BIST 9.680
DOLAR 32,41
EURO 34,44
ALTIN 2.488,48
HABER /  GÜNCEL

Çayda domuz kanı iddiasına yanıt

Kaçak çayda domuz kanı çıktı iddiaları üzerine Adana Valiliği açıklama yaptı. Yapılan analiz sonucunda bakın ne çıktı?

Abone ol

Adana Valiliği'nce, paketleme tesislerinde bugüne kadar yapılan denetimler ve "kaçak çayda domuz kanı çıktığı iddiası" üzerine gerçekleştirilen araştırmalar kapsamında, İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde yapılan analiz sonuçlarında insan sağlığı için tehlike oluşturan bir durumla karşılaşılmadığı bildirildi.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, basında yer alan "kaçak çayda domuz kanı çıktığı iddiası" haberleri üzerine, İl Tarım Müdürlüğü tarafından paketleme tesislerinde bugüne kadar yapılan rutin denetimlerin dışında yeniden incelemeler gerçekleştirilerek analiz için alınan numunelerin İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, kentte 17 adet siyah çay paketleme izni almış tesis bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Bunlardan 2 tanesi siyah çay ithalatı yapmaktadır. Siyah çay ithalatında bakanlığımızca Rize ili yetkilendirilmiştir. Bu nedenle fiili ithalat aşamasında ürünün yurda girişinde çayla ilgili tüm analizler Rize İl Tarım Müdürlüğü tarafından yaptırılmaktadır.

Adana İl Tarım Müdürlüğü tarafından güvenlik güçlerince yakalanan çayların Türk gıda kodeksine uygun olup olmadığı yönünde denetimler yapılmaktadır. Bu kapsamda son bir yıl içerisinde jandarma ve emniyet güçlerinin çeşitli zamanlarda 6 defada ele geçirdikleri toplam 191 ton çaydan alınmış olan numuneler, Adana İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünce analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında insan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturan hususa rastlanmamıştır. Haliyle tüm analiz sonuçları Türk gıda kodeksine uygun bulunmuştur."

Van Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adana, Mersin, Rize, Hakkari ve Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yasa dışı yollardan yurda getirildiği belirlenen bin 473 ton çay ve 40 ton kuru yemiş ele geçirilmiş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarlarına gönderilen çay numunelerinde yapılan incelemelerde de domuz kanı ve sağlığa zararlı birçok katkı maddesi bulunduğu bildirilmişti.