliselerin mal varlıklarını iade etme kararı aldı.

Abone ol

Çek Cumhuriyeti, komünizm döneminde el konulan kiliselerin mal varlıklarını iade etme kararı aldı.

Çekoslovakya'da 1948 yılında yönetimi ele alan komünist hükümet, kiliseler elindeki tüm mülklere el koymuş, papazlar baskıya hedef olmuştu.

Daha sonra ise faaliyetlerine ancak sıkı devlet denetimi altında devam etmelerine izin verildi.

İktidar partileri kilise mülklerinin iadesi için milyarlarca dolar tutarındaki planı kabul ederek, bir süredir koalisyonun devamını da tehdit eder duruma gelen tartışmaya nokta koydu.

İktidar partileri ve 17 dini kurumun temsilcileri tarafından kabul edilen anlaşma, komünizm döneminde el konulan ve şu an devletin elinde bulunan 75 milyar koruna (yaklaşık 7 milyar TL) değerindeki mülkün yüzde 56'sının Kilise'ye geri verilmesini içeriyor.

Anlaşma kapsamında kiliselere önümüzdeki 30 yıl içinde 59 milyar koruna (yaklaşık 5,5 milyar TL) değerinde tazminat da ödenecek.

Katolik ve Protestan mezheplerine bağlı kiliseleri içeren anlaşma, devletin rahiplerin maaşları gibi masrafların ödenmesini ise zaman içinde kiliselere bırakmasını öngörüyor.

Planın, parlamento tarafından da onaylanması bekleniyor.

Karar, koalisyonun küçük ortağı Kamu İşleri Partisi'nin plana itirazını geri çekmesinin ardından geldi. Parti, özellikle Avrupa'daki borç krizi ve ülke ekonomisindeki büyümenin bu yıl aksayacağı tahminleri nedeniyle hükümetin tazminatı ödeyemeyeceğini savunuyordu.

Parti Genel Başkanı Radek John, hükümetin tazminatı ödemek için kesintiye gitmek gibi kemer sıkma politikalarına başvurmamayı garanti etmesi üzerine plana onay verdiklerini açıkladı. Ancak Başbakan Petr Necas, Kamu İşleri Partisi'nin plana destek vermemesi halinde, partinin hükümetteki bakanlarını görevden uzaklaştırarak, 2010 yılında başa gelen hükümetin sonunu getirme tehdidinde bulunmuştu.

Çek Cumhuriyeti, Avrupa'da ateizmin en yaygın olduğu ülkelerden biri. Aralık 2011'de yapılan bir araştırma, Çek halkının yüzde 69'unun plana karşı olduğunu göstermişti. Aynı araştırmaya göre Çeklerin yalnızca yüzde 40'ı kiliseleri gerekli buluyor.