BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.475,31

Çek bir Selfie demli olsun!

Tadına vara vara içtiğimiz çayların, göze baka baka ettiğimiz muhabbetlerin şerefine; Çek bir selfie demli olsun...

Bir selfie çılgınlığıdır gidiyor.
 
Çılgın olan selfie değil elbette. Yaşadığı her anı ölümüzleştirme tutkusunda olan insanoğlunun, paylaştıkça tatmin olmayan görünme arzusu.

Yeni medyanın da etkisiyle "ne kadar görünürsen o kadar varsın" mottosu tutalı çok oldu. Durumumuz artık; sıfırın altında cılkını çıkarma!
 
Nasıl bir çılgınlık ki en sıradan insanından en ciddi siyasetçisine, en ünsüzünden en ünlüsüne hatta koca koca devlet başkanlarına kadar herkesi sarsın?
 
Artık daha ötesi olamaz dediğimiz noktada "hadi canım" dedirten yeni bir selfie versiyonu düşüveriyor Twitter ya da Facebook sayfamıza. Uçarken, kaçarken, atlerken, zıplarken, amuda kalkarken... Ne ararsan var yani. Hayır, "astronotun biri uzaydan selfie çekip göndermiş, daha ötesi yok işte niye kasıyorsun kardeşim" desen de nafile.
 
İşin eğlenceli boyutu bir yana selfie'de level atlama hırsı tehlikeli sonuçlara da neden oluyor. Daha dün arkadaşıyla selfie çekmek için bir inşaatın gözetleme kulesine çıkan genç hayatından oldu. İntihar etmeden önce selfie çekip paylaşan birinin durumu ise ayrıca vahim. Üzerine psikanalitik onlarca şey söylenebilir eminim ama o kısmı beni aşar.
 
Sıradanlaşırken farklı olma çabasının bizi getirdiği noktayı görmek adına en ideal örneklerden biri aslında bu moda.

En farklısı olacağım derdiyle girilen bu yol, üstünden binlerce aracın geçtiği bir otoyoldan başka bir şey değil. Kendi yolunu çizmediğin sürece göreceklerin de diğerlerinin gördüklerinden farklı değil. Yine de 3. gözüm açılacak diye tutturanların azmine saygı duymaktan başka ne gelir elden? 
 
Doymak bilmeyen benliklerimize hergün biraz daha "ben" boca ediyoruz. En çok beğeniyi alayım, en güzelini paylaşayım, en çok RT edilen tweeti atayım, bak işte böyle gezdim, bak işte burda yemek yedim, bak bugün bunu giydim...

Göstermeden yapılan her eylem boşlukta asılı kalıyor adeta. Daha da fenası gösterilen eylemin karşılık bulmaması, bir anlamda takdir edilmemesi.

Düşünsene, Facebook'da en afilli fotoğraflarından birini profil resmi yapmışsın, bin küsür arkadaşından biri de "beğen"memiş. Böyle bir travmayı kaldıramayıp sabaha kadar uyuyamayacak insanlar yaşıyor bu evrende. 
 
Hiç bir şeyin tadı özünde değil artık, aksinde... Ne gezmenin tadı var, ne yemeğin, ne de sohbetin. Fotoğraf çekip paylaşmaktan doya doya bakılamayan manzaranın tadı, Instagram'da paylaşma sevdasıyla bir saat süslenip, soğutulan yemeğin tadı, eldeki telefona bakmaktan edilemeyen sohbetin tadı acayip şekilde kaçtı.

Bunun yerine daha az önce kaçırdığımız o güzelliğin bir saniyelik zaman dilimine hapsedilmiş görüntüsünün, ne kadar beğenileceğiyle ilgileniyoruz artık. Başkalarına beğendirme duygusu, kendi beğenilerimizi savurup atmış sanki. Toplamaya ise vaktimiz yok, daha "savrulmuş duygular" isimli selfiemizi çekip, paylaşacağız...
 
BİR ÇAY KOY DA İÇELİM
 
"Muhabbet koyu olacak bir çay koy da içelim" derdik eskiden. Bak bu değişmedi, hala kuruyoruz bu cümleyi büyük bir zevkle. Sonra başlıyoruz muhabbete...

Dur başlamadan "bütün kızlar toplandık" pozu verelim de bi Instagram'a atalım.

Hah tamam...

-Eee ne var ne yok?

- Ayy dur dur, bak hemen 3 kişi beğendi.

-Hani kim beğenmiş, getir bi bakiimm..

Bunlar daha muhabbetin girizgah bölümleri. Devamını ben özet geçiyorum, diyaloglara  zaten yabancı değilsiniz, zihninizde canlanır eminim. 
 
3-5 tweet atayım, 1-2 beğeni yapayım, WhatsApp'dan mesaj geldi, Instagram'dan kuş uçtu, biri iletime yorum yazdı, pireler berber oldu, develer tellal oldu, iki lafın beli tam kırılacakken çayın dibi göründü. Ayrılırken bir de "kankalar selfie" çektik, tam oldu. 
 
Yeni nesil muhabbetler böyle işte, bölünmüş yollardan daha bölünmüş...

İşine gelirse!

İNSAN, BİRAZ DA BÖYLE İNSAN...
 
Aslında işimize geliyor da ruhumuza ne kadar iyi geliyor, orasından emin değilim.

Hayatında yaptığı ufak bir eylem için yüzlerce kişiden takdir görmenin hazzı ve yine belki de hayatında bir elin parmağını geçmeyecek kadar insana "bu davranışı beğendim" diyebilmiş ya da hiç diyememiş bir insanın bir tıkla beğeniler dağıtması kimin işine gelmez ki? Laf sokma telaşında olan hiç kimseye tahammül etmek zorunda kalmadığın, herhangi bir sebeple hoşuna gitmeyen herkesi bir tıkla kendinden uzaklaştırabildiğin bir dünyanın kollarına koşmak varken kim ne yapsın sıkıcı, çekilmez insanların kaprislerini...  
 
Sanallık gerçekliğin acımasızlığını perdeledi ve hergün biraz daha gerçekliğimiz oldu. Oysa acı da hayata dair, acımasızlık da...

O sayfalarda asla paylaşmayacağımız çirkin hallerimizde bize ait, sergilemekten hep çekindiğimiz kötü yanlarımız da. Hayatın içinde sabır da var, tahammül de.  İnsan, biraz da böyle insan...
 
Tadına vara vara içtiğimiz çayların, göze baka baka ettiğimiz muhabbetlerin, kokusunu içimize çektiğimiz çiçeklerin, bakmaya doyamadığımız yeşilin, kıyısında oturup içinde kaybolduğumuz denizin şerefine;
 
Çek bir selfie demli olsun...



twitter.com/Htckubra 

Facebook Hatice Kübra