BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
GÜNCEL

'Cehennem Kapısı' 50 yıldır sönmüyor

Türkmenistan'ın Karakum Çölü'nde yer alan 70 metre çapındaki dev çukur görenleri şaşırtmaya devam ediyor. Darvaza krateri olarak bilinen çukura cehennem çukuru da denilmektedir. Krater yaklaşık 50 yıldır sönmeden yanıyor.

Başkent Aşkabat'a yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Merkez Karakum Çölü'nde yer alan kraterin derinliği yaklaşık 50 metre, genişliği ise 100 metrenin üzerinde bulunuyor. Türkmenlerin "Cehennem Kapısı" olarak adlandırdıkları krater, 1967 yılında doğalgaz sondajının çökmesi sonucu meydana geldi. Bu kaza sırasında sondajda çalışan bazı işçiler hayatını kaybetti.

Türkmen jeologlar, kraterin sondaj esnasında yer altındaki kireç taşı benzeri madenlerin suyla teması sonucu erimesiyle meydana geldiğine inanıyor. Bazı kaynaklar ise sondajın yeraltı mağarası üzerinde yapıldığını savunuyor.

Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken bu devasa yanar çukuru konu alan bir belgeselin bir Amerikan televizyon kanalında "Cehennem Kapısı" adıyla yayımlamasıyla kraterin ünü sınırları aştı. Alevleri geceleri yüzlerce metre uzaktan gözüken kraterin gürültüsü de yine yüzlerce metre mesafeden duyulabiliyor.

Sitene Ekle